Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Game 12 okt 2020

Rockstar-medewerker loopt over en maakt GTA-killer voor megabedrag

De voormalige baas van Rockstar North, die over de ontwikkeling van GTA 5 ging, heeft een megabedrag bij investeerders opgehaald om zijn eigen GTA-killer te bouwen: Everywhere.

Er is helaas geen enkele andere franchise die in de buurt komt van Grand Theft Auto. Er zijn geen andere games met zulke rijke open werelden, waarin je kunt schieten, racen en chaos kunt veroorzaken. Daar is een goede reden voor: het is ontzettend duur om een game van die omvang te ontwikkelen.

GTA 6 krijgt concurrentie

Niet voor niks moeten fans nog altijd wachten op de aankondiging van GTA 6. Sterker nog, volgens stemacteurs kan het nog jaren gaan duren voor we de eerste beelden te zien gaan krijgen. Misschien is de opvolger van GTA 5 niet eens GTA 6, maar een spin-off die ons terugbrengt naar Vice City.

Allemaal geruchten, maar gelukkig is er ook daadwerkelijk concreet goed nieuws. GTA krijgt namelijk eindelijk concurrentie, en dat vanuit een zeer onverwachte hoek. Leslie Benzies, voormalig president van Rockstar North en lead developer van GTA III tot en met GTA V, heeft namelijk zijn eigen studio opgericht, genaamd Build a Rocket Boy. Ja, de man die verantwoordelijk was voor praktisch alle innovatie die we de afgelopen decennia in GTA-games hebben gezien.

Everywhere

Hun eerste project? Een GTA-killer genaamd Everywhere. Voor het ontwikkelen van die ambitieuze game heeft Benzies zelfs al een succesvolle investeringsronde achter de rug. De 49-jarige gamelegende heeft een zak geld van 40.8 miljoen dollar opgehaald om Rockstar een klap uit te delen. Oftewel, zo’n 35 miljoen euro.

Nieuws dat Rockstar Games toch dubbele gevoelens zal bezorgen. Benzies is namelijk niet vertrokken omdat hij simpelweg aan een nieuwe uitdaging toe was. Hij raakte verwikkeld in een conflict met de uitgever van GTA, Take-Two Interactive. Benzies beweerde nog recht te hebben op 150 miljoen dollar aan onbetaalde royalties. Take-Two dacht daar anders over. In 2014 besloot de lead developer van Grand Theft Auto 5 zijn werkgever te verlaten.

De daaruit voortkomende rechtszaak is nu, zes jaar later, gelukkig afgerond. Beide partijen hebben een onderling akkoord bereikt. De kans is groot dat Benzies daardoor naast de zak geld van investeerders tevens een leuke bankrekening heeft om zijn eigen GTA te ontwikkelen. Daarvoor heeft hij tevens twee andere belangrijke namen achter GTA ingeschakeld: de audio director en lead programmeur van GTA 5.

GTA killer Everywhere
De drie voormalige Rockstar-medewerkers, met rechts Leslie Benzies (Bron: Build a Rocket Boy)

Geen simpele kopie

Maar, de ontwikkelaar gaat niet simpelweg voor een kopie. In een interview met gaming-magazine Polygon benadrukte Benzies in 2017 dat hij meer innovatie naar het genre wil brengen. Hij werkt aan een wereld die niet alleen geloofwaardig moet zijn, maar waarin je als speler zelf de complete vrijheid hebt om je eigen verhaal te maken. Dus geen verhaallijn waarin je lineair het verhaal moet volgen dat Rockstar voor je bedacht heeft.

“We voegen ook functies toe die je nog nooit in games hebt gezien. (…) We willen dat dit spel minder restrictief is dan andere spellen. Hoewel de game meerdere verhalen heeft, willen we ook dat spelers hun eigen verhalen creëren met personages met een echte persoonlijkheid. Als we dit goed doen, geven we spelers de kans om hun fantasieën echt uit te leven, niet alleen de beperkte fantasieën die de meeste games voor hen hebben opgezet, en dat ook nog eens op een zeer meeslepende manier,” aldus Leslie Benzies.

Een hoop vraagtekens

Helaas is dat ook direct alle informatie die we hebben: een open wereld-game die nog ambitieuzer wordt dan wat we van GTA gewend zijn. Verder is er niks bekend over de setting, de releasedatum, platforms of andere details.

De kans dat GTA 6 eerder uitkomt dan Everywhere, is dan ook klein. Toch is de geslaagde investeringsronde van de nieuwe studio bijzonder goed nieuws: Rockstar Games krijgt eindelijk echte concurrentie, en dat kunnen fans alleen maar toejuichen. Dat dwingt de studio te innoveren en ambitieus te zijn. Laat maar komen!

🥊Check ook: Ryan Reynolds schittert in explosieve ‘GTA-film’ Free Guy

TelegraphPolygon

Reageer op artikel:
Rockstar-medewerker loopt over en maakt GTA-killer voor megabedrag
Sluiten