‘Gezond eten is ook funest voor onze planeet’

Vlees is niet gezond, vlees is niet goed voor onze planeet etc., maar is al dat groen zo onschuldig? Veganisten die granen, groenten en fruit consumeren ontsnappen vaak aan dit debat. Onderzoek bevestigt echter dat gezond voedsel helemaal niet zo onschuldig is. Wist je dat je zou kunnen beargumenteren dat de consumptie van sla schadelijker is voor onze planeet dan de consumptie van bacon?

Avocado’s

In Mexico worden Avocado’s ook wel het ‘groene goud’ genoemd. De kweek van de vrucht vindt grotendeels plaats in de Mexicaanse staat Michoacán de Ocampo. Drugskartel: Caballeros Templarios, heeft hier de touwtjes in handen en dwingen de boeren een percentage van hun inkomen af te staan.

De vraag naar de avocado is afgelopen jaren enorm toegenomen. In Californië, waar ruim 80 procent van de avocado’s vandaan komen, heeft men veel last van extreme droogtes. De avocadoteelt vereist namelijk erg veel water. Je hebt ruim 270 liter water nodig voor een halve kilo avocado’s. Oorspronkelijk komen avocado’s dan ook uit een tropisch gebied (een voorzienbaar probleem dus..).

Amandelen

Amandelen zijn de andere boosdoener in Californië. 82% van alle amandelen op de wereld komt hiervandaan. De Amerikaanse staat heeft nu te maken met zijn vierde opeenvolgende jaarlijkse droogte en de vinger wordt deels (en terecht) gewezen naar de amandel. De vraag naar amandelen is omhooggeschoten, omdat amandelmelk tegenwoordig erg populair is. Maar liefst 8% van de totale agrarische watervoorziening wordt verbruikt door de amandelteelt.

Quinoa

quinoa ontbreekt niet in een gezond dieet. Het zit vol proteïne en heeft een laag vetpercentage. De mensen in Peru en Bolivia zijn hier echter minder blij mee. Door de populariteit van het gewas worden de mensen die het verbouwen uit hun eigen markt geschopt. De export explodeerde waardoor de binnenlandse prijzen ook omhoogschoten. De mensen die al ongeveer zeven eeuwen quinoa aten, gaan nu langzamerhand over op goedkoop geïmporteerde junkfood.

Cashewnoten

Cashewnoten zijn de meest geconsumeerde noten van Europa en de Verenigde Staten. Verschillende studies wijzen erop dat cashewnoten de kans op hartproblemen aanzienlijk verlagen. In India, waar de noten worden verwerkt, zijn ze niet zo geliefd.

De cashewnoot is niet zo makkelijk te kraken. Voordat je bij het eetbare gedeelte komt, moet je eerst twee harde schillen weg zien te pulken, maar tussen deze twee schildjes bevindt zich een laag met anacardische zuren. Het resultaat: veel Indiase arbeiders verbranden hun handen aan deze zuren, omdat er geen geld is voor handschoenen. Het wordt nog erger. Volgens een Human Rights Watch rapport moeten drugsverslaafden in Vietnam (in strafkampen) gedwongen deze noten verwerken, vandaar ook de bijnaam: ‘blood cashews’.

Soja

De sojaboon is misschien wel het symbool van een veganistische levenstijl. Veel van de verbouwde sojabonen zijn echter niet voor mensen bestemd. Een groot gedeelte wordt verkocht als veevoer. Willen sojabonen wat opleveren, dan moeten ze in gigantische hoeveelheden worden verbouwd. Grote stukken land zijn dus nodig. Het resultaat hiervan is dat het Amazonegebied, de Gran Chaco en het Atlantisch Woud ontbost raken (4 miljoen hectare per jaar).

Iedereen is schuldig

Deze voorbeelden laten zien dat zelfs als we ons best doen om gezond te eten, omdat dat beter voor onze planeet zou zijn (en voor onszelf), we het milieu nog steeds beschadigen. Alles wat we verbouwen wordt simpelweg in te grote kwantiteiten gedaan. Niets is daardoor echt ‘goed’. Zelfs Nutella niet. Een sombere conclusie, maar waar.

(Foto’s: iStock)

Reageer op artikel:
‘Gezond eten is ook funest voor onze planeet’
Sluiten