Deze haai is nieuw bij Nederlandse kust en hij is immens
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Freuzenhaai-in-noordzee-nederland-dier-gespot-e1747834395734.webp)
De op-één-na-grootste haai ter wereld is gesignaleerd in Nederlandse wateren. Rode vlaggen in Zandvoort? Harpoenen op de Scheveningse pier? Nee hoor, de reuzenhaai is een vriendelijke goedzak waar we niets van te vrezen hebben.
Wie recentelijk nog eens naar Engeland is gevlogen, weet dat de Noordzee inmiddels is veranderd in één groot windmolenpark. Waar sommige vissen achterlijk worden van het gezoem van de turbines, lijken andere er prima te aarden. Dit komt doordat er tussen de windmolens niet ‘bodemberoerend’ gevist mag worden. Hierdoor wordt de bodem met rust gelaten. Een van de soorten die dit prettig vindt, is de reuzenhaai.
Reuzenhaai gesignaleerd vlak voor de Nederlandse kust
De reuzenhaai (Cetorhinus maximus) is na de walvishaai de grootste vis op aarde. Als je de haai in huis haalt ligt de hele woonkamer vol, want hij is 8 meter lang en weegt 4.000 kilo. Naast reuzenhaai maakt hij ook deel uit van de megamond-haaien. Zij zwemmen heel langzaam door het water met hun mega-mond open, waardoor miljoenen mini-diertjes en plankton naar binnen zwemmen. De nieuwe bewoner van de Noordzee heeft een passieve leefstijl en hoeft niet veel na te denken, vandaar dat hij het kleinste brein van alle haaien (toch al niet de slimste diersoort) heeft.
Zoals bijna alle vissen vinden Aziaten deze specifieke haai erg smakelijk. Die gooien hem massaal in de haaienvinnesoep, waardoor de reuzenhaai het label Bedreigd heeft op de internationale Rode Lijst van de IUCN. Zou mooi zijn als hij in de Noordzee een veilig heenkomen vindt. Of dit het geval is, is op dit moment niet te zeggen. Onderzoekers hebben 137 DNA-monsters van het dier gevonden tussen de windmolens van Hollandse Kust Zuid, een windmolenpark op 18 kilometer afstand van de kust bij Den Haag. Een signalering op beeld is vooralsnog uitgebleven.
Naast een haai ook een stekelrog in de Noordzee
Deze vondst is niet het eerste teken dat bedreigde dieren de Noordzee weten te vinden als een toevluchtsoord. Ook de stekelrog laat steeds vaker zijn (vrij grappige) gezicht zien. De laatste jaren stromen steeds meer ‘zeemeermintasjes’ aan op de Nederlandse kust. Dit zijn de omhulsels waarin de stekelrog zijn eieren legt. Een duidelijk teken dat hij aan een comeback bezig is.
Ook de stekelrog lijkt zich voornamelijk op te houden tussen de windmolens. Lang vervloekt omdat ze zeearenden met hun wieken doormidden hakken en vissen tot waanzin drijven, ontpoppen windmolenparken op zee nu als een veilig thuis voor bedreigde vissoorten. Een warm welkom aan de reuzenhaai en de stekelrog.
Gaan we terug naar vaste grond, dan is dit sympathieke roofdier recentelijk nieuw in Nederland. Die is wat minder welkom.