Greta Thunberg vs. Donald Trump: wie verdient de Nobelprijs voor de Vrede?

Greta Thunberg en Donald Trump, twee grotere tegenpolen zijn nauwelijks te vinden. Beide zijn ze genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Wie verdient deze vredesprijs, die op vrijdag 11 oktober wordt uitgereikt?

Greta Thunberg vs. Donald Trump

Als blikken konden doden, dan had Greta Thunberg een groter vernietigingswapen dan alle kernwapens waar de Amerikaanse president Donald Trump over beschikt. Tik op YouTube ‘Greta Thunberg stares down Donald Trump‘ in en je vindt de video waarin dit wordt onderstreept.

Greta Thunberg stares down Donald Trump as he arrives for UN climate summit

Greta Thunberg briefly crossed paths with Donald Trump at the United Nations in New York on Monday. Thunberg, the Swedish climate activist, fixed Trump with a steady stare as he arrived at the UN to attend a meeting on religious freedom.

De 73-jarige Donald Trump – voor kolen, tegen het klimaat – komt binnengelopen tijdens de VN-klimaattop op 23 september, terwijl de 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg hem een staredown geeft waarbij de laserstralen nog net niet uit haar ogen schieten. Niet veel later spreekt ze hem en andere wereldleiders toe op een manier die we ons nog lang zullen heugen. De Amerikaanse president antwoordt met een sarcastische tweet, die de Zweedse activiste daarop toevoegt aan haar Twitter-bio.

Trump mocked Greta Thunberg and her emotional speech on Twitter and she made his attempt at sarcasm her bio. The shade from this one is truly exquisite. (Even though, it goes without saying, by no means should the president of the United States be provoking an child on Twitter.) ⁣ Also, Nancy Pelosi is announcing an impeachment inquiry later today. We’ll keep you updated here and in our Stories.

30.6k Likes, 501 Comments – The Betches Sup (@betches_sup) on Instagram: “Trump mocked Greta Thunberg and her emotional speech on Twitter and she made his attempt at sarcasm…”

Genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede

Nu strijden de tegenpolen om de Nobelprijs voor de Vrede. Greta Thunberg is genomineerd vanwege haar werk als klimaatactiviste en haar heldere, scherpe toespraken tijdens klimaatbijeenkomsten. Donald Trump komt in aanmerking dankzij de toenadering die hij zocht met Noord-Korea. Maar het is verre van de tweestrijd die wordt geschetst. Daadwerkelijk zijn er 301 kandidaten genomineerd voor de vredesprijs, waaronder 223 personen en 78 organisaties. Bij de bookmakers is Greta Thunberg de torenhoge favoriet en bungelt Donald Trump ergens tussen plek 20 en 25. De vier grootste kanshebbers op een rij.

1. Greta Thunberg

People are suffering, people are dying, entire ecosystems are collapsing. We are in the beginning of a mass extinction and all you can talk about is money and fairytales of eternal economic growth“, zijn de nu al legendarische woorden van Greta Thunberg tijdens de VN-klimaattop. Als je een euro inzet op het Zweedse schoolmeisje, krijg je 1,61 euro terug. Mocht ze winnen, dan is de jongste winnaar ooit van de Nobelprijs voor de Vrede. Tot nu toe is dat de Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai, die de prijs in 2014 op 17-jarige leeftijd won.

greta thunberg, donald trump, nobelprijs van de vrede
Bron: ANP

2. Abiy Ahmed

De Ethiopische premier Abiy Ahmed hervormde zijn land door met een kabinet te komen dat voor meer dan de helft uit vrouwen bestaat. Ook is de eerste vrouwelijke opperrechter in Ethiopië een feit dankzij Abiy Ahmed. 5 euro terug per ingelegde euro.

Abiy Ahmed, greta thunberg, donald trump, nobelprijs van de vrede
Bron: ANP

3. Raoni Metuktire

Raoni Metuktire is een van de grote stamhoofden van het Kayapo-volk dat leeft in het hart van een beschermd reservaat op het grondgebied van Brazilië. Genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn strijd voor het behoud van de bossen in de Amazone. 9 euro terug per ingelegde euro.

Raoni Metuktire, greta thunberg, donald trump, nobelprijs van de vrede
Bron: Wikimedia

4. Jacinda Ardern

Jacinda Ardern, greta thunberg, donald trump, nobelprijs van de vrede
Bron: ANP

Jacinda Ardern is de premier van Nieuw-Zeeland en is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede wegens haar daadkrachtige optreden na de aanslagen op twee moskeeën in maart. Ze kondigde per direct een verbod op halfautomatische wapens af. 10 euro terug per ingelegde euro.

🍏 Check ook: Donald Trump noemt Tim Apple verspreking ‘fake news’ en verzint slecht excuus

Reageer op artikel:
Greta Thunberg vs. Donald Trump: wie verdient de Nobelprijs voor de Vrede?
Sluiten