Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 20 mrt 2019

Google komt nog dit jaar met Stadia: Netflix, maar dan voor games

Als het aan Google ligt kan je dit jaar je PS4, Nintendo Switch en Xbox op marktplaats gaan dumpen. De reden: gamen anno 2019 doe je niet meer met die hopeloos verouderde apparatuur, maar met behulp van Stadia. De techgigant presenteerde op 19 maart haar eigen Netflix, maar dan voor gaming. Lang leve de vooruitgang.

Google nieuwste parapaardje heet Stadia en is simpelweg een online gamingplatform wat rechtstreeks is gebouwd op het Google Cloud Platform. De games worden in real-time gestreamed naar hun eigen browser ‘Chrome’. Niks downloaden dus, niks installeren. Het is een kwestie van klikken en gamen. In amper vijf seconden ben je klaar, of zoals Google het verwoord: ‘De toekomst van gaming past niet meer in een doos’. Dat je het maar even weet.

Google’s Stadia verandert de manier waarop we gamen

Je moet het ze wel nageven, Google is slim. Heel slim. Stadia werkt namelijk feilloos op alle apparaten, van smartphones tot tablets en van laptops tot smart tv’s. Met andere woorden, je hebt gewoon geen excuus meer om niet te kunnen gamen. Het grote voordeel van Stadia is volgens de techgigant dat er niet wordt ingeleverd op kwaliteit, die is gewoon gelijk aan de kwaliteit die je gewend bent van de consoles.

Google heeft zelfs zo veel vertrouwen in haar eigen kunnen dat het garandeert dat de games kunnen worden gespeeld in de hoogst denkbare kwaliteitsstandaard. Zo verzekerd men 4K, 60 fps, HDR en surround sound. In de toekomst zou het zelfs 8K ondersteunen.

De controller

Voor het gebruiken van Stadia is wel een aparte controller nodig. Het goede nieuws is dat Google deze levert en dat deze via WiFi werkt. Je favoriete game kan je daarnaast via YouTube delen. Het inroepen van hulp is ook mogelijk via de microfoon. In de nabije toekomst zou het ook mogelijk worden om met andere controllers te werken.

Google GDC 2019 Gaming Announcement

Gather around as we unveil Google’s vision for the future of gaming at #GDC19. Live 3/19 at 10AM PDT. Sign up to receive the latest updates at https://g.co/gatheraround

Netflix, maar dan voor gaming

In de aanloop naar de lancering heeft Google de applicatie uitvoerig getest als onderdeel van ‘Project Stream’. In die zes maanden durende testfase kon Assassin’s Creed Odyssey van Ubisoft in de Chrome browser worden gespeeld zonder additionele hardware. Om de functionaliteit van het platform zo betrouwbaar mogelijk te testen werd er gebruik gemaakt van servers met een capaciteit van 10.7 teraflops welke draaiden onder het alternatieve besturingssysteem Linux.

Google heeft dus niks aan het toeval over gelaten: men maakte zelfs gebruik van een speciaal voor het platform ontwikkelde processor van Advanced Micro Devices. Het datacentrum is in die opzet volgens Google dus je platform.

Cross platform

Een ander bijzonder aspect is dat Google’s Stadia cross platform is. In navolging van andere gameproducenten volgt de grootste zoekmachine ter wereld ook deze trend. De enige uitzondering op de regel is Sony die dus geen digitale bruggenbouwer wil zijn. Behalve het gegeven dat Stadia cross platform is, zorgt Google er ook voor dat de games synchroon worden gedeeld. Geen vertraging of storing zodat je game-ervaring optimaal is. Bijkomend voordeel is dat de mogelijkheid om te ‘cheaten’ een verschijnsel uit het verleden is.

Wanneer het ook in Nederland mogelijk is om gebruik te maken van Stadia is nog niet bekend, Google geeft zelf in ieder geval aan dat het nog dit jaar volledig operationeel zal zijn. Gelukkig kun je in de tussentijd wel voor een prikkie deze topgames spelen.

Netflix voor games klinkt fantastisch, maar is het dat wel? Wij vroegen een kenner naar zijn mening.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

WantEmerce

Reageer op artikel:
Google komt nog dit jaar met Stadia: Netflix, maar dan voor games
Sluiten