Hands-on met ‘South Park The Fractured But Whole’

South Park The Fractured But Whole laat eigenlijk het achterste van zijn tong zien met de titel. South Park-bedenkers Matt Stone en Trey Parker wilden per se het woord ‘butthole’ op de cover, maar uiteraard zijn er instanties die het letterlijke gebruik hiervan tegengaan. Dit verklaart dus de ietwat vreemde titel, en die mate van toewijding aan absurdisme zie je terug in de game.

Ik mocht de eerste drie uur van de game spelen, en in die drie uren heb ik pedofiele priesters in elkaar geslagen en (als kind) een lapdance gegeven aan zakenmannen terwijl ik over hun lul rufte. Yep, deze game is honderd procent South Park.

Mocht je het (best wel fantastische) eerste deel gemist hebben: net zoals het vorige deel is South Park The Fractured But Whole een roleplaying game waarin de kinderen van South Park een uit de hand gelopen spel spelen. De eerste game was een parodie op alles wat enigszins te maken heeft met fantasy, en dit deel parodieert de superheldenhype die meermaals per jaar in de bioscopen en op Netflix te beleven is.

Uiteraard hebben de kinderen zich verdeeld in twee groepen helden die elkaar niet liggen (denk: Marvel versus DC Comics), en er zijn tal van facties die als schurken fungeren. Het verhaal gaat verder waar het vorige deel gestopt is, alleen ben je jouw opgebouwde reputatie kwijt, waardoor je weer als ‘new kid’ door het leven gaat. Een nieuwe dag, een nieuw spel, een nieuwe reputatie.

De opbouw

Na een stevige intro mag je dan eindelijk ook meedoen met het superheldenspel en dus mag je ook een eigen superheld creëren. Want ook South Park The Fractured But Whole is een tactische RPG waarin twee partijen om de beurt mogen aanvallen, en welke vaardigheden jij kunt inzetten tijdens het vechten, bepaal je door een archetype te kiezen.

Wil je een ‘brutalist’ (een sterk type zoals The Hulk), een ‘speedster’ (een snel type zoals The Flash), of een ‘blaster’ (een type dat vecht van afstand zoals Cylcops). Later worden meer archetypes beschikbaar gesteld (zoals ‘cyborg’ en ‘elementalist’) en mag je een tweede type kiezen, waardoor je allerlei interessante combinaties kunt maken. Maar wat doe je nou precies met die archetypes?

Tactiek

Wanneer je een gevecht aangaat, verschijnt er een raster op de grond als een soort schaakveld. Jij mag ieder lid van jouw team verplaatsen en een handeling laten uitvoeren. Plaatsing is dus heel belangrijk, om meerdere redenen: je wil dat de taaie types meer klappen vangen dan de breekbare personages, dus een ‘brutalist’ zet je helemaal vooraan, terwijl een ‘blaster’ beter achterin kan blijven om op afstand te schieten. Maar sommige aanvallen duwen personages van zich af, en wanneer deze persoon tegen een ander aanbotst, doe je extra schade. Een vijand omsingelen met twee van jouw superhelden is dus een goede tactiek om elke ronde wat extra schade mee te pikken, al loop je dus meer risico.

Zo zijn er tal van tactische afwegingen die je kunt maken tijdens elk gevecht, afhankelijk van jouw personage, en afhankelijk van jouw teamkeuze. Want je kunt voor elk gevecht kiezen welke South Park-kinderen je wil betrekken, waardoor je strategische combinaties kunt maken. Het is een duidelijk en overzichtelijk systeem dat genoeg mogelijkheden biedt waardoor je gaat experimenteren.

Het verhaal

Al dit vechten doe je natuurlijk om het verhaal te doorlopen, en in de eerste drie uur blijkt het weer op en top South Park te zijn. De misdaad in het dorp neemt volledig de overhand (lees: er is een kat vermist geraakt) en dus moet iedere held zijn steentje bijdragen. Van het één komt het ander, en voor je het weet ben je homo-erotische posters aan het verzamelen en rednecks in elkaar aan het trimmen.

Hoewel er binnen een vrij korte tijd veel missies voorgeschoteld werden, was het verhaal nog niet eens volledig op gang gekomen na drie uur. Hierdoor krijg ik sterk het vermoeden dat dit deel een stuk groter zal zijn dan zijn voorganger, wat voor de liefhebbers van South Park enkel goed nieuws is.

South Park The Fractured But Whole lijkt dus een gevalletje ‘meer en beter’. Het superheldenmotief werkt erg goed, al het schrijf- en acteerwerk is trouw aan de serie, er zitten ook game-specifieke grappen in, het vechtsysteem is tof en het lijkt ook nog eens meer inhoud te bevatten. Of al deze elementen overeind blijven na vele uren spelen, moeten we nog bezien. Maar mijn eerste indruk doet mij vermoeden dat dit het vervolg is waar ik op hoopte.

Reageer op artikel:
Hands-on met ‘South Park The Fractured But Whole’
Sluiten