GTA 5: de game die maar blijft verkopen (en daarom een ode verdient)

Volg je de game-industrie niet meer op de voet. Geen nood: daarom is er Gaming Manners. In deze rubriek houden Manners en game-expert Jelle van Es je op de hoogte van zaken die je moet weten. Vandaag: GTA 5.

Zo’n vier jaar geleden maakten we in de gamewereld kennis met een game waar we op dat moment al heel erg lang op zaten te wachten: Grand Theft Auto V. Hoewel Grand Theft Auto IV een toffe game was, mistte de vibe die games als GTA Vice City en GTA San Andreas zo goed maakten. GTA 5 sloeg de spijker op de kop.

Vanaf het allereerste moment dat je in de game in een auto stapt en van het fictieve Santa Monica naar de binnenstad van Los Santos (Los Angeles) rijdt, voelt de game goed. De prachtige omgeving, de grootsheid van de wereld en de muziek die uit de speaker van de autoradio knalt; het klopt allemaal.

Niet in de uitverkoopbak

Inmiddels zitten we in 2017 en zijn er veel dingen veranderd. Na de release op de PlayStation 3 en Xbox 360 kwam de game ook naar de PlayStation 4 en Xbox One, en was er zelfs een release op de pc. Waar een gemiddelde game een half jaar na de release wel in de budgetbakken te vinden is, daar blijft GTA 5 maar door verkopen.

Inmiddels zijn er meer dan tachtig miljoen exemplaren van de game verkocht. Daarmee ligt hij heel dicht bij het resultaat van de game Wii Sports, die in totaal 82 miljoen keer is verkocht, mede omdat hij gebundeld werd met de Wii zelf. En als hij daar aan voorbij gaat, dan is GTA 5 de derde best verkochte game ooit.

Enkel Minecraft (122 miljoen op alle platformen) en Tetris (495 miljoen exemplaren) voor zich dulden. Dat moet wel lukken. De game blijft immers verkopen opleveren, ondanks het feit dat hij nog altijd voor ongeveer 45 euro wordt verkocht. Daarmee verbreekt GTA 5 simpelweg alle regels die er in de gamewereld gelden.

Hoe kan het dat GTA 5 zo’n dominante positie in heeft kunnen nemen?

In eerste instantie kun je het antwoord op die vragen vinden in de kwaliteit van de game. Vanaf het begin in het eerder geschetste voorbeeld, tot het moment dat je de credits over het scherm ziet rollen, is GTA 5 gewoon heel erg goed. Er is een grote variatie in de missies die je voorgeschoteld krijgt, de personages waarmee je aan de slag gaat komen enorm tot leven, de wereld waarin dit alles zich afspeelt is geloofwaardig, terwijl er tegelijkertijd veel ruimte voor humor is.

En niet onbelangrijk: de game maakt gebruik van een soundtrack waar je u tegen zegt. Of je nou naar bekende nummers op de radio luistert of geniet van de filmische achtergrondmuziek tijdens spannende missies, het klopt allemaal. En telkens doe je weer iets anders. Je knalt er op los in een politiebureau, probeert met een vliegtuig in een haven te landen en tegelijkertijd zijn er missies waarbij je als vader van twee pubers moet zorgen dat je ‘schatjes’ niet in al te veel problemen komen.

Het hoofdavontuur an sich is goed voor tientallen uren vermaak. Buiten de officiële missies om is het nog altijd heerlijk om te gaan klooien. Dingen doen die je eigenlijk niet mag doen, om vervolgens in de chaos die daarmee is gecreëerd zolang mogelijk in leven te blijven. Het blijft na al die jaren nog altijd leuk.

Online

Toch zit de echte kracht van GTA 5 in de online modus van de game. Een modus die in eerste instantie bij de lancering afwezig was, omdat de ontwikkelaar dat voor een tweede fase wilde bewaren. Iets extra’s bieden nadat men met de singleplayer klaar was. Eerlijk is eerlijk, de lancering van GTA Online was dramatisch. Servers werkten nauwelijks en het vinden van een potje was een enorme uitdaging. Bovendien was het niet zo leuk om in de losse online wereld te lopen, omdat het daar een te grote chaos was.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is de begintijd ver achter ons gelaten. Wie vandaag de dag in het diepe springt van GTA Online zal misschien door de bomen het bos niet meer zien, zoveel is er inmiddels aangepast en toegevoegd. Het begon ooit met een grote Heist-update, waarmee je banken kon overvallen en andere criminele activiteiten kon organiseren met je vrienden.

Vandaag de dag is nagenoeg alles mogelijk. Als je een beetje geld hebt, dan beschik je over een straaljager, tientallen panden in de stad om met je maten af te spreken, heb je een luxe jacht en scheur je met dikke wagens in diverse races. Races waarbij je gewoon op de straten rijdt, maar er zijn ook diverse stunt-uitbreidingen, waarbij je de meest awesome dingen kunt beleven.

Vier jaar oud is de game inmiddels, maar qua entertainmentwaarde is ‘ie echt springlevend. Wekelijks zien we op YouTube nog filmpjes voorbij komen die ons echt versteld doen staan en elke nieuwe uitbreiding zorgt er weer voor dat we verse avonturen kunnen beleven. Het enige nadeel van dit succes is dat de kans dat we snel aan de slag kunnen gaan met GTA 6 zeer klein is. Gelukkig krijgen we van dezelfde ontwikkelaar volgend jaar wel Red Dead Redemption 2, die net als GTA 5 ook een grote online wereld wil voorschotelen.

Reageer op artikel:
GTA 5: de game die maar blijft verkopen (en daarom een ode verdient)
Sluiten