Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Life 13 nov 2018

25 jaar geleden: Nederlander steelt de show bij het regelloze UFC 1

Gisteren was een feestelijke dag, want 12 november 1993 is de geboortedag van de UFC. De inmiddels gigantische vechtsport organisatie is dus 25 jaar geworden. Dit is dus een mooi moment om terug te gaan naar waar het allemaal begon: UFC 1. Een regelloos en totaal bizar toernooi waar ook een Nederlander in meevocht. Gerard Gordeau is zijn naam en de controversiële vechtmachine was één van de grote smaakmakers.

Laten we beginnen met het feit dat je alles wat je weet over MMA moet vergeten. De UFC van tegenwoordig is amper te vergelijken met die van 25 jaar geleden. Nu is het een sport met gewichtsklassen, regels, jury, etc. Dat was bij het allereerste UFC event wel anders. Het was meer een show, maar dan wel eentje waar je leven letterlijk op het spel stond.

UFC 1 was ook qua opzet behoorlijk anders. Geen losse gevechten, maar een toernooi met acht uiteenlopende deelnemers. Op de deelnamelijst stond namelijk vechters met totaal verschillende vechtstijlen. Sumo, kickboksen, Kenpo, Braziliaans Jiu Jitsu, boksen, shootfighting, taekwondo en Savate. Vooral die laatste is interessant, want de man die deze Franse vechtsport beoefende, is de Nederlander Gerard Gordeau.

Boomlange karatekampioen op UFC 1

De bijna twee meter lange vechter uit Den Haag is iemand waar je geen ruzie mee moet krijgen. Gerard Gordeau is niet alleen zeer bedreven in Savate, maar ook 9de dan Kyokushinkai. Hij werd binnen deze vorm van Karate dan ook acht keer Nederlands kampioen. Dat hij uitgenodigd werd voor UFC 1 had waarschijnlijk ook te maken met zijn uiterlijk en imago. Laten we zeggen dat hij nogal intimiderend was. Naast vechtsporter was hij dan ook bodyguard en uitsmijter.

Waarom Gordeau op de fightcard stond als een Savate vechter in plaats van karateka is een opmerkelijk verhaal. Als je mee wilde doen aan UFC moest je een video opsturen van je gevechten. Gordeau was bang dat zijn karate gevechten niet spectaculair genoeg waren. Hij besloot beelden te sturen waarin hij Savant beoefende. Met succes, want hij kreeg een uitnodiging.

Gerard Gordeau schrjft geschiedenis

Deze Nederlander werd de eerste winnaar van een UFC gevecht. Hij mocht namelijk meteen aan de bak en zette direct de toon. Gordeau nam het op tegen de aanzienlijk zwaardere Sumo worstelaar uit Amerika, Teila Tuli (die later acteur werd en te zien was in de serie Hawaii Five O). Aan dat gewichtsvoordeel had Tuli weinig, want al na 26 seconden was het gevecht voorbij. Het was ook meteen de eerste knock out in de UFC.

Teila Tuli probeerde bij zijn eerste actie de Nederlander naar de grond te krijgen, maar faalde. Hij viel en voordat hij het doorhad, werd hij het slachtoffer van een vernietigende trap. Tegenwoordig zou dit niet meer mogen, maar regels waren er toen eigenlijk nog niet. Er was alleen een soort ongeschreven regel dat bijten of iemands ogen uitsteken niet mocht. De trap was zo hard dat Tuli drie tanden verloor. Eén vloog het publiek in, de andere twee zaten in de voet van Gordeau.

FIRST UFC KO EVER – GERARD GORDEAU VS TEILA TULI

FIRST UFC KO EVER – GERARD GORDEAU VS TEILA TULI https://www.facebook.com/mostattractiveandmostsurprisingknockouts

De toon was gezet en ook zijn volgende gevecht, tegen de vijftig kilo zwaardere kickbokser Kevin Rosier, was binnen een minuut afgelopen. Doormiddel van keiharde leverstoten versloeg Gordeau de Amerikaan. In de finale ging de Nederlander uiteindelijk ten onder tegen de Royce Gracie. Hij was gespecialiseerd in Braziliaans Jiu Jitsu en won zijn drie gevechten allemaal door middel van submissie. Het is geen wonder dat deze vechtsport ook vandaag de dag nog een grote rol speelt binnen MMA.

Alles voor de overwinning

Gerard Gordeau beet nog wel letterlijk van zich af, maar kon niet ontsnappen aan de greep van de eerste UFC kampioen. Toch was het optreden van de man uit Den Haag legendarisch en zorgde hij er voor dat Nederland meteen bekend was binnen de nieuwe vechtsport organisatie. Bij UFC 2 deden vervolgens twee Nederlanders mee. Frank Hamaker won zijn eerste gevecht, maar moest daarna geblesseerd opgeven. Remco Pardoel won twee gevechten, maar was net als Gerard Gordeau niet opgewassen tegen latere winnaar Royce Gracie.

Twee jaar na zijn UFC debuut vocht Gerard Gordeau nog één MMA gevecht. Hij deed dit tegen Yuki Nakai en dat gevecht was vooral slecht voor zijn imago. Gordeau verloor niet alleen, maar zorgde er ook voor dat zijn Japanse opponent aan één oog blind werd. Hij drukte zijn vinger meerder malen in de oogkas van Nakai met alle gevolgen van dien.

Gerard Gordeau als leermeester

Na zijn MMA avontuur ging hij verder als worstelaar en werd uiteindelijk trainer. Tegenwoordig is de 59-jarige Gordeau te vinden in zijn eigen Dojo in Den Haag, genaamd Dojo Kamakura. Hij is ook trainer van Glory kickbokser Mourad Bouzidi en heeft daarnaast talentvolle karateka’s als Cem Senol en Floris Hoek onder zijn hoede. Een bewogen carrière, maar hij is en blijft de eerste winnaar van een UFC gevecht. Dan ben je toch wel een legende.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Unilad

Reageer op artikel:
25 jaar geleden: Nederlander steelt de show bij het regelloze UFC 1
Sluiten