Betaalbare elektrische auto’s: dit zijn voorlopig de goedkoopste opties

De elektrische auto wordt steeds populairder. Toch zullen de prijzen nog flink omlaag moeten om elektrische rijden voor iedereen beschikbaar te maken. Een Tesla kost als snel een ton en ook de alternatieven van Jaguar en Audi zijn vooral voor mensen met een flinke bankrekening. Gelukkig begint daar nu verandering in te komen.

Bijna alle grote merken hebben inmiddels een elektrische auto in hun catalogus staan of rollen er in de nabije toekomst eentje de markt op. Dat zijn nu toch nog vaak prijzige en luxe bolides, maar ook de kleintjes melden zich steeds vaker aan het front. Van de bekende namen tot compleet nieuwe modellen. Elektrisch rijden is de toekomst, ook als je wat minder te besteden hebt.

Betaalbare elektrische auto’s

Elektrische rijden wordt zo financieel gezien een stuk interessanter. Nu kun je ook wanneer je minder geld hebt, of niet te veel wil uitgeven aan een auto, gebruik maken van de financiële voordelen. Denk aan bijtelling, belastingvoordelen en subsidies. Het aanschaffen van een elektrische auto wordt zo opeens een stuk interessanter, maar welke moet je nemen? Wij hebben een aantal financieel interessante alternatieven op een rij gezet.

Volkswagen e-Up, Skoda Citigo E-iV en Seat Mii Electric (2020)

Er is al een tijdje een volledig elektrische versie van de Golf, maar ook het kleinste broertje gaat helemaal elektrisch. Sinds kort kun je namelijk ook een Volkswagen Up met elektromotor kopen. Datzelfde geldt ook voor de Skoda Citigo en de Seat Mii (Beiden zijn namelijk onderdeel van de Volkswagen Groep). Deze zijn vanaf nu zelfs alleen maar als elektrische auto te verkrijgen. Alleen de Up kun je ook nog met een ouderwetse verbrandingsmotor bestellen.

Deze drie elektrische auto’s zijn verder gelijk aan elkaar en beschikken over een elektromotor met een vermogen van 83 pk. Deze haalt zijn energie uit een 36,7 kWh accu. Op papier zou je daar ongeveer 260 kilometer ver mee komen. Laden doe je op wisselstroom met 7,2 kW. Bij de paal haal je maximaal 40 kW. De Citigo E-iV is met een vanafprijs van 23.290 euro het goedkoopste. Voor de Mii Electric (23.400 euro) en de e-Up (23.475 euro) betaal je net iets meer.

Betaalbare goedkope elektrische auto
De Volkswagen e-Up. (Afbeelding: Volkswagen)

Renault Twingo Z.E (2020)

Een andere populaire compacte auto die dit jaar elektrisch gaat, is de Twingo. Deze Z.E. (Zero Emission) versie heeft een 82 pk sterke elektromotor en een 22 kWh accu. Niet heel indrukwekkend, maar volgens Renault is dit genoeg om 250 kilometer te rijden. Althans, als je in de stad blijft. Anders kom je niet verder dan 180 kilometer. Laden doe je vervolgens met maximaal 22 kW. Dat kan beter, maar misschien gaat de prijs een hoop goed maken. Deze is nu alleen nog niet bekend.

Betaalbare goedkope elektrische auto
De Renault Twingo Z.E. (Afbeelding: Renault)

Dacia Spring (2021)

Renault gaat voor elektrisch en ook zustermerk Dacia wordt daarin meegesleurd. De Spring moet in 2021 gaan verschijnen en is naar alle waarschijnlijkheid een aangepaste versie van de Renault K-ZE. Dit is de zeer betaalbare stadsauto die Renault in China op de markt heeft gebracht. Deze vijfdeurs SUV beschikt over een 45 pk sterke elektromotor die wordt aangevoerde door een 26,8 kWh accu. In China kost deze omgerekend 8.700 euro. Renault sprak eerder over een EV van 11.000 euro, dus dat zou de Dacia Spring kunnen zijn.

Dacia Spring
De Dacia Spring. (Afbeelding: Dacia)

Smart ForTwo en ForFour

Een betaalbare elektrische auto die je nu al op de weg kunt tegenkomen is de Smart. Zowel de ForTwo als de ForFour zijn er nu namelijk ook met een elektromotor. Deze is gelijk aan die van de Twingo (beide auto’s komen namelijk uit dezelfde fabriek), maar heeft een iets kleinere accu. Perfect voor in de stad. Zowel de twee, als de vierzitter kosten 23.995. Er is ook een cabrioversie van beiden en die kost 300 euro meer.

Betaalbare goedkope elektrische auto
De elektrische Smart. (Afbeelding: Daimler / Smart)

De goedkoopste elektrische auto

Zijn deze bolides je nog steeds veel te duur? En ben je toch niet van plan om buiten de stad te komen? Dan kun je ook altijd nog voor de Citroën Ami gaan. Dit is met afstand de goedkoopste elektrische auto die je nu kunt rijden.

Autovisie

Reageer op artikel:
Betaalbare elektrische auto’s: dit zijn voorlopig de goedkoopste opties
Sluiten