Deze vis van €2,75 is een superfood vol eiwitten, omega-3 en meer
Haring happen is een echte Hollandse traditie. En onze voorouders hadden het goed voor elkaar, want tegenwoordig zou je deze vette vis met omega-3 vetzuren en eiwitten, een superfood kunnen noemen.
Wij Nederlanders worden altijd maar belachelijk gemaakt over ons gebrek aan culinaire identiteit. Wat hebben we nou behalve groenten, aardappels en vlees, die nog door elkaar geprakt worden ook. En het gebrek aan specerijen wordt ons ook altijd verweten. Maar één traditie die we wél hebben is haring happen. Blijkt naast een geinig tafereel ook nog een heus superfood te zijn.
Eiwitten, vetten en omega-3 maken haring een superfood
Haring is een typisch Nederlands superfood dat vaak onderschat wordt. Net als boerenkool bijvoorbeeld. Dat wordt tegenwoordig door de cool kids ‘kale’ genoemd en verkocht als superfood. Hoe dan ook, de vette vis haring past wat ons betreft ook in dat lijstje. Vette vis staat zelfs in de schijf van vijf: volgens het voedingscentrum is het verstandig om één dag in de week zalm, makreel of haring te eten.
Vette vis zoals haring is onder andere zo gezond doordat het vol zit met gezonde omega-3 vetzuren. Deze vetzuren spelen een grote rol in het voorkomen van hart- en vaatziekten. Mocht je niet zo van vis houden, dan kan het zijn dat je te weinig van deze gezonde voedingsstof binnenkrijgt.
Duurder of goedkoper, vers of uit blik
We kunnen natuurlijk niet voor álle visboeren spreken, maar gemiddeld gezien ligt de prijs van een verse haring met uitjes rond de 3 euro. Bij de viskraam om de hoek bij ondergetekende Manners-redacteur is-ie zelfs maar 2,75 euro. Krijg je dan een filetje van +/- 75 gram voor terug mét uitjes. Op zich maakt het niet zo veel uit hoe je deze superfood koopt, ingevroren behoudt het zilver van de zee dezelfde voedingsstoffen. Dus je kunt ook op zoek naar goedkopere alternatieven.
In de supermarkt kun je bijvoorbeeld ook voor haring terecht. Hollandse nieuwe met uitjes kost je €2,99 bij AH, voor drie porties van 75 gram. Daarnaast kun je, net als bijvoorbeeld tonijn of sardientjes (ook al zo’n superfood), haring in blik of uit potjes kopen. Is nog een stuk goedkoper, maar de voedingswaarden worden er meestal niet beter van. Geblikte of gepotte producten bevatten soms erg veel zout. Houdt 2,5 gram per 100 gram als maximum aan.
Hoe eet je haring het best?
Er zijn niet veel Hollandse culinaire tradities, maar haring happen is er zeker één van. Gooi er wat uitjes overheen, pak ‘m bij z’n staart, hoofd achterover en laat die rauwe vis maar naar binnen glijden. Echt rauw is die vis trouwens niet hoor. Dit superfood wordt altijd licht gezouten en gerijpt, om de omega-3 vetzuren te behouden.
We kunnen ons voorstellen dat de traditionele manier van haring eten niet je voorkeur heeft. Je kunt ‘m ook gewoon in stukjes snijden en met een vorkje eten. Of wat dacht je van haring op brood of toast met dille en citroen. Tot slot kan je ‘m natuurlijk door een salade gooien. Pro tip: drink bij vette vis geen melk of koffie, want dat kan de vissmaak op een vervelende manier versterken. Kies eerder voor iets neutraals, zoals water. En op je vrije dag kun je ‘m t lekkerst naast een (droge) witte wijn of witbier eten.
De top 10 superfoods vind je hier
Superfoods zijn enigszins trendgevoelig, maar ontegenzeggelijk gezond. Houd je niet van vette vis, probeer dan één van deze top 10 superfoods uit.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F10%2Fkoen-lorijn-redacteur-fitness-en-gezondheid-voor-manners.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F04%2FCopy-of-HIltonHaring2018JFWStudio21.jpg)