Deze fases heb jij doorlopen totdat je goed gekleed was

Tijdens het shoppen met je dame heb jij het advies van de verkoopmedewerkers helemaal niet nodig. ‘Ik heb eventueel ook nog een bruine pull die u goed zou staan?’ ‘Nee thanks, dat is niet echt mijn kleur.’ Je weet wat te kopen, bent bewust van je stijl, goed gekleed en in staat vrienden van het nodige mode-advies te voorzien. Maar eerlijk is eerlijk, dit is niet altijd zo geweest.

Als het goed is heb je in de tijd dat je al op deze wereld staat te shinen een aantal fases doorlopen tot het moment waarop je dag na dag goed gekleed de deur uitloopt. Misschien komt een van de fases je wel heel erg bekend voor omdat je er nog midden inzit… in dat geval, geen paniek. Je komt er wel.

Disclaimer; wellicht heeft niet elke modebewuste man evenveel tijd doorgebracht in elke fase. Wellicht heb je der wel een overgeslagen, maar over het algemeen worden alle vijf de fases meegemaakt.

Bewustwording

Hét moment waarop je verandert van een kind dat zonder morren het stapeltje kleren wat moeders ‘s ochtends voor je klaar heeft gelegd aantrekt in een wijsneusje met een eigen mening. Je voelt opeens een hardnekkige drang opborrelen om je te verzetten tegen die ene ribbroek (ondergetekende in ieder geval wel). Of je krijgt een vriendin die je voor het eerst in je leven aan het denken zet over hoe je je kleedt.

Weten wat je goed staat

Je kleren worden een ding. Dat jongetje uit de klas waar elk meisje verkering mee wil draagt een petje met het logo van het grootste Amerikaanse sportmerk? Let’s go mamma, ik wil er ook zo een. Je wordt bewust van de kracht van merken. Plotseling word je tijdens het omkleden met gym toch wel liever gezien in een echte Björn Borg dan in een simpele slip waarvan je er drie hebt voor €15. Dat items op zichzelf weinig effectief zijn en alles samenhangt met je eigen presence, daar ga je, helaas voor de portemonnee, pas vele trends later achterkomen.

Fout op fout

Gelukkig heeft nog nooit iemand foutloos de top bereikt, maar kenmerkend voor dit stadium zijn de foto’s waarvoor je jouw linker kleine teen nog zou verkopen om ze van het wereldwijde web te laten verdwijnen. Wat bezielde je de ochtend dat je dat onooglijke shirt met print aantrok? Die klompen van sneakers in dat gekke kleurtje? Schaamte is een natuurlijke reactie.

Als tiener ben je er nog niet helemaal achter wie je nou eigenlijk bent, laat staan dat je weet welke kleding met je persoonlijkheid matcht. En daarom trek je maar gewoon aan wat op dat moment hip is. Of wat je held uit het favoriete televisieprogramma van de gehele klas aanheeft. Of als een echte rebel alles waarvan je moeder zegt dat je het niet mag dragen.

Kennis is macht

De tijd van trial en error laat je langzamerhand achter je, maar je kan nog steeds niet echt zeggen dat je echt weet waar je mee bezig bent. Maar of het nu van buiten komt of van binnenuit, het zal spoedig de goede kant opgaan; kennis is on it’s way.

Zoals met alles is kennis ook bij het leren kennen van je eigen stijl een vereiste. Je leest netjes de artikelen op Manners of je vind jouw Yoda die je de weg leidt naar een well-dressed bestaan. Harvey Specter laat je het nut van een goed pak zien en met een beetje geluk brengt de best geklede uit je vriendenkring je op de hoogte van je nieuwe favoriete merk.

Bingo

Alright, de tijd van de plank nog wel eens volledig mis slaan is inmiddels volledig achter je. Typerend voor deze een-na-laatste fase is dat je over algemeen items koopt die je nodig hebt, in plaats van alles wat je wil. Af een toe glipt er nog wel een sneaker tussendoor die niet helemaal combineert met je garderobe, maar voor de rest ben je zo stabiel als maar kan.

Dit komt mede doordat je eigen fashion regels heb opgesteld. Niet daadwerkelijk opgeschreven op een lijstje die je aan de koelkast hangt, maar in je hoofd weet je aan welke regels jij jezelf moet houden om goed voor de dag te komen. Je hebt de formule gevonden voor jouw eigen stijl; je smaak gecombineerd met wat wel en vooral ook niét werkt voor jou. Je hebt geen kleren meer nodig voor je uitstraling; je kleding is onderdeel geworden van je uitstraling.

Voor de lange termijn

Je garderobe is in principe af. Klaar. Niks meer aan doen. Je zit nu in een fase waarin je je vol bezig houdt met werk en wellicht ook nageslacht. Uiteraard goed gekleed. Dit laatste heeft ook consequenties voor de financiën, kinderen kosten immers veel geld. Dit heeft ook gevolgen voor je aankopen, je moet weten dat ze werken en ze moeten kwalitatief zo goed zijn dat je er voor een langere periode mee vooruit kan.

Reageer op artikel:
Deze fases heb jij doorlopen totdat je goed gekleed was
Sluiten