Thomas Aalderink
Thomas Aalderink | LinkedIn Life 17 januari 2018

Deze prachtkerel uit Amsterdam gaat de Ghanese eer verdedigen op de Olympische Spelen

Vanaf 9 februari zijn de ogen van alle sportliefhebbers een maand lang gericht op Pyeongchang. Dat is namelijk waar de Winterspelen dit jaar gaan plaatsvinden. Natuurlijk is Nederland ook in 2018 ruim vertegenwoordigd. Vooral op het schaatsbaan zijn we op ons best, maar dit jaar kunnen we ook gaan kijken naar het skeleton. Bij de vrouwen hebben we namelijk Kimberley bos en bij de mannen gaat onze nieuwe volksheld Akwasi Frimpong op de slee liggen.

Oke, laten we beginnen met vertellen dat deze man geen geboren Nederlander is. Akwasi Frimpong zag op 11 februari 1986 het levenslicht in Ghana. Hij groeide daar op bij zijn oma. Het leven in Ghana was niet bepaald gemakkelijk. Eten was schaars en hij moest op de grond slapen met zijn negen broertjes, zusjes, neefjes en nichtjes. Op achtjarige leeftijd kwam hij naar Nederland om bij zijn moeder te gaan wonen. Zij was namelijk al eerder deze kant opgekomen.

Van Ghana naar Amsterdam

Als illegale immigrant was het ook in Nederland niet gemakkelijk voor Akwasi. Geen school wilde hem hebben, alleen het Johan Cruyff College gaf de jonge immigrant een kans. Het was niet eenvoudig voor de jonge Ghanees om hier zijn draai te vinden, maar in sporten vond hij een uitlaatklep. Als snel bleek dat Akwasi een talentvolle sprinter was. Door keihard te werken werd hij in 2003 Nederlands jeugdkampioen op de tweehonderd meter sprint. Pas in 2007 kreeg hij een verblijfsvergunning en een jaar later ook de Nederlandse nationaliteit.

Maar wat moet een Ghanese sprinter uit Amsterdam op de Winterspelen? Het antwoord is sleeën. Naast het sprinten doet Kwasi namelijk ook aan bobsleeën en skeleton. Vooral dat laatste gaat hem goed af en daarom mag hij dit jaar de eer van zijn land gaan verdedigen in Pyeongchang. Hij is daarmee de eerste Ghanees ooi die zich op dit onderdeel weet te plaatsten voor de Olympische Spelen.

We gaan de gespierde sleeër dus niet in de Nederlandse kleuren van de berg afkomen, maar in het tenue van Ghana. Toch zullen ongetwijfeld vele Nederlanders Akwasi Frimpong gaan aanmoedigen. De nummer 55 van de wereldranglijst is namelijk in onze ogen ook een echte Nederlander. Hij groeide hier op en ontwikkelde zich tot een veelzijdige topsporter. Akwasi Frimpong is daarom ook een beetje van ons.

Akwasi Frimpong is dé nieuwe publiekslieveling

De belangrijkste reden om deze atleet, die ooit in Amerika werkte als stofzuigerverkoper, te volgen is zijn persoonlijkheid. Akwasi is één brok positiviteit en het bewijs dat hard werken genoeg kan zijn om je droom uit te laten komen. Hij lacht veel, is open en tovert met zijn dansmoves bij iedereen een lach op het gezicht. Daarnaast is hij ook een geweldige sportman met een ongelofelijke winnaarsmentaliteit. Dus wat er ook gaat gebeuren in Pyeongchang, deze Churandy Martina op een sleetje is nu al onze held van de Olympische Spelen.

Reageer op artikel:
Deze prachtkerel uit Amsterdam gaat de Ghanese eer verdedigen op de Olympische Spelen
Sluiten