Jan de Raab
Jan de Raab Health 25 dec 2018

Grain Brain: afvallen en gezond eten anno 2019

Afvallen blijft een strijd, niet alleen tegen de overtollige kilo’s, maar ook om te ontdekken wat echt werkt. Een kleine vijf jaar geleden verscheen het inmiddels beroemde boek Grain Brain. Voor het eerst werd er gesuggereerd dat vet helemaal niet zo slecht is. Nee, volgens de schrijvers echt slecht is, is suiker, koolhydraten en gluten. 

Vet is nodig om af te vallen

Het idee dat vet plotseling geen kwaad kan, was voor velen een behoorlijke schok. Het omarmen van de nieuwe kijk op afvallen was voor de meesten al een uitdaging op zich. Met de nodige wetenschappelijk ondersteuning drong het langzaam door dat het hele verhaal toch wel een kern van waarheid bevat. Met name het stimuleren van de hersenactiviteit en de verlaging van de bloedsuikerspiegel bleek een eye-opener te zijn.

Kort na de publicatie van Grain Brain was er sprake van een gestage groei in de vraag naar het boek. Achteraf gezien was dat ook logisch, men ervoer zelf de positieve effecten van de voedingsadviezen. Vooral degenen die last hadden van een heel scala aan gezondheidsklachten zoals huidaandoeningen, hoofdpijn en gewichtsverlies hadden duidelijk baat bij het boek.

afvallen grain brain

Vijf jaar later is het voor de schrijvers tijd voor een stukje zelfreflectie. De feedback die werd ontvangen is gebruikt als basis voor een heruitgave. Blijkbaar is het nog steeds nodig om mensen te wijzen op de alternatieven voor een ongezond eetpatroon. Dat je terloops wijzer wordt en je bewust wordt van wat voeding in je lichaam doet, is een duidelijk pluspunt. Zo weten de meesten ondertussen wel dat gluten een nadelig effect kan sorteren, ook al heb je geen coeliakie (allergie voor gluten).

Glutenvrij, ook gezond als je er géén last van hebt

In het boek werd melding gemaakt van overgevoeligheid voor gluten, ook al was er geen sprake van coeliakie. Dit dwong de medische wereld tot het vormen van een nieuwe mening. Tot dus ver was de gangbare gedachte dat enkel mensen met coeliakie een gluten-arm dieet moesten volgen. Dit bleek niet geheel juist te zijn, ook mensen zonder coeliakie kunnen nadelige gezondheidseffecten ervaren door gluten. Dat hoeft dus niet te betekenen dat de symptomen van overgevoeligheid voor gluten zich in het darmstelsel openbaren, ook in andere delen van het lichaam kan sprake zijn van aantoonbare effecten. In 2017 was het dan eindelijk zover dat de American Medical Association deze stellingname accepteerde.

Kennis is macht en is nu dus ook veel gezonder

Steeds vaker wordt het verband tussen bepaalde voedingsstoffen en het ontwikkelen van bepaalde symptomen duidelijk aangetoond. Zo weten we ondertussen ook de toevoeging van A1c niet enkel de bloedsuikerspiegel beïnvloedt, maar indirect ook van invloed is op het ontstaan van dementie. Ook al waren de suggesties in Grain Brain ronduit schokkend te noemen, het blijkt wel dat het onderzoek naar de effecten van onze voeding belangrijk is. Alleen daarom al is het een goede reden om dit boek in huis te hebben.

Probeer je serieus af te vallen? Dan moet je deze 10 zaken sowieso niet doen. 

Menshealth

Reageer op artikel:
Grain Brain: afvallen en gezond eten anno 2019
Sluiten