Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 30 sep 2020

De toekomst van GTA 6 ziet er wellicht anders uit dan je denkt

Fans rekenen bij praktisch elk grote gaming-evenement op een aankondiging van de volgende Grand Theft Auto, GTA 6. De opvolger van GTA 5 laat echter waarschijnlijk langer op zich wachten dan de meeste fans hopen.

GTA 6 in Vice City?

Al langer doen geruchten de ronde dat de volgende GTA zich in Vice City af zal gaan spelen. Een Reddit-gebruiker genaamd Fresh305954 claimde in oktober vorig jaar dat hij in Wynwood, Miami een scout van Rockstar Games tegen kwam, de ontwikkelaar achter GTA. De scout in kwestie wilde volgens de Redditor foto’s van de binnenkant van de plek waar hij werkt maken, als basis voor het design voor de volgende GTA.

Diezelfde gebruiker plaatste later een foto van wat volgens hem een contract met Rockstar is, voor het geheimhouden van de hele operatie. Helaas zou die leak natuurlijk compleet verzonnen kunnen zijn, maar het verhaal klinkt zeer logisch. Wynwood is een kleurrijke buurt vol graffiti en kleurrijke gebouwen. Een mooie inspiratiebron voor een over-de-top versie van Miami voor een nieuwe Vice City-game.

Vroege ontwikkelingsfase

Maar goed, dat is allemaal oud nieuws. Wat nu interessant is, is het feit dat die post dus in oktober 2019 is geplaatst. Als toen daadwerkelijk pas foto’s werden genomen als basis voor het design van GTA 6, dan zou dat betekenen dat de game nog in een vroege ontwikkelingsfase zat op dat moment.

Gezien het alleen al vier jaar duurt om al het acteerwerk op te nemen voor Grand Theft Auto-games, zou dat betekenen dat fans nog jaren moeten wachten. Zeker nu de next-gen consoles voor de deur staan zijn de technische mogelijkheden groter dan ooit. Rockstar Games kan enorme werelden op je beeldscherm toveren. Maar ja, die werelden moeten ook gevuld worden. Grotere en ambitieuzere games zijn tof, maar kosten simpelweg meer tijd en geld om te ontwikkelen.

Pandemie en stemacteurs

Plus: vergeet de huidige pandemie niet. Het is onduidelijk wat voor impact de pandemie heeft (gehad) op de ontwikkeling van alle games die Rockstar voorlopig geheim houdt, waaronder dus de opvolger van GTA 5. Enige vorm van vertraging lijkt echter onvermijdelijk.

En dan hebben we nog de drie stemacteurs achter de hoofdpersonages van GTA 5. Ned Luke, de stemacteur achter Michael De Santa, reageerde sceptisch op de geruchten:

‘Ze zeggen dat GTA 6 wordt gemaakt in Vice City. Hoe krijgen al deze mensen al deze informatie over wat er gaat gebeuren? “aldus de stemacteur “Geloof niets wat je op internet ziet. Pas als je het van Rockstar hoort, dan weet je het.” Altijd goed advies, uiteraard.

Lang of kort wachten?

De overage twee acteurs spreken elkaar tegen als het om de vraag gaat hoe lang we nog moeten wachten. Shawn Fonteno, de stem van Franklin, benadrukte op Instagram dat het erg lang duurt om dit soort games te maken.

“Geef Rockstar niet zo er van langs man. Jaag ze niet zo op … Het hele ‘Jullie melken GTA 5’ en ‘wanneer komen zes uit?’ Je moet begrijpen, het is een lang proces om deze games uit te brengen man,” aldus de acteur. Vervolgens legde hij uit dat het alleen al vier en een half jaar duurde om al hun acteerwerk te filmen en af te ronden voor GTA V.

Fonteno verwacht dus dat we nog lang zullen moeten wachten voor we rond kunnen gaan scheuren in Vice City. Steven Ogg, de stem van de heerlijk gestoorde Trevor, is optimistischer. In 2019 benadrukte hij nog dat fans zelf “the math konden doen”. Volgens Ogg zou de nieuwe Grand Theft Auto snel uit gaan komen omdat de games “zeven of acht jaar duren om te maken.”

Twee GTA’s?

De grote vraag is: kijken we uit naar de verkeerde GTA? Rockstar Games heeft zijn engine opgepoetst voor de release van GTA 5 op de next-gen consoles. De studio zou er ook voor kunnen kiezen om binnen die engine en op die schaal een Vice City-game te maken, aansluitende op het immer lucratieve GTA Online, terwijl paralel aan die ontwikkeling gewerkt wordt aan Grand Theft Auto 6, waarmee de power van de next-gen consoles pas echt worden benut.

Politieke klimaat

Medeoprichter Dan Houser, die sindsdien Rockstar heeft verlaten, heeft meermaals benadrukt hoe moeilijk het zou zijn om een nieuwe GTA uit te brengen in het huidige politieke klimaat van Amerika. Rake satire schrijven in het razendsnel veranderende Amerika is praktisch onmogelijk, en de potentiële controverse zou volgens Houser groter zijn dan ooit. Kiezen voor een Vice City in plaats van een GTA 6 zou dan ook een slimme oplossing zijn.

De conclusie? We weten nog praktisch niks over waar Rockstar mee bezig is. Neem dan ook alle geruchten en opmerkingen van bijvoorbeeld de stemacteurs vooral met een enorme korrel zout. Een ding lijkt in ieder geval duidelijker dan ooit: fans gaan nog lang moeten wachten op GTA 6. De vraag is: maar is dat wel de volgende GTA? De toekomst gaat het uitwijzen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De toekomst van GTA 6 ziet er wellicht anders uit dan je denkt
Sluiten