Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Samenleving 13 nov 2024
Leestijd: 2 minuten

Op deze camperplekken in Nederland kun je gratis overnachten

Steeds meer Nederlanders wonen in een camper, maar gratis camperplaatsen worden juist alsmaar schaarser. Waar kunnen deze verloren zielen nog naartoe?

Afgelopen weekend zagen we de korte documentaire Nomadenland op tv (die nog steeds gratis is te zien op NPO Start) over Nederlanders die in hun camper wonen. Indrukwekkende figuren met een triest randje, want wie woont er écht vrijwillig in een camper? Manners zoekt naar gratis camperplaatsen in Nederland waar mensen uit deze groeiende groep terecht kunnen.

Of lees hier welke camper je voor 5.995 euro op de kop kunt tikken.

Waar kun je gratis overnachten in Nederland?

Gratis overnachten is in Nederland alleen toegestaan op officiële camperplaatsen. Deze zijn te vinden via apps als Park4Night en Campercontact. Ook Toeristeninformatie Nederland heeft een uitgebreide lijst met gratis camperplaatsen. We pikken er een paar tussenuit.

  • In het Brabantse Maarheeze zijn er gratis camperplaatsen achter restaurant De Ark, waar je eveneens gebruik mag maken van water en wifi. Wel wordt het gewaardeerd als je een maaltijd in het restaurant nuttigt.
  • Bij Slot Loevestein in het Rivierenland bevinden zich vier gratis camperplaatsen. ‘Prachtig!’ zegt een gebruiker. ‘We stonden er met 9 campers. Niemand werd weggestuurd.’
  • Op Parking De Wijzend in Spanbroek zijn drie gratis camperplaatsen, maar alleen als je geen campergedrag vertoont. Geen Rummikub op een tafeltje onder de luifel dus.

Op Campercontact is te zien dat er in Nederland nog steeds een stuk of 100 plekken zoals deze bestaan. Het probleem is echter dat de meeste zijn bedoeld voor plezierkampeerders die één nacht of maximaal 72 uur blijven. Langer blijven wordt soms gedoogd. Dit zien we in Nomadenland gebeuren op de Groningse parkeerplaats Kardinge. Uiteindelijk komt er echter altijd wel een (harteloze) buurtbewoner in het geweer en roffelen boa’s op de deur.

Dit gebeurde ook op een gratis camperplaats in Haren, die we wederom op Campercontact tegenkomen. Bij DeLijte in Paterswoldsemeer is plek voor zes campers. Een gebruiker meldt dat langkampeerders inmiddels zijn weggejaagd, maar dat langkamperen wel nog wordt gedoogd aan de andere kant van de A28. Van dit soort plekken moeten de moderne nomaden het steeds meer hebben. Weggestuurd van de officiële camperplaatsen, gedoogd op schemerige parkeerplaatsen aan de rafelranden van het land. Ze moeten toch ergens overnachten.

Gratis overnachten in Europa

Voor veel camperbewoners lonkt het buitenland. In landen als België, Duitsland, Frankrijk en kampeerwalhalla Zweden mag je bijna overal in je auto of camper overnachten. Al geldt ook hier voor veel plekken, zeker in de bewoonde wereld: geen kampeergedrag.

Nederland is ongeëvenaard streng als het gaat om kamperen in het wild, leven in een camper of slapen in een auto. Naast de gratis camperplaatsen is het praktisch overal verboden, al hangt het af van de ijver onder boa’s of compassie onder buurtbewoners of je daadwerkelijk wordt weggejaagd als je op een verlaten parkeerplaats bivakkeert. De boete voor ‘wildstaan’ is met 500 euro fors.

Check hier de korte, maar daardoor niet minder indrukwekkende documentaire Nomadenland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.