Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Life 26 jul 2018

Vergeet gin! Jenever is de drank die je deze zomer moet omarmen

Het is zomer en de terrassen zijn weer tot het uiterste randje gevuld. Dat betekent ook dat de gin tonics weer rijkelijk vloeien, want deze frisse cocktail blijft onverminderd populair. Prima natuurlijk, maar wij vinden dat het tijd is om onze horizon te verbreden. Vergeet daarom de gin die je inmiddels wel kent en zet je smaakpapillen open voor de Hollandse halfbroer: jenever.

We zeggen halfbroer, want in tegenstelling tot wat veel mensen denken is jenever niet hetzelfde als gin. Die gedachte is vooral ontstaan omdat in Engelstalige landen vaak gesproken wordt van ‘Dutch Gin’ wanneer ze het over jenever hebben. Eigenlijk moet het andersom zijn, want gin is juist een afgeleide van het Hollandse product. In principe is het dan ook eigenlijk geen halfbroer van gin, maar meer een oudoom.

De verschillen tussen gin en jenever

Om het verschil duidelijk te maken, beginnen we met de overeenkomsten. In beide gevallen is de belangrijkste smaakmaker het ingrediënt met de kenmerkende smaak: de jeneverbes. Daarnaast zijn ook citroenschillen een belangrijk ingrediënt voor beide dranken. Verder zijn ze behoorlijk verschillend en dat kunnen we het beste uitleggen aan de hand van een stukje geschiedenis.

jenever gin
Smaakmaker nummer één bij zowel gin als jenever: de jeneverbes

In de 18de eeuw waren wij Hollanders behoorlijk goed in het stoken van jenever. De Engelsen konden dat bevestigen, maar door de vele oorlogen tussen beide landen hadden ze niet altijd toegang tot de drank. Daarom ging ze zelf maar aan de slag met hun destillatie installatie. Al snel werd duidelijk dat ze het Nederlandse product niet konden nabootsen en besloten te gaan experimenteren.

Om de nare smaak te verdoezelen voegde de Britten meer jeneverbessen en sinaasappelschillen toe. Door de verschillen in het distilleerproces zijn gin en jenever echt twee verschillende dranken. Dat verschil zit hem op papier vooral in de soort alcohol die gebruikt wordt. Gin moet geproduceerd worden met neutrale alcohol en jenever met graanalcohol. In het distillaat van eigen bodem zit daarnaast ook nog moutwijn, wat een sterkere graan smaak oplevert.

Whiksy

Zo heeft gin haar smaak vooral te danken aan de hoeveelheid kruiden en andere smaakmakers die gebruikt worden. Jenever heeft dit niet nodig en is complexer van zichzelf. Dit maakt het zo’n interessante drank. De meeste gin lijkt sterk op elkaar en is vaak niet interessant om puur te drinken. Jenever daarentegen is veel complexer van smaak en daardoor geschikter om puur te drinken.

Deze drank is dan ook eigenlijk beter te vergelijken met whisky dan met gin. Net als het goudgele destillaat heeft ook jenever een granig karakter. Daarnaast wordt hij net als whisky regelmatig op hout gelagerd. Dit geeft de drank een nog diepere en interessante smaak. Reden genoeg om de gin een keer te laten staan en voor een flesje jenever te gaan.

Het kopstootje: een Hollandse klassieker

Dat is trouwens ook leuker voor je portemonnee. Gin is populair en dat betekent dat de prijzen meteen omhoog gaan. Jenever is wat meer ondergewaardeerd en minder populair. Dat zie je terug in de prijs. Daarnaast valt Hollands trots onder binnenlands gedestilleerd wat ook weer een positieve invloed heeft op wat je er in de kroeg voor betaald.

Kortom, jenever verdient meer liefde. Zeker in de zomer, want het Hollandse destillaat is verfrissender dan gin. Ga op het terras voor een jonge borrel en een biertje, beter bekend als ‘een kopstootje,’ en je hebt een echte Hollandse zomer combi te pakken. Door de bitterheid van het bier komen de frisse tonen van de jenever nog beter naar voren. Lekker plakje worst of blokje Nederlandse kaas erbij en je geniet optimaal van een stukje Hollandse vakmanschap.

Hooghoudt Infused #2

Wil je van een echte Hollandse jenever genieten? Dan kunnen we je Hooghoudt Infused #2 van harte aanraden. Voor dit prachtige destillaat heeft Hooghoudt zich laten inspireren door onze Hollandse zeehelden historie en haring. het resultaat is een bijzondere en vooral mannelijke jenever. De Infused #2 is een echte zeemans drank met een flinke punch.

Jenever Hooghoudt Infused #2

Hooghoudt is erin geslaagd om een jenever te maken die echt doet denken aan de zee. Dit is vooral te danken aan de toevoeging van wakame. Dit zeewier geeft de Infused #2 een ziltige nasmaak die direct doet denken aan een wandeling over het strand. Zeker een aanrader als je zelf wilt ervaren waarom je de gin deze zomer (en de rest van het jaar) wat vaker links moet laten liggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vergeet gin! Jenever is de drank die je deze zomer moet omarmen
Sluiten