Pim Jansen
Pim Jansen Stuff 23 feb 2019

Haal meer uit je smartphone met deze 11 ‘geheime’ functies

Je appt, checkt je mail, speelt games en maakt foto’s. In veel gevallen blijft het daarbij. Zonde om al die ongebruikte functies in je smartphone te laten voor wat het is.

Zo weet je meer over je smartphone dan je vrienden

Heb je net een nieuwe iPhone aangeschaft of overweeg je om de nieuwe Samsung Galaxy  s10 aan je collectie toe te voegen, dan is het vooral leuk om te ontdekken wat je toestel allemaal in huis heeft. We zetten alvast 11 onbekende functies op een rij die je in bijna elke moderne smartphone kunt aantreffen, maar slechts zelden gebruikt.

Foto’s maken tijdens video opnames

Natuurlijk gebruik je jouw smartphones om filmpjes te maken van de gekste momenten. Wat je wellicht nog niet wist is dat je tijdens het filmen ook een foto kan nemen. In veel gevallen zie de knop voor het maken van foto’s net naast de video-opnameknop. Ideaal om net op tijd dat ene moment vast te leggen.

Het nadeel van dergelijke foto’s is dat het nooit de kwaliteit benaderd die je zou hebben indien je enkel foto’s maakt. Handig is het natuurlijk wel. Zo mis je in ieder geval nooit dat belangrijke moment terwijl je aan het filmen bent.

Je smartphone als held: de SOS-functie

We hopen dat je het nooit nodig zult hebben, maar houd de zijknop en de volumeknop op de nieuwste iPhone-modellen ingedrukt om een ​​noodsignaal uit te zenden. Het voordeel van deze functie is dat het de Face ID- en Touch ID functie deactiveert en het alarmnummer belt (bezoek Emergency SOS in het instellingenmenu om het op de juiste manier te configureren).

Ook deze functie heeft één nadeel: het werkt enkel in iOS-apparaten. Voor Android Pie-gebruikers is er echter wel een alternatief: het uitschakelen van de biometrische ontgrendeling. Kies vanuit Instellingen, de optie ‘beveiliging en locatie’ vervolgens ‘schermvoorkeuren vergrendelen’ en kies de vergrendel optie om het toe te voegen.

Je smartphone als meetapparaat

Het is één van de verborgen functies binnen iOS: de niveaumeter. Met deze functie kun je de hoogtes van objecten meten met behulp van de sensoren in je toestel. Deze functie werkt overigens ook alleen op de iPhone en de iPad.  Open de Measure-app en tik vervolgens op de niveau-optie onderaan.

Een vergelijkbare functie is wel mogelijk in Android, het nadeel is dat je daarvoor een app moet gebruiken. Enkele aanbevolen apps zijn ‘Bubble Level’  en ‘Level with Voice’. Beide apps zijn gratis, maar vertonen wel advertenties. Laatstgenoemde app ‘Level with Voice’ geeft hoorbare feedback zodat je niet continu afhankelijk bent van de display.

Liever lui dan moe: laat al je berichten voorlezen

Deze functie is eigenlijk bedoeld als drempelverlagende tool voor visueel gehandicapten. Er is echter geen enkele belemmering om deze te gebruiken als je wellicht wat lui bent aangelegd. En handig is het wel, want waarom zou je een sms-bericht moeten lezen op je scherm als het ook voorgelezen kan worden. Deze functie is zowel via Siri beschikbaar op de iPhone als via Google Assistant op Android-toestellen.

Gebruik je een iPhone, dan zeg je gewoon “hey Siri, lees mijn berichten”. Op een Android-apparaat moet je “Hey Google, lees mij mijn berichten” zeggen. Als je de digitale assistent goed hebt ingesteld, kun je ook direct antwoord geven of de gegeven informatie laten herhalen.

Vergrendel je apps voor anderen

Gebeurt het vaak dat je jouw telefoon uitleent aan anderen, dan kan het handig zijn om bepaalde apps te vergrendelen. Niet iedereen hoeft immers toegang te hebben tot je WhatsApp-berichten of je email-accounts.

In iOS kies je in Instellingen de optie Algemeen, Toegankelijkheid en vervolgens Toegang met Gids om de functie in te schakelen. Vervolgens tik je driemaal op de knop aan de zijkant als je in de app werkt. Op die manier vergrendel je de app voor gastgebruik.

In Android werkt deze functie, maar is het iets lastiger om het in te schakelen. Zorg ervoor dat het ‘pinnen’ van schermen is ingeschakeld via het scherm Beveiliging en locatie in Instellingen. Veeg omhoog om de geopende apps te bekijken en tik vervolgens op een app-pictogram bovenaan om de optie Pin te vinden.

In zowel iOS als Android moet je telefoon weer worden ontgrendeld om over te schakelen naar een andere app.

Geef je schoonmoeder een unieke ringtone

Het aanpassen of liever het koppelen van je ringtones aan bepaalde mensen uit je contactlijst kan handig zijn. Zo kun je aan de ringtone herkennen wie je belt en heb je de luxe om te bepalen of je wel of niet opneemt.

In iOS open je gewoon een contact (in Contacten) en tik vervolgens op Bewerken en selecteer Beltoon of Teksttoon om wijzigingen aan te brengen. In Android kies je een contactpersoon (in Contacten), tik je op de menuknop (drie stippen, rechts boven) en selecteer vervolgens Beltoon Instellen.

Leg de digitale assistent het zwijgen op

Je kunt de AI-functionaliteit van je smartphone gebruiken zonder te spreken of gesproken antwoorden te krijgen. Handig als je even niet gestoord wil worden. Open in Android de Google Assistent en tik vervolgens onderaan op de vier gekleurde stippen. Tik op het toetsenbord-pictogram en typ de zoekopdracht in om een niet-gesproken antwoord te krijgen.

Gebruik je iOS, dan ga je eerst naar Instellingen en selecteer je Algemeen, Toegankelijkheid en Siri om de optie ‘Type naar Siri’ in te schakelen. Wanneer je op de zijknop drukt en deze loslaat, kunt je het verzoek typen in plaats van deze uit te spreken en krijg je het antwoord als geschreven tekst terug.

🔥Lees ook: ’33 WhatsApp-hacks die je leven aangenamer maken’ 🔥

Je smartphone als ontspanningstherapeut

Met deze functie wordt je smartphone pas echt functioneel! Het scherm wordt gedimd, bepaalde apps worden niet meer gebruikt (tenzij je de modus weer verlaat), en de meeste van je contacten zullen niet in staat zijn om je te bereiken. Lekker rustig dus.

Apple noemt deze functie heel toepasselijk ‘Downtime’. Via het menu-item ‘instellingen’ kies je voor Screen Time en je configureert het naar wens. Google (Android) noemt het Wind Down en is beschikbaar via Digital Wellbeing in Instellingen: net als op iOS, kun je de begin- en eindtijden instellen, evenals de opties voor de stille modus.

De smartphone als remote control

Ideaal: je telefoon als afstandsbediening. De enige voorwaarde is dat je televisietoestel wel geschikt moet zijn. Heb je een Android TV-apparaat, installeer dan Android TV Remote Control op je Android-telefoon. Als je een Apple TV hebt, installeer dan de Apple TV Remote op je iPhone.

De LED-flitser als discrete notificatie-melder

Als je telefoon in de stille modus staat met het scherm naar beneden, dan kan het nog steeds handig zijn om te weten dat je meldingen hebt ontvangen – bijvoorbeeld in een vergadering. Via zowel iOS als Android kun je de LED-flitser gebruiken als indicator voor inkomende berichten.

Ga op een iPhone naar Instellingen en tik op Algemeen en Toegankelijkheid. Schakel vervolgens de LED-flitser in via de waarschuwingsschakelaar.

In Android is deze functie ook beschikbaar, zij het enkel voor Samsung-toestellen. Ga in dat geval naar Instellingen en selecteer vervolgens Toegankelijkheid, Gehoor en Flitsmelding. Voor andere toestellen ben je afhankelijk van apps van derden.

Automatisch de ‘niet-storen’ functie uitschakelen

iOS kan de modus Niet storen inschakelen totdat je je huidige locatie verlaat. Om deze functie in iOS te activeren ga je naar het Control Center (je gebruikt dus niet de functie ‘Instellingen’. Houd het symbool Niet Storen (maansikkel) ingedrukt in het Configuratiecentrum en selecteer vervolgens ‘tot ik de locatie verlaat’.

In Android zul je tevergeefs zoeken naar een vergelijkbare functie. Dat is op zich geen ramp, er zijn verschillende apps beschikbaar die een goed alternatief bieden. Een goed voorbeeld is de app ‘Tasker’. Dit is een betaalde app, maar dan heb je wel een vergelijkbare functie. Als alternatief (gratis) kun je ook gebruik maken van de ‘IFTTT’ functie (If This Then That).

Gizmodo

Reageer op artikel:
Haal meer uit je smartphone met deze 11 ‘geheime’ functies
Sluiten