Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Popular Science 15 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Google Earth ontdekt mogelijke ‘Death Star’ van Rusland

Volgens verschillende bronnen heeft Google Earth een behoorlijk in het oog springende ontdekking gedaan. Rusland zou een ruimtewapen aan het bouwen zijn, dat doet denken aan de Death Star uit Star Wars.

Terwijl er nu oorlog woedt in Oekraïne is Rusland mogelijk ook al bezig met de ontwikkeling van een nieuw wapen. Geen kernwapen, maar een installatie die met lasers schiet vanuit de ruimte. Kalina, zoals het project zou heten, is een plan voor de toekomst.

In Oekraïne zie je maar weer eens wat oorlog vanuit het niets kan aanrichten. Rusland is het buurland een aantal maanden geleden binnengevallen en zorgt naast veel doden ook voor een enorme schade. Deze oorlog wordt uitgevochten op de aarde, maar een ruimteoorlog lijkt een kwestie van tijd. Niet voor niets richtte Donald Trump een paar jaar geleden al de Space Force op.

Toekomstbeeld: ruimteoorlog met een ‘Death Star’

Bij een ruimteoorlog denk je direct aan Star Wars en bij een allesvernietigend wapen aan de Death Star. Iets dergelijks lijkt nog een donkere vorm van toekomstmuziek, maar wapens in de ruimte zijn vermoedelijk dus al volop in ontwikkeling. Zo is men in Rusland sinds 2011 al bezig met een project onder de naam Kalina. Een vermoedelijk wapen dat met gigantische lasers satellieten uit de ruimte moet schieten. Het plan liep verschillende vertragingen op, maar lijkt nu weer een fase verder te zijn.

NASA geeft je een nieuwe kijk op de ruimte dankzij Webb-ruimtetelescoop

Het doel van ruimtewapen Kalina is volgens experts simpel: satellieten vernietigen die zich boven Rusland bevinden. De ontwikkeling van het wapen zou plaatsvinden in Selentschukskaja, een stadje in het zuidwesten van Rusland, vlakbij de grens met Georgië. Daar is het gebouw gevestigd van de ruimtebewaking van het Russisch Ministerie van Defensie. Hier zijn technieken beschikbaar zoals lidar. Bovendien zijn in de regio ook andere gebouwen aanwezig, zoals enorme telescopen.

‘Google Earth spot Kalina in Rusland’

Tot nu toe is het bestaan van het ruimtewapen vooral bekend van online aanbestedingen en gerechtelijke documenten, aldus The Space Review en Space.com. Uit een bankgarantie uit 2014 wordt Kalina beschreven als een functionele onderdrukking van elektro-optische systemen, met behulp van lasers. In een document uit 2017 wordt het een anti-satellietwapen genoemd.

Vage omschrijvingen, maar dankzij nieuwe satellietbeelden van Google Earth – ja, dat is behoorlijk ironisch – blijkt dat bij het complex waar Kalina wordt ontwikkeld een telescoopkoepel is bijgebouwd. Deze staat in verbinding met een tunnel naar het lidar-gebouw, dat volgens The Space Review al eerder is beschreven in verschillende documenten.

Space Force zet zich schrap

Rusland zelf houdt zich, zoals we inmiddels gewend zijn, stil. Het is nog steeds niet bekend wat de mogelijke kracht van dit wapen is. Intussen houden ook andere landen zich bezig met eventuele oorlog in de ruimte. Zo liet de Amerikaanse Space Force aan de Washington Post al weten dat satellieten mogelijk ernstig gevaar lopen.

Mocht de Space Force meekijken: hieronder een handleiding om de Death Star te vernietigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google Earth ontdekt mogelijke ‘Death Star’ van Rusland
Sluiten