Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 30 mrt 2023
Leestijd: 6 minuten

9 gezondheidsvoordelen van havermout als ontbijt

Van haver (dat we meestal eten als havermout) is bekend dat het niet alleen lekker, maar ook voedzaam en gezond is. Behalve dat het een glutenvrije soort volkoren is, is het ook een bron van belangrijke vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Een perfect ontbijt als je wil afvallen of veel sport. We zetten de gezondheidsvoordelen op een rij.

Recente studies hebben aangetoond dat haver en havermout veel voordelen voor de gezondheid hebben. Zo is het effectief als je wil afvallen, helpt het bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en vermindert de graansoort het risico op hartaandoeningen. Voor alle duidelijkheid: wij zijn geen voedingsexperts, maar alles in dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Voor een voedingsadvies op maat ga je langs de huisarts of voedingsspecialist.

Wat is haver en havermout?

Haver is een graansoort die al sinds 7.000 voor Christus wordt geteeld. Havermout (gedroogde, gepelde en geknipte haver) is stug van structuur, waardoor het lang duurt om het te koken. Om deze reden geven de meeste mensen de voorkeur aan gerold, geplet of geslepen haver. Zo koop je havermout vaak ook in de winkel.

Ontbijten als Hollywood-sterren: 6 havermout-recepten van acteurs

Haver wordt meestal bij het ontbijt gegeten in de vorm van havermout, door het te koken met water of melk. Een bakje havermoutpap in de morgen doet wonderen, al is het goed om te variëren als het op ontbijt aankomt. De ene dag yoghurt, dan weer havermoutpap, dan weer eens fruit met noten. Maar we zijn hier voor de oats. Om je een duidelijk beeld te geven, zetten we de negen belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij.

  1. Bijzonder voedzaam

Haver heeft een evenwichtige samenstelling waardoor het bijzonder voedzaam is. Het is een bron van koolhydraten en vezels, waaronder de krachtige beta-glucaan van vezels. Havermout bevat ook meer eiwitten en vet dan de meeste granen. Naast de koolhydraten bevat de graansoort ook veel belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten. Een half kopje (78 gram) droge haver bevat:

  • Mangaan: 191% DAH
  • Fosfor: 41% DAH
  • Magnesium: 34% DAH
  • Koper: 24% DAH
  • IJzer: 20% DAH
  • Zink: 20% van de RDI
  • Foliumzuur: 11% DAH
  • Vitamine B1 (thiamine): 39% DAH
  • Vitamine B5 (pantotheenzuur): 10% DAH

In totaal bevat haver 51 gram koolhydraten, 13 gram eiwitten, 5 gram vet, 8 gram vezels en slechts 303 calorieën. Dit betekent dat haver een van de meest voedzame voedingsmiddelen is die je kunt eten.

  1. Haver is rijk aan antioxidanten

Hele haver bevat veel antioxidanten en nuttige plantaardige stoffen, polyfenolen genaamd. Het meest opvallende is een unieke groep antioxidanten, avenanthramides genaamd, die vrijwel uitsluitend in haver voorkomt.

Avenanthramides kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen door de productie van stikstofmonoxide te verhogen. Deze groep gasmoleculen zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, met een betere doorbloeding als gevolg. Daarnaast heeft het een ontstekingsremmende werking. Ook ferulazuur wordt in haver aangetroffen. Dit is een ander type antioxidant.

  1. Beta-glucaan

Haver en havermout bevatten grote hoeveelheden beta-glucaan. Beta-glucaan lost gedeeltelijk op in water en vormt een dikke, geleiachtige oplossing in de darm. Door de vele positieve functies van beta-glucaan is het in feite onmisbaar voor het lichaam. Zo zorgt het voor een:

  • Verlaagd LDL- en cholesterolgehalte
  • Verlaagd bloedsuikergehalte en insulinerespons
  • Verhoogd gevoel van volheid
  • Verhoogde groei van goede bacteriën in het spijsverteringskanaal
  1. Cholesterolverlagend

Hartziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer 1. Een belangrijke risicofactor daarbij is een (te) hoog cholesterolgehalte in het bloed. Uit studies is naar voren gekomen dat beta-glucaan in haver en havermout effectief is om zowel het totale als het LDL-cholesterolgehalte te verlagen.

Beta-glucaan kan daarnaast ook de uitscheiding van cholesterolrijke gal verhogen, waardoor het cholesterol in het bloed wordt verlaagd. Uit een andere studie komt het beeld naar voren dat de antioxidanten in haver, in combinatie met vitamine C, LDL-oxidatie kan voorkomen.

  1. Goed voor je bloedsuikerspiegel

Naast hart- en vaatziekten is diabetes, met name diabetes type 2, een veel voorkomende ziekte. Door de beperkte gevoeligheid van het lichaam voor insuline wordt de suikerwaarde in het bloed niet voldoende naar beneden bijgesteld waardoor lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Havermout kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen, vooral bij mensen met overgewicht of type 2-diabetes. Het kan ook de insulinegevoeligheid verbeteren.

Deze effecten worden voornamelijk toegeschreven aan het vermogen van beta-glucaan om een ​​dikke gel te vormen die het leegmaken van de maag en de opname van glucose in het bloed vertraagt.

  1. Havermout zorgt voor een vol gevoel en is effectief als je wil afvallen

Havermout is behalve lekker als ontbijt ook in staat je snel een vol gevoel te geven. Het eten van havermout past daarom prima in een dieet, gericht op afvallen, doordat het de hoeveelheid ingenomen calorieën beperkt. Havermout bevat langzame koolhydraten, waardoor de energie gelijkmatig in het lichaam opgenomen wordt en je energielevel constant blijft.

Beta-glucaan kan ook de afgifte van peptide bevorderen. Dit is een hormoon dat in de darm wordt geproduceerd tijdens het verteren van de voeding. Dit verzadigingshormoon heeft de eigenschap dat het de calorie-inname beperkt, waardoor het risico op diabetes aanmerkelijk lager wordt.

  1. Goed voor de huid

Het is geen toeval dat haver in tal van huidverzorgingsproducten wordt gebruikt. Producten vermelden fijngemalen haver op het etiket vaak als ‘colloïdale havermout’. Huidverzorgingsproducten met op haver gebaseerde ingrediënten kunnen bijvoorbeeld symptomen van eczeem verminderen. De effecten op de huid zijn overigens beperkt tot de situaties waarin een crème met haverbestanddelen op de huid wordt aangebracht.

Let wel: het consumeren van haver heeft een verwaarloosbaar effect op de conditie van de huid.

  1. Vermindert risico op kinderastma

Astma is, zeker in de westerse landen, een van de meest voorkomende chronische ziektes bij kinderen. Hoewel niet alle kinderen dezelfde symptomen hebben, ervaren veel mensen dezelfde symptomen zoals herhaaldelijk hoesten, een piepende ademhaling en kortademigheid. Onderzoekers geloven dat een vroege introductie van vast voedsel het risico op het ontwikkelen van astma en andere allergische aandoeningen kan verhogen. Studies suggereren echter dat dit niet voor alle voedingsmiddelen geldt. Een vroege introductie van havermout kan prefentief werken.

  1. Goed voor de stoelgang

Veel gezondheidsklachten zijn gerelateerd aan de leeftijd en het zijn daarom vaak ouderen die meer gezondheidsklachten hebben. Een van de meest voorkomende klachten is obstipatie ofwel een onregelmatige stoelgang. Uiteraard is het eenvoudig om de symptomen te bestrijden met laxeermiddelen, maar dit neemt vaak niet de oorzaak weg. Het gebruik van laxeermiddelen kan daarnaast vervelende bijwerkingen hebben. Zo is er vaak sprake van overmatig gewichtsverlies en kunnen aanhoudende problemen leiden tot een sociaal isolement met een daaraan gekoppelde achteruitgang in de kwaliteit van leven.

Studies tonen aan dat de zemelen in haver, de vezelrijke buitenste laag van het graan, kunnen helpen bij het verlichten van constipatie bij ouderen. Onderzoek toont aan dat zemelen het welzijn verbetert van oudere patiënten. In totaal aten dertig ouderen gedurende 12 weken lang een zemelrijke soep of een dessert met zemelen. Zo’n 59% van de onderzochte ouderen kon na de periode van 3 maanden stoppen met het gebruik van laxeermiddelen, terwijl het gebruik van laxeermiddelen in de controlegroep met 8% toenam.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.