Redactie
Redactie Health 29 jan 2016

GOT’s The Mountain: ‘Ik dacht dat mijn lichaam brak’

Je kent de IJslander Hafthór Júlíus Björnsson waarschijnlijk als die enorme gast uit Game of Thrones die de schedel zijn opponent liet imploderen door hem samen te knijpen met zijn blote handen. Als je de beste man in het echt bekijkt, snap je direct waar zijn karakternaam The Mountain vandaan komt en besef je dat hij in real life net zo goed een schedel kan kraken met zijn bloten handen. Maar hoe in godsnaam is hij zo enorm groot geworden?

Björnsson: ‘Ik was altijd al groter dan de rest. Daarbij train ik al mijn hele leven. De spiermassa zoals ik het nu heb, kwam pas toen ik zeven jaar geleden stopte met basketballen.’

Waarom en je begonnen met gewichtheffen?
‘Ik had tijdens het basketballen vaak last van blessures. Het ging van kwaad tot erger, tot ik zelfs geopereerd moest worden aan mijn enkels. Tijdens de revalidatie legde ik mijn focus bij het gewichtheffen. De liefde is toen ontstaan. Ik vond het heerlijk om keihard te trainen en ontdekte dat ik snel aankwam en sterker werd.’

Hoeveel woog je toen je begon?
‘Mijn lichaamsgewicht schommelde tussen de 105 en 110 kilo. Inmiddels weeg ik 180 kilo.’

Wat heb je gedaan om zo groot te worden?
‘Er komt meer bij kijken dan alleen gewichten oppakken: je moet de oefeningen goed uitvoeren, goed slapen en goed eten. Als je te weinig eet, zul je ook niet groter worden. Eten voelt voor mij bijna als werken; ik moet om de twee uur iets naar binnenwerken om mijn lichaamsmassa te behouden. Het is niet gemakkelijk. Tijdens de opnames moet ik constant pauzes nemen om aan mijn voedingsschema te voldoen.’

Hoeveel maaltijden nuttig je per dag?
‘Zo’n zes tot acht maaltijden.’

Wat zit er in die maaltijden?
‘Ik eet veel zoete aardappelen, vlees, vis, kip en gezonde vetten als cacaoboter en amandelen. Ook ben ik gek op greens: avocado, spinazie en broccoli. In het algemeen eet ik heel gezond, maar vanwege mijn gewicht nuttig ik voor of na een training ook snelle koolhydraten, oftewel: hetgeen waar ik trek in heb.’

Zijn er krachtcompetities waar je trots op bent?

‘Ik heb aan ontzettend veel krachtcompetities meegedaan, variërend van het trekken van vliegtuigen en auto’s tot het liften van zware stenen. Ik ben echter vooral trots op mijn Viking-record, dat ik afgelopen jaar in Noorwegen heb behaald. Het vorige record was duizend jaar oud!’


Hoeveel gewicht heb je gelift voor dat record?

‘Ongeveer 680 kilo.’

Wat was je gevoel tijdens het verbreken van dit record?
‘Ik moest minstens vier stappen zetten met dit gewicht op mijn schouders om het record te breken. Ik weet nog goed dat ik de druk vanaf mijn nek door mijn lichaam heen richting m’n tenen voelde stromen. Ik dacht dat mijn lichaam het zou opgeven, dus besloot ik een pauze te nemen. Na een diepe teug adem pakte ik het gewicht opnieuw op. Ik zette de eerste stap en voelde dat mijn rug nog sterk was. Voorzichtig nam ik nog een stap, terwijl ik recht voor me uitkeek. Mijn rug begon nu pijn te doen. Bij de derde stap voelde het alsof mijn lichaam door de midden brak. Ik nam een vierde stap en besefte dat ik het record had verbroken en realiseerde vrij kort daarna dat mijn rug flink kapot was, haha! Gelukkig was ik snel weer hersteld. Na de overwinning heb ik het gevierd met vrienden door veel te eten!’

Wat was je overwinningsmaaltijd?
‘Een grote filet steak van ongeveer een kilo.’

Ben je ooit groot genoeg?
‘Ik hoef niet groter te worden, maar ik probeer wel sterker te worden!’

We zagen je onlangs sparren met UFC-fighter Conor McGregor. Hij deelde aardig wat klappen uit…
‘Hij probeerde mij te raken, maar ik voelde er niks van, haha!’

Wie heeft de wedstrijd volgens jou gewonnen?

‘Conor denkt dat hij heeft gewonnen, maar wat hij niet weet is dat ik rustig aan heb gedaan. Ik wilde hem niet breken, want hij heeft te hard gewerkt om slagen als UFC-fighter.’

Oordeel zelf:

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
GOT’s The Mountain: ‘Ik dacht dat mijn lichaam brak’
Sluiten