Gran Turismo Sport is een visueel spektakel en zeer competitief

Twintig jaar geleden maakte de wereld kennis met Gran Turismo. Het was één van die games waar je een PlayStation voor kocht. Elk nieuw deel sindsdien wist de lat hoger te leggen en vernieuwingen door te voeren. Gran Turismo Sport is het nieuwste deel en andermaal doet ontwikkelaar Polyphony Digital iets nieuws. Het draait deze keer voornamelijk om het competitie-element.

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: als je van plan bent deze game in je eentje in een offline variant te spelen, don’t bother. Hoewel er zoiets als een campagne in zit en je via de arcade-modus diverse races los kunt rijden, is het nauwelijks de moeite waard. De campagne is niet meer dan een serie van proeven, time trials en challenges.

Gran Turismo Sport en de strijd tegen anderen

Nee, het draait in deze game echt om de competitie tegen anderen. Het grote voordeel van deze keuze is dat je minder vaak geconfronteerd wordt met matige AI van de tegenstander. Net als in de voorgaande delen rijdt de computer heel erg clean en is de ideale lijn, de lijn waar zij zich soms krampachtig aan vasthouden. Je mist hierdoor het gevoel van strijd en dat is  erg jammer.

Online

Dat probleem heb je dus niet als je online gaat racen tegen anderen. Daar is het vechten om elke meter asfalt en zit je continu in volle spanningsmodus. De eerste bocht blijkt ook in Gran Turismo Sport een probleem te zijn. Voordat de race start, begin je eerst met een kwalificatie. In die paar minuten kun je het circuit verkennen waarop geracet gaat worden en zet je een eerste tijd neer. Een paar keer wisten we in deze modus de snelste tijd neer te zetten en vertrokken we vanuit pole position.

Als je vervolgens de ideale lijn rijdt en op het juiste moment afremt, loop je het risico dat de nummer twee of drie minder coulant is en je van de baan aftikt. Zo gaat je kwalificatie-inspanning volledig verloren en moet je vanuit het achterveld proberen tijd goed te maken. Natuurlijk: de strijd om de vijfde plaats kan nog spannend zijn, maar dat wil je niet. Als je een potje vindt waarin je tegenstanders sportief zijn, volgt een heerlijke strijd en komen de kwaliteiten van de game aan het licht.

Realistisch

Daarbij is het gevoel voor realisme zeer goed aanwezig, zonder door te slaan. Dit is geen Project Cars 2: een game met een dermate hoog realistisch niveau dat het nauwelijks speelbaar is. Gran Turismo Sport is goed speelbaar en zet in op competitief gedrag. Het realisme merk je aan elementen als de kleine oneffenheden binnen het circuit en hoe de balans van de auto is wanneer je bijvoorbeeld voor een bocht volle bak afremt. Je hebt controle, maar er zijn genoeg elementen om rekening mee te houden en zo je vaardigheden te verbeteren.

Breed inzetbaar

Uiteindelijk kun je in de game aan verschillende kampioenschappen meedoen en kan uiteindelijk één speler zich kronen tot de ultieme kampioen. Dat is iets dat maar voor een handjevol gamers interessant is. De ontwikkelaar wil nochtans benadrukken dat het competitie verhaal voor een brede groep aantrekkelijk is.

Zij willen namelijk challenges uitzetten die met een lage instapdrempel online zijn te spelen. Zij vergelijken het een beetje met professionele- en recreatieve sport. Het professionele aspect zit hem in het kampioenschap, wat een beetje het Wimbledon voor tennis is. Daarnaast zijn er heel veel spelers die tennis gewoon recreatief kunnen spelen. Gran Turismo Sport is voor beide groepen interessant.

Visueel aantrekkelijk

Tot slot ziet de game er heerlijk uit. Zeker wanneer je een 4K-tv hebt met HDR-ondersteuning, is de game een feest voor het oog en kun je met volle overtuiging genieten van de spectaculaire lichteffecten. Daarnaast zijn de auto’s voorzien van veel details, waardoor het geheel er fantastisch uitziet. De game is visueel echt heel erg sterk.

Als je alles bij elkaar optelt is Gran Turismo Sport de ultieme racegame die je op dit moment voor dePlayStation 4 kunt halen, mits je van plan bent om de game echt online te gaan spelen. In dat geval zijn er genoeg tracks en een veelvoud aan auto’s waarmee je aan de slag kunt gaan en elke race je genoeg spanning oplevert.

Gran Turismo Sport is nu beschikbaar voor de PlayStation 4.

Reageer op artikel:
Gran Turismo Sport is een visueel spektakel en zeer competitief
Sluiten