Goede voornemens: 7 tips die je gaan helpen om te stoppen met roken

De laatste week van 2018 is aangebroken en het nieuwe jaar staat voor de deur. Dit is dus hét moment om je goede voornemens voor 2019 te gaan bepalen. Afvallen is bij veel mensen de nummer één, maar ook stoppen met roken blijft een goed voornemen die vaak voorbij komt. Heel verstandig, want afscheid nemen van sigaretten is goed voor je gezondheid en portemonnee. Alleen maar voordelen en daarom gaan wij je helpen om te stoppen met roken.

Stoppen met roken

Dat gaan we doen met zeven handige tips, maar niet voordat we alle minpunten van roken op een rijtje hebben gezet. Komt-ie. Roken is slecht voor je gebit, hart, vaten en hersenen. Rokers hebben een slechtere conditie en een aanzienlijk verhoogd risico op longziekten. Je huid veroudert sneller en het is pleurisduur. Daarnaast is het niet alleen je eigen gezondheid die je kapot maakt, maar ook die van de mensen om je heen. Genoegen reden om te stoppen dus, maar hoe?

1. De juiste motivatie

In bovenstaande opsomming staat ook meteen de eerste tip. Je moet namelijk een reden hebben om te stoppen. Zonder goede motivatie ga je het namelijk niet volhouden. Misschien doe je het omdat je een kind krijgt, omdat je klaar bent om je geld letterlijk in rook op te zien gaan of omdat je gezondheid nu echt achteruit begint te lopen. Er zijn genoeg redenen, maar het is belangrijk dat je er eentje vindt die het de moeite waard maakt.

2. Stop niet ineens

Zonder hulp van de ene op de andere dag stoppen met roken is bijna onmogelijk. Dit is dan ook geen goede manier om van je verslaving af te komen. Gelukkig zijn er voldoende hulpmiddelen om je te helpen bij dit proces. Zo kun je gebruik maken van nicotinevervangers. Op deze manier kan je geleidelijk afbouwen zodat je lichaam niet meteen op hol slaat. Daarnaast kun je ook voor therapie kiezen. Dan sta je er in ieder geval niet alleen voor.

3. Samen is beter

De laatste zin van de vorige tip is meteen een mooi bruggetje voor de volgende, want samen sta je sterker. Wanneer je stopt met roken zul je regelmatig moeilijke momenten beleven. Dan is het prettig als je bij iemand terecht kunt die weet hoe zwaar het is. Kijk daarom om je heen of iemand in je omgeving ook wil stoppen. Samen met vrienden, familie en collega’s is het gemakkelijker om te stoppen. Je houdt elkaar in de gaten en hebt altijd iemand die je steunt.

4. Geef jezelf een beloning

Stoppen met roken is al zwaar genoeg en daarom mag je jezelf best wel belonen. Een maand lang niet gerookt? Ga met je vrienden uit eten en vier het of koop iets moois voor jezelf. Hiervoor kun je mooi het geld gebruiken dat je bespaard hebt door niet te roken. Pas alleen wel op dat je door al die smakelijke beloningen niet te veel aankomt. Toch wat kilootjes erbij gekregen? Lees dan hier hoe je deze weer kwijtraakt.

5. Relax! Stress is een valkuil

Voor veel rokers is even een sigaretje doen dé manier om te ontspannen. Roken is hun methode om stress te verslaan. Als je stopt, ben je dit wapen kwijt en dus moet je op zoek naar andere manieren om te ontspannen. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om stress te lijf te gaan. Ga muziek luisteren, sporten, gamen, puzzelen of desnoods breien. Doe in ieder geval iets waar je rustig van wordt.

6. Gewoontes zijn je grootste vijand

Old habits die hard luidt een Engels gezegde en dat geldt zeker voor roken. Deze slechte gewoonte is onderdeel geworden van je dag. ‘s Ochtends die eerste peuk bij een bakkie koffie, om 11 uur even naar buiten om te roken, na het eten een sigaretje en voor het slapen gaan nog eentje om de dag af te sluiten. Dat moet je doorbreken en dat doe je het gemakkelijkste door ze te vervangen.

7. Geef niet op!

Je wilt het waarschijnlijk niet horen, maar de kans is heel groot dat stoppen met roken je niet in één keer gaat lukken. Gelukkig is dat niet erg, als je maar niet opgeeft. Ga niet in zak en as zitten, maar leer van je fouten. Wanneer ging het fout en wat was de aanleiding? Gebruik deze informatie en verzin iets zodat het in de toekomst niet nog een keer kan gebeuren. Begin vervolgens opnieuw en zet door tot je helemaal van het roken af bent.

Op zoek naar meer goede voornemens? Klik dan hier om te ontdekken hoe je in het jaar kunt afvallen.

Reageer op artikel:
Goede voornemens: 7 tips die je gaan helpen om te stoppen met roken
Sluiten