Redactie
Redactie Health 12 jan 2017

Gezond blijven? Sport niet per se vaak, maar 1x per week intensief

Sporten kun je doen om meerdere redenen: voor je voorkomen, voor de fun, ontspanning, energie of je gezondheid. Voor mensen die met name om die laatste reden sporten, is er goed nieuws.

Afhankelijk van je doelen sport je zeer waarschijnlijk meerdere malen per week. Terecht: een onuitputtelijke conditie en/of gesculpteerd lichaam onstaan niet zomaar. Sport je echter uit gezondheidsoverwegingen, dan blijkt één keer per week intensief sporten voldoende.

De gezondheidsoverwegingen dienen in dit geval geïnterpreteerd te worden als het voorkomen van een vroegtijdige dood. De World Health Organization hamert al jaren op het belang van sport en benadrukt hierbij vooral op meermaals herhalen per week. Uit onderzoek, gepubliceerd in het NRC, blijkt nu dat die herhaling helemaal niet nodig is: één keer per week intensief sporten, is net zo effectief.

Met het oog op behoud van gezondheid en het reduceren van de kans op vroegtijdig overlijden heeft één keer in de week intensief sporten hetzelfde effect als meermaals in de week iets korter of minder intensief sporten. Natuurlijk willen wij niemand aansporen om mínder te sporten, maar deze conclusie is wel lekker voor mensen die worstelen met tijd. Het advies van de onderzoekers is dan ook: plan sowieso één moment in de week in, bijvoorbeeld in het weekend, om anderhalf uur aan intensieve sport te doen.

Uit onderzoek blijkt dat wie anderhalf uur per week sport, de kans op vroegtijdig overlijden met 30% verlaagt. Wie meermaals in de week intensief sport (dus vaker dan 1x 1,5 uur) verlaagt dit risico tot maximaal 35%.

Reageer op artikel:
Gezond blijven? Sport niet per se vaak, maar 1x per week intensief
Sluiten