Pim Jansen
Pim Jansen Stuff 26 jul 2018

Dit kun je allemaal van de Nederlandse Google Assistant verwachten

Vanaf heden kun je in je beste ABN je alarm instellen, een pizza bestellen of andere zinvolle en minder zinvolle vragen stellen aan Google Assistant: de digitale stemassistent is nu namelijk ook voor de Nederlandse markt beschikbaar. Kun je nog geen gebruik maken van de Nederlandstalige versie van Google Assistent? Geen nood, de applicatie wordt vandaag uitgerold, dus op korte termijn zou je erover moeten kunnen beschikken.

Google Assistant draait al een tijdje mee, maar het nadeel tot nu toe was dat je de spraakopdrachten in het Engels moest geven en dat bracht wat nadelen met zich mee. Probeer maar eens in het Engels de weg naar Scheveningen te vragen aan de Google Assistant en je weet genoeg. Aan die ongewenste spraakverwarring komt nu een einde.

Shoppen bij AH via Google Assistant

Nu de Nederlandse taal beschikbaar is binnen Google Assistant gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open. Zo kun je eenvoudig buienradar via Google Assistent raadplegen, de aanbiedingen van je lokale Jumbo of Albert Heijn opvragen en jezelf updaten met het laatste nieuws.

Nieuwsupdates

Naast de NOS en een aantal regionale omroepen, gaat RTL Nieuws ook nieuwsupdates beschikbaar maken voor de virtuele assistent van Google. “We brengen elke ochtend om zes uur een nieuwsupdate. Je wordt in anderhalve minuut op persoonlijke manier bijgepraat over wat er is gebeurd en waar je die dag op moet letten”, zegt adjunct-hoofdredacteur Marc Schreuder. Ook sport- andere updates zul je via Google Assistent kunnen binnenhalen. Naast RTL heeft de Nederlandse Omroep Stichting ook een app ontwikkeld voor gebruik in combinatie met de digitale assistent van Google.

Google Assistant is volledig geïntegreerd in Nederland

Het grote voordeel van de Nederlandse versie van Google Assistent is het niet enkel Nederlandse opdracht verstaat en kan uitvoeren, het is volledig aangepast aan Nederland. Zo kan Nederlandstalige muziek spelen, het Nederlandse voetbal volgen en begrijpt de assistent heel goed hoe belangrijk het weer voor ons is.

Met een beetje gevoel voor chauvinisme zou je zelfs kunnen zeggen dat er sprake is van een succesvolle integratie van de nieuwkomer  in de Nederlandse maatschappij. Bekende Nederlandse bedrijven hebben een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de functionaliteit om het Nederlandse karakter te benadrukken. Het ontwikkelaarsplatform Action on Google is daarbij van cruciaal belang. Via dit platform kunnen derden de Google Assistant uitbreiden qua functionaliteit. Voorbeelden van dergelijke uitbreidingen zijn de mogelijkheid om bij PostNL de status op te vragen van een zending die je verwacht of cadeautips vragen bij Bol.com. De volledige lijst met functies, deelt Google hier.

Meer mogelijkheden

Uiteraard is Google Assistant ook te gebruiken als centraal punt voor entertainmentopties. Zo is het eenvoudig om Netflix te kijken en Spotify te activeren via Google Assistant. De mogelijkheden van de digitale assistent zijn eindeloos.

Het enige wat momenteel nog ontbreekt aan Google Assistant is de slimme speaker van Google. Deze is nog niet in Nederland verkrijgbaar. Zo gauw deze ook in Nederland beschikbaar is, worden er nieuwe mogelijkheden bereikbaar. Zo kun je Google Assistant inzetten als een volwaardige assistent die bijvoorbeeld ook andere diensten kan activeren of uitschakelen. Denk bijvoorbeeld aan het aanzetten van de tv, het uitschakelen van de lampen en de temperatuur bedienen. Beschouw de Google Home als het centrale bedieningspaneel voor je volledige slimme woning.  Volgens berichten vanuit Google komt de Google speaker nog dit jaar naar ons land. In een rap tempo zullen dan ook andere merken volgen. Voorop de nieuwe slimme speaker van Sonos (lees onze review hier), maar ook merken als LG en Sony zullen de speaker intrigeren.

 

Reageer op artikel:
Dit kun je allemaal van de Nederlandse Google Assistant verwachten
Sluiten