Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 10 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

5 gouden regels om makkelijker geld over te houden en te sparen

Heb jij een lege portemonnee en nog een stukje maand over? Dan wil jij vast onze gouden regels horen om dit te voorkomen en ook nog te sparen. In deze serie, die we samen met Rabobank maken, helpen we je meer inzicht in je financiële situatie te krijgen.

Dat jij soms ook niet meer weet waar je geld blijft, vinden we niet zo vreemd. Zeker nu, in een periode waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt, is je salaris vast ineens een stuk sneller op en lukt het niet altijd om te sparen.

Om te zorgen dat je nog een beetje grip houdt op je geldzaken en betere keuzes maakt, heb je inzicht nodig. Dat klinkt misschien suf, maar je bent een grown-up of niet. En inzicht is echt alles. Hieronder de vijf gouden regels om ervoor te zorgen dat jij voortaan ook aan het einde van de maand nog flappen kunt trekken.

1. Houd je uitgaven en inkomsten bij

Doe het hoe je het wilt – old school met pen en papier of digitaal, bijvoorbeeld in een Excelbestand – maar doe het. De app van Rabobank geeft bijvoorbeeld ook inzicht in je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Voor het complete plaatje kun je hierin zelfs betaalrekeningen van andere banken toevoegen. Relax, sit back & enjoy je overzicht. Een handig ‘excelletje’ gebruiken? Download het huishoudboekje van Rabobank en begin met jouw overzicht.

2. Zet op een rij wat je vaste lasten zijn

Je weet vast één ding en dat is hoeveel er maandelijks binnenkomt en uitgaat, maar waar gaat dat geld precies naartoe? Je vaste lasten natuurlijk, die zet je dus even bij elkaar. Denk aan je huur/hypotheek, energiekosten, verzekeringen, abonnementen, studieschuldaflossing, sparen en je boodschappen. Ook je variabele uitgaven, bijvoorbeeld uitgaan, kleding en vervoer, zet je op een rij. Noteer ook nog even ergens wat er precies binnenkomt (salaris, toeslagen?), dan heb je alles check.

3. Bereken waaraan je het meeste geld uitgeeft

We zijn er nog niet, want gouden regel 3 is dat je optelt per categorie. En voilà, je ziet meteen wat je aan die categorie, bijvoorbeeld kleding, boodschappen of abonnementen, hebt uitgegeven. Kleine waarschuwing, want het kan even pijn doen als blijkt dat je misschien iets meer festivals en concerten achter de rug hebt dan je budget toeliet. Mocht je dit vaststellen, is gouden regel vier een must voor jou.

4. Maak een budgetplan

Nu je inzicht hebt (best lekker toch?), is het handig om actie te ondernemen. Bepaal hoeveel festivalletjes en concerten je van jezelf mag doen en wat je aan boodschappen kwijt wil zijn. Kortom: hoeveel geld je per categorie wilt uitgeven. Kijk waar je nog op kunt besparen, ook qua vaste lasten. Check bijvoorbeeld eens of je alle abonnementen die je hebt ook echt gebruikt en of bepaalde verzekeringen ergens anders goedkoper zijn.

5. Maak een plan om te sparen

Als je weet wat je elke maand overhoudt, kun je plannen maken. Hoe lekker is dat? Je kunt sparen voor een buffer of geld opzij zetten voor een ander doel dat je wilt bereiken, zoals een verbouwing, nieuwe smartphone of toffe trip. Bedenk waarvoor je wilt sparen en doe het ook. Als je vanaf nu ook regelmatig – wekelijks of anders maandelijks – even checkt hoe je ervoor staat, kan jou niks meer gebeuren.

Iedereen kan een stap zetten richting een financieel gezonder leven. Praten over geld is daarvoor belangrijk. Zeker nu, in een periode waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt en geldzorgen toenemen. Praten over geld vermindert financiële stress en geeft meer inzicht in je geldzaken. Dit helpt je om betere keuzes te maken. Weet je niet waar je moet beginnen? Start de Wegwijzer van Rabobank en ontdek binnen 2 minuten met welke stap jij het beste kunt beginnen.

In samenwerking met Rabobank

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.