Jan de Raab
Jan de Raab Tech 8 mei 2019

Google I/O 2019: 7 hoogtepunten van de jaarlijkse keynote

Google stond gisteren weer volop in de belangstelling. Tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie kwam de techgigant met een behoorlijke hoeveelheid nieuws. Zo is Android 10.0 voorzien van tal van nieuwe features en komt de Nest Hub naar Nederland. Behalve deze twee aankondigingen had Google maar liefst zeven andere aankondigingen die een goede indruk geven welke kant het bedrijf op gaat.

Google I/O 2019

De Google I/O is de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie waar de plannen op het gebied van software en hardware worden aangekondigd. Opnieuw weet het bedrijf de wereld te verrassen met tal van opvallende features, producten en diensten. De meeste interessante wetenswaardigheden zetten we voor je op een rij.

Pixel 3A en 3A XL

Al lang voor de aangekondigde conferentie waren er al veel geruchten over de nieuwe Pixel-telefoons. Inmiddels weten we dat de Pixel 3A begint met een prijskaartje van 399 dollar. De Pixel 3A XL beschikt over een 6-inch scherm zal 479 dollar gaan kosten.

Beide toestellen zijn voorzien van een gelijkwaardige camera in vergelijking met de bekende Pixel 3 toestellen. Het grote verschil is dat ze nu een stuk goedkoper zijn. De techgigant heeft ook op andere gebieden kostenbesparingen doorgevoerd door minder krachtige processors te gebruiken, van een glazen behuizing over te schakelen naar een plastic versie en draadloos opladen uit te schakelen. Het goede nieuws is dat de gewone koptelefoonaansluiting terug is.

De hele opzet van de nieuwe Pixel-telefoons laat zien dat Google bewust kiest voor een mid-range toestel voor de gebruiker die niet echt zit te wachten op een high-end toestel met bijbehorende prijs.

De Pixel 3A en 3A XL krijgt drie jaar lang software- en beveiligingsupdates plus andere functies zoals Call Screen.

Google

Google Home Hub wordt Nest Hub

De Google Home Hub krijgt een nieuwe naam: Nest Hub. Dat is niet het enige, het bedrijf maakt ons tijdens Google I/O 2019 ook blij met de aankondiging dat de tablet met ingebouwde digitale assistent binnenkort in Nederland verkrijgbaar is. De Nest Hub is voorzien van een 10-inch scherm en stereoluidsprekers. Vanaf 28 mei in Nederland te koop met een prijskaartje van 129 euro. De Google Home zakt in prijs naar 99 euro.

Omdat het een Nest-product is (en omdat het een ingebouwde camera heeft), gaat de Hub vermoedelijk beveiligingsfuncties gebruiken die de Home Hub eenvoudigweg niet heeft. Een slim display en slimme camera in één.

Android Q: een preview

Na een aantal bèta-releases van Android  Q is het tijd om de details te onthullen van de nieuwe Android versie. De nieuwe versie zal in ieder geval 10.0 gaan heten en bevat een aantal belangrijke features. Zo is er een belangrijke wijziging op visueel gebied: de donkere modus. De launcher, het instellingen-scherm en de belangrijkste menu’s kleuren stijlvol zwart.

De belangrijkste verandering is misschien wel de focus op privacy, zo werd bekend tijdens Google I/O 2019. In de instellingen krijg je meer controle over de gegevens die je deelt. Zo kun je zelf bepalen dat apps alleen gebruik maken van je locatie als het echt noodzakelijk is voor het goed functioneren van een app. Je kunt ook aangeven welke apps toegang hebben tot je media. Android 10.0 zal daarnaast ook een ander kleurenthema krijgen en een responsiever menu. Met de huidige verandering wordt het besturingssysteem voorbereid op de toekomst van opvouwbare telefoons.

Google

Meer toepassingen

Naast bovenstaande verbeteringen zijn er nog meer interessante nieuwtjes te melden. Als techbedrijf heeft de onderneming een naam hoog te houden als het gaat om innovatie. Het bedrijf slaagt daar goed in. De meest in het oog springende verbeteringen die zijn aangekondigd tijdens Google I/O 2019 lees je hieronder:

  • Google Assistant in de auto

Google zet grote stappen om het autorijden aangenamer en veiliger te maken. Zo kun je straks gewoon “Hey Google, laten we rijden” zeggen om de automodus te openen. Je ziet dan enkel de noodzakelijke apps die je ook daadwerkelijk zult gebruiken zoals Maps en een muziekspeler. Je kunt je handen dus gewoon aan het stuur houden en je concentreren op het verkeer.

  • Google Lens wordt uitgebreid

Google Lens wordt een stukje slimmer. Met deze app kon je toestel al foto’s, video’s en objecten herkennen, maar dit gaat nog beter worden. Zo kun je Google Lens binnenkort gebruiken op de menukaart in een restaurant te ‘scannen’ en de digitale assistent vertelt je direct wat de populairste gerechten zijn op basis van de ervaringen van Google Map gebruikers. Ook kun je recensies oproepen van bepaalde gerechten van de kaart.

  • Duplex on the Web

Google Assistent kennen we al van de Android-smartphones, tablets, Home en andere slimme apparaten. De slimme assistent wordt nu ook geïntegreerd in Chrome. De nieuwe functie ‘Duplex on the web’ zal het leven een stuk leuker maken zodat je sneller allerlei formulier kunt invullen.

  • Incognito-modus voor Google Maps

De incognito-modus kennen we al van Chrome en YouTube, maar nu krijgt Maps ook een incognito-modus. Met deze optie wordt je zoek- en reisinformatie niet gelinkt aan je zoekgeschiedenis. De functie zal binnenkort beschikbaar komen in de Android-app.

Lees hier meer over Google I/O 2019.

Reageer op artikel:
Google I/O 2019: 7 hoogtepunten van de jaarlijkse keynote
Sluiten