Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 15 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Wildkamperen in Europa: 6 ultieme landen voor een ‘gratis’ roadtrip

Geen gedoe met mondkapjes, gezette tijden voor een ontbijtbuffet of ellenlange rijen op Schiphol. Wildkamperen is een duurzaam en avontuurlijk alternatief voor een vliegvakantie. Zes ultieme landen in Europa voor een gratis roadtrip.

Er zijn weinig activiteiten die meer het gevoel van vrijheid geven dan wildkamperen. We zouden zeggen: trek er zelf eens op uit om dat te ervaren. In Nederland kun je via verschillende aanbieders voor niet al te veel geld een camper huren. En een tentje geeft natuurlijk helemaal dat avontuurlijke gevoel. Dit zijn de beste landen in Europa om een roadtrip te combineren met slapen in de natuur.

Wildkamperen in Europa: de beste landen op een rij

Europa is uniek als het om wildkamperen gaat. Vooral in Scandinavië behoort de duurzame vorm van (coronaproof) reizen tot de cultuur. Daar vind je de mooiste afgelegen plekjes om je tent op te zetten of je camper te parkeren. Maar ook Schotland en tot op zekere hoogte Zwitserland zijn prachtige opties voor een vrije vakantie. Zes landen om zorgeloos doorheen te rijden en gratis te overnachten.

1. Met de camper door Noorwegen

Noorwegen heeft fjorden, een prachtig binnenland, uitgestrekte bossen, betoverende watervallen en zo kunnen we nog even doorgaan. In deze magische wereld mag je gratis slapen, mits je je aan de regels houdt.

wildkamperen europa, landen, noorwegen
(Afbeelding: Unsplash)

Zo mag je niet op een akker of ander bebouwd veld slapen en moet je op minimaal 150 meter van het dichtstbijzijnde huis staan. Dat laatste is overigens niet zo moeilijk. Als je nog niet zo bekend bent met Noorwegen, begin dan op Google met zoektermen als Jotunheimen of Lofoten. Check ook deze zeven hemelse hikes over de fjorden.

2. Wildkamperen in Zweden

Hier gelden dezelfde regels als in Noorwegen: overal mag je wildkamperen, als je je maar aan de regels houdt. Fijne lui, die Scandinaviërs. Als je in jouw auto of camper door Zweden rijdt, val je wat betreft de natuur van de ene in de andere verbazing.

wildkamperen europa, landen, zweden
(Afbeelding: Unsplash)

Zweden leent zich perfect voor een vis- of wandelvakantie. Lekker rondtoeren van meer tot meer en decor tot decor. In dit artikel lees je meer over de mooiste wandelgebieden in Zweden.

3. Slapen in de wildernis van Schotland

Voor het mooie weer ga je niet naar Schotland toe, voor buitenaardse natuur wel. Als je door de Schotse hooglanden rijdt, heb je het gevoel alsof je in je eentje bent afgezet in een andere wereld. Een ultieme roadtripervaring.

wildkamperen europa, landen, schotland, getty
(Afbeelding: Getty)

Sinds 2003 geldt in Schotland ‘the right to roam‘. Dit houdt in dat je in principe overal mag lopen én kamperen. We adviseren Loch Lomond, een meer in het westen van de zuidelijke Highlands. De wandelroute West Highland Way loopt langs de volledige oostkust van het 37 kilometer lange meer.

4. Gratis slapen in de bergen van Zwitserland

Het overgereguleerde Zwitserland is een aparte vogel in dit rijtje. In het land mag je niet wildkamperen, tenzij je hoger zit dan 2.000 meter. Maar dat maakt het wel direct tot een avontuurlijke unieke ervaring.

wildkamperen europa, landen, zwitserland
(Afbeelding: Unsplash)

Dat wordt hiken door de bergen en slapen boven de boomgrens, die wordt aangehouden als grens voor wildkamperen. Let er wel op dat je maximaal één nacht op een locatie mag slapen. Een mooie route om te bewandelen is van Airolo naar Bellinzona.

5. Met een tent door IJsland

IJsland is het walhalla voor liefhebbers van ruige, vulkanische natuur. Als je daar bent, voelt het alsof je over de wereld loopt zoals die er miljard jaar geleden uitzag. Coronaproof reizen is hier op dit moment één ding, veilig reizen is een tweede. Er is nogal wat vulkanische activiteit de laatste tijd, en de voorspelling is dat dit voorlopig nog niet afgelopen is. Check dus eerst even wat de situatie is, voordat je jouw tentharingen in een actieve vulkaan ramt.

wildkamperen europa, landen, ijsland
(Afbeelding: Unsplash)

Als reiziger mag je een tent opzetten in onbewoonde gebieden, bijna overal dus. Je mag met je auto alleen niet te ver van de weg af. We adviseren om de toeristische Golden Circle te vermijden en de échte de wildernis op te zoeken. Met een camper mag je in IJsland tegenwoordig niet meer wildkamperen.

6. Finland

Terug naar Scandinavië. De basisregels voor wildkamperen in Finalnd zijn vergelijkbaar met Zweden en Norwegen. Je mag je er vrij in de natuur bewegen en zelfs overnachten. Als je het maar doet met respect voor de natuur. Zorg dat je de natuur niet verstoort en laat geen troep achter.

Kilpisjärvi, tent, kamperen, gratis, finland
(Afbeelding: Unsplash)

Check ook deze prachtige wandelgebieden in Duitsland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wildkamperen in Europa: 6 ultieme landen voor een ‘gratis’ roadtrip
Sluiten