Fitness en voeding

Onderzoek rekent af met fabel: ‘gezonde obesitas’ bestaat niet

'Fat & fit' is een fabel

Obesitas is ongezond en zelfs gevaarlijk. Toch wordt er wel eens gesproken over ‘fat & fit’ en zijn er mensen, ook wetenschappers, die van mening zijn dat obesitas minder kwaad kan als je regelmatig sport. Voor het eerst is ‘gezonde obesitas’ nu op grote schaal onderzocht en die stelling blijkt niet waar te zijn.

Grootschalig Brits onderzoek moest uitwijzen of er zoiets bestaat als ‘fat & fit’. Hiertoe werden data van zo’n 3.5 miljoen mensen bestudeerd. Het onderzoek is doorspekt met medische termen, maar kent een vrij eenvoudige conclusie: there is no such thing as fat & fit. Gezonde obesitas is dus een fabel.

Geen verschil

Het onderzoek concludeert dat obesitas altijd gevaarlijk is. Mensen met obesitas die regelmatig sporten, lopen niet minder gezondheidsrisico’s dan mensen met obesitas die nooit sporten. Ondanks dat je werkt aan je conditie en spiergroei, blijven de risico’s van obesitas (met name op het gebied van hart gerelateerde klachten) bestaan. Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen met obesitas die geregeld sporten net zo vaak sterven aan hartfalen, hart- en vaatziekten of beroertes.

Gezonde obesitas bestaat niet
Om echt gezond te zijn, moet je overtollige kilo’s kwijtraken

De enige weg naar gezondheid is dus gewicht verliezen. Wetenschappers en doktoren die hebben meegewerkt aan het onderzoek, waarschuwen dat er geen ‘veilige obese zone’ is. Wil je meer details weten, lees dan dit artikel op Daily Mail.

19-05-2017 - Redactie