Redactie
Redactie Human Interest 17 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Grote klap: Bitcoin, Ripple en rest van cryptocoins duiken het diepe in ?⬇

Begin deze maand wisten analisten het nog zeker: Bitcoin gaat op 15 januari door het dak. Nu blijkt maar weer eens dat niemand weet wat er in deze bijzonder volatiele markt gaat gebeuren: het tegenovergestelde bleek waar te zijn. Een wijze les. Sterker nog, bijna de gehele cryptocurrency-markt kreeg afgelopen dagen een flinke plak. Inclusief Bitcoin, Ethereum en Ripple.

Dit artikel verscheen al eerder bij onze collega’s van WANT.

Bitcoin, Ethereum en Ripple krijgen grote klap

De prijs van Bitcoin dook bijvoorbeeld met 15 procent. Daarmee zakte de waarde van de cryptocoin onder de 12.000 dollar, voor het eerst sinds 4 december. Voor Ethereum was de klap nog groter. Met een daling van 20 procent zakte de munt naar de 1000 dollar. Ook Ripple kreeg met 33 procent een flinke klap. Wanneer de hype afneemt, worden de prijzen dus flink gecorrigeerd.

Enkel NEO ging tegen die trend in en wist flink te scoren. Hier lees je er alles over, inclusief de verschillen met Ethereum. Vooral de afgelopen 24 uur stemt niet vrolijk: slechts een van de top honderd cryptocoins stond niet op rood. Die ene uitzondering was Tether. Hier lees je wat die cryptocurrency zo bijzonder maakt.

 

Uiteindelijk moeten alle munten het van hun technische basis hebben. Het echte nut. Niet de massa die er winst uit probeert te halen. Ter vergelijking: op 16 december wist Bitcoin nog voorbij de 20.000 dollar te schieten. Hierboven zie je de koers van de afgelopen dagen. Hieronder zie je de rest van de top 10:

Waar komt het vandaan?

Nu tijd voor wat speculatie: waar komt deze grote klap vandaan? Ten eerste hebben we het belangrijke nieuwsbericht van gisteren. Het nieuws kwam naar buiten dat China de toegang tot online exchanges gaat verbieden. Dat zijn de websites waarop cryptocoins worden verhandeld. Eerder werden al Chinese exchanges verboden. Internationale sites worden nu dus ook geblokkeerd.

Dat is natuurlijk slecht nieuws voor Bitcoin. Chinese consumenten kunnen via bepaalde bureau’s en banken nog steeds hun munten inruilen, maar de drempel ligt nu een stuk hoger. Vorige week kwam al het nieuws naar buiten dat China het minen van digitale munten wil gaan verbieden.

Daarnaast blijft het nieuws uit Zuid-Korea zich ook ophopen. Het land wil uiteindelijk niet alle munten gaan verbieden, maar het is duidelijk dat er maatregelen getroffen gaan worden. Verder is deze daling een duidelijk gevolg van de knallende hype: men ziet opeens dat de onvoorstelbare groei iets inkakt, en raakt in paniek. Sure, cryptocoins zijn de toekomst van valuta, maar men zal toch echt zijn roze bril af moeten zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote klap: Bitcoin, Ripple en rest van cryptocoins duiken het diepe in ?⬇
Sluiten