Redactie
Redactie Films & Series 28 jun 2017

Ik heb nu al heimwee naar de oude Gran Turismo. Jij ook?

Onlangs zat ik mij te vervelen op een kinderfeestje in zo’n restaurant dat helemaal gebouwd is voor peuters en kleuters. Terwijl alle kinderen zaten te smullen van een pannenkoek, had mijn driejarige zoontje oog voor een groot tv-scherm in de verte. ‘Papa, auto!’. En verhip, daar stond zowaar een Playstation 2. Overvallen door nostalgie nam ik samen met mijn zoontje plaats achter het scherm. Hoewel hij nog niet zelf kan spelen, vond hij het machtig om mij een paar rondjes over Laguna Seca te zien knallen met Gran Turismo 4.

Alsof het veel minder was dan die bijna tien jaar geleden dat ik het spel voor het laatste speelde, schoot ik over het rechte stuk, pakte ik perfect de apex in de scherpe bocht na start/finish en manoeuvreerde ik door de fameuze corkscrew alsof deze er niet was. Ik voltooide mijn flying lap een goede 45 seconden sneller dan mijn voorganger en hoewel het voelde als een snel rondje, reageerde ik maar niet al te euforisch, er van uit gaande dat mijn voorganger een 5-jarige was.

Het spel bracht geweldige herinneringen boven. Hoewel latere racegames grafisch natuurlijk veel beter waren (de Forza-reeks) en ook veel realistischer (Project CARS), heb ik toch het meeste plezier beleefd en de meeste uren gespendeerd aan de Gran Turismo-reeks. Deel 1, 2, 3 en 4 heb ik als een bezetene gespeeld, alvorens ik mijn Playstation 2 inwisselde voor een Xbox 360. Nu ik weer terug ben bij Sony met de Playstation 4 kan ik mij op gaan maken voor Gran Turismo Sport.

Als kenner in the scene mocht mijn collega Jelle van Pixelcake de game als een van de eersten uitproberen. Ik stond dan ook de volgende dag direct aan zijn bureau: ‘Hoe is-ie? Hoe is-ie?’ Hoewel zijn verhaal goed klonk, kon ik mijn teleurstelling toch niet onderdrukken. Gran Turismo is Gran Turismo niet meer.

Weet je nog hoe je na het behalen van je licentie een handjevol credits kreeg waarmee je een aftandse Japanse hatchback kon kopen met zo’n 100 pk onder de kap. Daarmee moest je jouw eerste races rijden en al gauw begonnen de credits binnen te stromen. Je kon ervoor kiezen om je wagen te upgraden óf om door te sparen en een betere wagen te kopen.

Dit was fantastisch: het tunen van je wagen, het upgraden, het sparen voor de bolide van je dromen en het eindeloos tweaken en afstellen. Dit gaf mij de grootste uitdaging. Ik vond het fantastisch om een gewone BMW 328i te kopen en deze zo te upgraden, tunen en af te stellen dat ik tegenstanders met een Dodge Viper, Chevrolet Corvette of Honda NSX helemaal zoek te rijden. Ik kon smullen van mijn garage met daarin zorgvuldig door mij samengestelde wagens: van perfect afgestelde hot hatches, tot gefinetuned supersportwagens en schandalig opgevoerde muscle cars. En de gewonnen pareltjes, natuurlijk. Oh het genot als ik zo’n belachelijk logge TVR Speed 12 eindelijk zo had gemodificeerd dat-ie perfect de bocht door ging. Uren was ik er zoet mee.

In mijn vrije tijd speel ik nog steeds graag spellen. Wat ik jammer vind, is dat steeds meer om online spelen draait. Noem me ouderwets, maar ik kan veel meer genieten van een game met een fantastische story mode of genoeg uitdaging om je met computertegenstanders te vermaken. GTA 5 heb ik wel drie of vier keer van begin tot eind gespeeld. In FIFA 17 heb ik al menig carrière gemaakt. Beide games ben ik vervolgens online gaan spelen. Het kan mij niet bekoren. Tuurlijk, een pot FIFA tegen je vrienden is lachen, maar ik vind de experience niet per se beter dan de reguliere modus. GTA 5 Online vind ik al helemaal een ramp. Ben ik net bezig mijzelf op te stellen voor een epische motorstunt, komt er een geflipte Russische tiener langs die er een kick van krijgt mij te knifen en mij en passant even uitmaakt voor hoerenzoon. Fun.

Gran Turismo Sport gaat straks ook voor het leeuwendeel om online draaien. Tof, maar liever had ik nog één keer een klassieke Gran Turismo formule gezien met de hedendaagse techniek. Wat had ik graag in 4K-resolutie lopen zwoegen met een Volkswagen Polo GTI om stapje voor stapje via een Golf GTI, BMW M3 en Nissan GTR te eindigen bij een Audi Le Mans bolide. Dat kan ongetwijfeld straks ook wel voor een deel, maar de nadruk ligt niet meer op carrière maken. Tot in den treure auto’s kopen, modificeren en geheel volgens jouw eigen smaak vormgeven kan niet. En dat vind ik ontzettend jammer.

Ik ben benieuwd hoe jij hier over denkt. Ben ik de enige met deze nostalgische gevoelens die liever een nieuwe Gran Turismo in oude stijl had gezien? Hier is een gek idee: laat je horen. Like ons Facebook-bericht. Laat commentaar achter, tag je vrienden en deel het bericht. Maak herrie. Ik beloof je dat als blijkt dat massa’s mensen hier ook op zitten te wachten, ik de developer zal benaderen of misschien wel een crowd funding actie op zal tuigen. Hoe en wat precies weet ik nog niet, maar ik ben bloedserieus.

https://www.facebook.com/MannersNL/posts/1575089235895108

Reageer op artikel:
Ik heb nu al heimwee naar de oude Gran Turismo. Jij ook?
Sluiten