Pim Jansen
Pim Jansen Hebbedingen 29 apr 2019

Pas op! Avast waarschuwt voor groot aantal besmette apps in de Google Play Store

Of het installeren van een adware- of malware scanner zinvol is voor gebruikers van een Android smartphone wordt steeds duidelijker. Onderzoekers van internetbeveiligingsbedrijf Avast hebben in ieder geval tientallen schadelijke apps in de Google Play Store gedetecteerd. Dit blijkt uit een publicatie op de website van het bedrijf.

De gevonden adware is in ieder geval al vaak gedownload en geïnstalleerd. Volgens Avast zou het al om 30 miljoen installaties gaan. Google neemt de bevindingen in ieder geval serieus en heeft als voorzorgsmaatregel de bewuste apps uit de Play Store verwijderd.

Avast vindt schadelijke apps

Volgens Avast ging het met name om populaire apps voor foto’s en games. Als voorbeelden van ‘besmette’ apps noemt Avast een aantal apps op:

  • Pro Piczoo
  • Photo Blur Studio
  • Magic Cut Out

Deze apps zouden kwaadwillende software bevatten.

Schadelijke software

Het gegeven dat Avast melding maakt van ‘kwaadwillende’ software is enigszins misleidend. Toch is een waarschuwing op zijn plek. Adware op zich is niet schadelijk, het zorgt alleen wel voor een minder prettige ervaring. Zo worden er te veel advertenties vertoond bij het gebruik van de bewuste apps. Daarnaast hebben veel gebruikers melding gemaakt van het ongevraagd installeren van andere apps. Ook de toenemende hoeveelheid reclame wordt als storend ervaren en is volgens de richtlijnen van Google niet toegestaan.

Die klachten stonden niet op zichzelf. Zo werden de Android toestellen waar dergelijke apps op waren geïnstalleerd steeds langzamer en liep ook de accu sneller leeg. Uit een ander onderzoek in maart kwam al aan het licht dat in de Play Store ruim tweehonderd apps beschikbaar waren met schadelijke advertentiesoftware. Sommige apps waren al 147 miljoen keer gedownload. Ook deze apps zijn inmiddels door Google verwijderd.

Google laat zich niet misbruiken

Gelukkig heeft Google een goede reputatie op dit gebied. Zo kwam de zoekmachine eerder dit jaar razendsnel met een oplossing voor een nog groter probleem. Google Chrome bleek namelijk een makkelijk doelwit voor hackers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nu

Reageer op artikel:
Pas op! Avast waarschuwt voor groot aantal besmette apps in de Google Play Store
Sluiten