Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Style 9 april 2020

GYRE SeaCleaner is een betaalbaar horloge van gerecyclede visnetten

De GYRE SeaCleaner is een horloge gemaakt van gerecyclede visnetten. Die zijn afkomstig uit de Indische Oceaan, waar de nood het hoogst is. Het nieuwe Nederlandse horlogemerk GYRE richt zich op een hoger bewustzijn voor het probleem rond de plasticsoep en levert een bijdrage om de stroom aan plastic in de oceanen te stoppen en eruit te vissen. Scrol helemaal naar beneden voor de verkoopinformatie en specificaties.

Drie jaren aan ontwikkeling en productie zijn eraan vooraf gegaan, maar de SeaCleaner is eindelijk af. “We hebben een lange weg afgelegd. Het gerecyclede materiaal werd nog nauwelijks toegepast, dus we zijn alle mogelijke problemen tegengekomen”, zegt bedenker en oprichter Bernard Werk. “Van een erg kwetsbare kast tot één die zelfs deels oploste in water. Daarom was de voldoening eind januari des te groter, toen we eindelijk de eerste werkende prototypes konden dragen.”

Een ‘natuurlijk’ zwarte kast van gerecyclede visnetten

GYRE heeft als doel symbool te staan voor verandering, zonder stijl en comfort uit het oog te verliezen. De SeaCleaner heeft een Frans design, hoogwaardig Japans uurwerk op zonne-energie (batterijen vervangen is niet nodig) en assemblage die plaatsvindt in Nederland. Om het ‘groen’ te houden, houdt GYRE het bij een zwarte kast. Dit is de originele kleur van het van visnetten afkomstige gerecyclede materiaal en de enige mogelijkheid om het horloge zo duurzaam mogelijk te maken. Verkrijgbaar met een zwart bandje én een zwart-groen bandje.

gyre seacleaner, horloge, gerecyclede visnetten, oceaan
(Afbeelding: GyreWatch)

Lokale vissers verzamelen de visnetten uit de zee en leveren deze af bij de recycler. Hiervoor ontvangen ze een vergoeding, zodat GYRE ook bijdraagt aan de lokale economie. De netten worden vervolgens schoongemaakt en vermaakt tot granulaat voor de kast. Op dit moment legt GYRE de laatste hand aan een band die ook van visnetten is gemaakt. Deze is nu nog geheel gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

Opbrengst GYRE SeaCleaner goed besteed

GYRE wil met dit van gerecyclede visnetten gemaakte horloge het bewustzijn vergroten en dit vanaf de lancering te ondersteunen met concrete acties. Mede-oprichter Jorrit Niels: “Wij zullen beach clean-ups ondersteunen, in de probleemgebieden deelnemen aan programma’s die de kwestie bij de bron aanpakken en daarbij 5 procent van elk verkocht horloge doneren aan The Ocean Cleanup.”

gyre seacleaner, horloge, gerecyclede visnetten, oceaan
(Afbeelding: GyreWatch)

Hoewel allerlei soorten plastic in de oceanen worden gevonden, behoren visnetten tot de grootste zorgen. Een recent onderzoek van The Ocean Cleanup stelt dat ten minste 46 procent van het plastic in de ‘Great Pacific Garbage Patch’ – een drijvende stroom van plastic, ter grootte van Frankrijk, Duitsland en Spanje samen – afkomstig is van visnetten. Zo’n 640.000 ton van deze visnetten wordt elk jaar in de zee achtergelaten. Het draagt niet alleen bij aan de vervuiling, maar beschadigt ook koraalriffen en vangt enorme aantallen zeedieren.

Verkoopinformatie en specificaties van het horloge

Daarom start GYRE zijn crowdfunding op Kickstarter vanaf dinsdag 5 mei. “Voor het creëren van een gemeenschap die zich ertoe verbindt om de oceanen schoon te maken en schoon te houden, one watch at a time”, aldus het Nederlandse horlogemerk. Blijf hier op de hoogte van de lancering van de SeaCleaner.

Verkoopprijs van het horloge: Super Early Bird €189, Early Bird €199. Respectievelijk 34% en 31% korting op de normale prijs van €289.

De specificaties:

  • 42mm kast gemaakt van gerecyclede visnetten uit de Indische Oceaan.
  • Nylon band nu nog gemaakt van gerecyclede PET-flessen, GYRE legt laatste hand aan een band van gerecyclede visnetten.
  • Japans solar uurwerk, 3 uur aan licht is goed voor 6 maanden aan energie, dus geen batterijen vervangen.
  • Anti-reflecterend saffierglas.
  • Roestvrijstalen achterzijde, voor comfort en bescherming.
  • Waterbestendig tot 100 meter/10 bar.
  • Assemblage in Nederland.
  • 5% van elk verkocht horloge wordt gedoneerd aan The Ocean Cleanup.

Check ook: 6 tijdloze en stijlvolle horloges onder de 100 euro

Reageer op artikel:
GYRE SeaCleaner is een betaalbaar horloge van gerecyclede visnetten
Sluiten