Alrik de Jong
Alrik de Jong Architectuur 18 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Google opent zelfontworpen HQ met innovatieve drakenhuid

Google heeft Bay View HQ geopend. Het gebouw is gepresenteerd als het eerste zelfontworpen kantoor van het bedrijf. Mede dankzij het dak met de structuur van een drakenhuid is het hoofdkantoor hyperduurzaam.

Als het geld bij je bedrijf tegen de muren omhoog klotst, dan ga je meer gebouwen maken waar het geld ook tegen de muren omhoog kan klosten. De grote techbedrijven van deze wereld zijn daar heer en meester in, getuige alleen al Apple Park.

Google onthult Bay View HQ

En ja, Google kan er ook wat van. Zo staat hoofdkantoor Googleplex vooral bekend om het waanzinnige interieur, met gameruimtes, bibliotheken, ballenbakken en nog veel meer. Bij het zelfontworpen Bay View HQ staat naast het welzijn van medewerkers ook duurzaam ontwerp centraal. We leven tenslotte in 2022.

Het eerste wat opvalt is het dak, dat het patroon heeft van een drakenhuid. Het dak bestaat uit holle panelen, die op stuk voor stuk bestaan uit duizenden losse zonnepanelen. Deze zijn zo ontworpen dat ze gedurende een dag zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Samen met nabijgelegen windinstallaties voorziet het dak het gebouw van energie.

Eerste zelfontworpen kantoor

Zelfontworpen kantoor betekent niet dat dit gebouw zichzelf heeft ontworpen. Zo ver zijn we nog niet met kunstmatige intelligentie en gaan we hopelijk ook nooit komen. Bay View HQ is het eerste gebouw dat door Google zelf is ontworpen. Ok├ę, met een beetje hulp van architectenbureau BIG. Maar het gebouw is tot stand gekomen door werknemers te vragen waar ze behoefte aan hebben en wat ze mooi vinden.

zelfontworpen kantoor, google bay view hq, dak, duurzaam, drakenhuid
Het gebouw in vogelperspectief (Afbeelding: Google)

Zo kenmerkt Bay View HQ zich door innovatieve kantoorruimtes. Elk bureau in het zelfontworpen gebouw van Google heeft uitzicht op natuur en is ruim voorzien van natuurlijk daglicht. Speciale ventilatiesysteem gebruiken 100% buitenlucht in plaats van de gebruikelijke 20% tot 30%.

Innovatieve drakenhuid

De duizenden bouwmaterialen – vari├źrend van tapijttegels tot verven, buizen, multiplex en meubels – zijn doorgelicht om tot een minimale hoeveelheid gifstoffen te komen.

zelfontworpen kantoor, google bay view hq, dak, duurzaam, drakenhuid, zonnepanelen
Het drakenhuiddak (Afbeelding: Google)

Dankzij het dak met het patroon van een drakenhuid en nabijgelegen windinstallaties kan het gebouw zichzelf voor 90% zelf voorzien van energie.

Water en natuur

Ook opvallend is het watergebruik in Google Bay HQ. Op dit moment wacht het zelfontworpen gebouw op een certificatie van International Living Future Institute (ILFI) als het grootste project onder dat programma. Ook streeft het kantoor naar een Water Petal-certificering, wat betekent dat het gebouw netto-positief is met gerecycled water dat wordt gebruikt voor alle niet-drinkbare watervoorzieningen.

zelfontworpen kantoor, google bay view hq, dak, duurzaam, drakenhuid, interieur
Een impressie van het interieur (Afbeelding: Google)

In het gebouw verzamelen bovengrondse pods het hele jaar door regenwater. Dit stroomt vervolgens naar een afvalverwerkingssysteem, dat het water gebruikt om torens te koelen, toiletten door te spoelen en het groene landschap te irrigeren. Vrij duurzaam kantoor dus, dat Bay View HQ. Daarnaast heeft Google 17,3 acre aan natuur geplant, om de CO2-uitstoot die er alsnog is te compenseren.

Lees hier meer over het eerste zelfontworpen kantoor van de techreus. En neem hier een kijkje in de AI-stad van de toekomst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.