Redactie
Redactie Eten & Drinken 17 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze lente-cocktail met verrassende twist is hét alternatief voor gin-tonic

De coronaragels zijn nagenoeg allemaal afgeschaft en de zon begint weer te schijnen. We kunnen dus weer optimaal genieten van de lente. Eindelijk zorgeloos het terras op voor een fijne verfrissing. Dat kan een gin-tonic zijn, maar deze gin-cocktail met een bijzondere twist is ook zeker de moeite waard.

Volgens bedenker Laura Brady is dit dé lentecocktail van 2022. Dat nemen wij zonder tegenspraak aan, want zij is niet zomaar iemand. Brady won afgelopen jaar de Diageo World Class Competition. Dit is de grootste bartendingwedstrijd ter wereld. Meer dan 10.000 bartenders uit 56 landen kwamen hier hun kunsten vertonen. Laura Brady versloeg ze allemaal.

De lentecocktail van 2022

Om dat te vieren komt de beste bartender van Nederland met een cocktail voor de lente. Hiervoor neemt ze gin als basis, maar daar geeft ze vervolgens met de toevoeging van zoethout wel een interessante draai aan. Dit maakt deze lentecocktail het ideale alternatief voor de inmiddels welbekende gin-tonic.

gin-tonic gin-cocktail zoethout lentecocktail
Laura Brady met haar creatie (Afbeelding: Diageo)

Ingrediënten voor de cocktail

  • 50 ml Tanqueray London Dry gin
  • 20 ml zoethoutsiroop*
  • 1 bolletje citroensorbetijs
  • Mousserende wijn
  • Takje koriander en/of citroenschil

Ingrediënten voor de zoethoutsiroop

  • 200 ml water
  • 5 gram zoethoudsnippers (of zoethoutthee)
  • 350 gram suiker

Door de toevoeging van zoethout krijgt deze cocktail een houtachtige noot die perfect past bij de Tanqueray London Dry gin. Door de toevoeging van citrus is hij toch lekker fris en daarom perfect om onder de lentezon van te genieten.

The Godfather: simpele whisky-cocktail die misdadig lekker is

Recept voor zelfgemaakte zoethoutsiroop

  1. Verwarm 200 ml water in de waterkoker, maar stop net voordat hij het kookpunt bereikt
  2. Voeg de zoete houtsnippers toe aan het water en laat 20 minuten trekken
  3. Giet het water door een zeef en vervolgens door een koffiefilter
  4. Voeg de suiker toe en roer tot deze is opgelost
  5. Giet de siroop over in een fles en bewaar tot 1 maand in de koelkast

Zo maak je de cocktail

  1. Giet de Tanqueray London Dry gin in een gekoeld glas
  2. Voeg je zelfgemaakte zoethoutsiroop toe en meng voorzichtig
  3. Giet de mousserende wijn over het geheel om een bad voor het ijsbolletje te creëren
  4. Maak de cocktail af met een takje koriander en/of citroenschil

Gin parfum

Het resultaat is een heerlijk frisse lentecocktail, maar dan wel met een verrassende twist. Mocht die houtachtige geur gecombineerd met gin je bekoren, dan is het goed om te weten dat er ook een bijpassend huisparfum is. Hiervoor is Tanqueray een samenwerking aangegaan met Abel Odor. Dit is een must-have voor gin-liefhebbers.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.