Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 28 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

5 gewoontes in je ochtendroutine voor een productieve dag

Er zijn mensen die na het horen van de wekker uit bed springen en fluitend en klaarwakker aan hun dag beginnen. Maar sommigen van ons hebben dit talent niet. Voor deze personen zijn de ochtenden zwaar en een ochtendroutine mist. En dat terwijl onze wereld grotendeels is ingericht op ochtendmensen. Een meeting om negen uur, waarom ook niet hè?

Met deze gewoontes zorg je ervoor dat je ochtenden energieker en productiever zijn. Ja, zelfs als je de ochtend haat.

1. Kijk naar je avondroutine

Oké, dit is misschien geen gewoonte die je aan je ochtendroutine kunt toevoegen, maar wel eentje die enorm veel invloed heeft op hoe je uit bed komt. Vermoeid uit bed komen en je ogen niet open kunnen houden, is niet normaal. Het wijst er waarschijnlijk op dat je niet op tijd naar bed gaat.

Heb je moeite om in slaap te komen ‘s avonds? Zorg dat je de smartphone met zijn blauwe licht links laat liggen vlak voor het slapen. Dan kun je bijvoorbeeld alvast je to-do list voor morgen maken, zodat je daar in ieder geval niet over wakker ligt. En je kunt bijvoorbeeld je sportkleding voor morgen klaarleggen, wat ons brengt op de volgende tip.

2. Sporten

Sporten is waarschijnlijk niet de eerste activiteit die je te binnen schiet voor je ochtendroutine als je ‘s ochtends niet vooruit bent te slepen. En wij moeten eerlijk toegeven dat het ons in eerste instantie ook niet echt een succes leek. Maar wij namen de proef op de som en zorgen op aanraden van ochtendexpert Lienke de Jong er elke ochtend voor dat onze hartslag omhoog gaat. En verrek, het blijkt écht een goed idee te zijn.

Niet alleen zorgt de beweging voor een energie-boost, het zorgt er ook voor – samen met de douche erna – dat je fris en fruitig aan je dag begint. Tel daarbij het tevreden gevoel op dat je jouw beweging er al lekker op hebt zitten vandaag, en je hebt het recept voor een energieke ochtend te pakken.

3. Zorg voor licht

Nog zoiets wat misschien op het eerste gezicht niet echt aantrekkelijk lijkt: veel licht als je net wakker wordt. Maar licht is een goede manier om op een natuurlijke manier je lichaam en brein te activeren. Vooral zonlicht is een signaal voor je lichaam dat het tijd is om op te staan en om uit je slaapmodus te komen. Je merkt waarschijnlijk dat nu de dagen weer donkerder zijn, het moeilijker is om ‘s ochtends uit bed te komen.

Waar je in de zomer nog de gordijnen zo snel mogelijk kunt opentrekken als onderdeel van je ochtendroutine, zal je het in de herfst en winter moeten doen met het zo snel mogelijk aandoen van lampen. Doen de lampen die je nu hebt, niet goed genoeg hun best? Overweeg dan te investeren in daglichtlampen. Zij zijn er speciaal voor gemaakt om jou op een prettigere manier wakkerder te laten worden.

4. Consistentie

Dit is één van de meestvoorkomende fouten: geen vaste tijden hebben waarop je naar bed gaat en opstaat. Ja, denk je misschien, ik ben geen kind meer. Maar toch werkt je lichaam het beste met vaste cyclussen en gewoontes. Je zal zien dat je als je gebruik maakt van vaste tijden, je op een gegeven moment zelf voor de wekker wakker wordt. Dát is nog eens relaxt ontwaken. Hier moet je overigens wel genoeg slaap voor pakken.

5. Koud douchen

Waarschijnlijk is nu koffie je redmiddel tijdens de ochtend, maar wat nou als we zeggen dat er iets bestaat dat véél beter werkt dan koffie? Net zoals je eerste bakkie pleur ooit niet te drinken was, zal je ook aan deze gewoonte moeten wennen. Toch is het de gewoonte koud douchen die ervoor zorgt dat je het gevoel hebt de hele wereld aan te kunnen.

En dat niet alleen: koud douchen zorgt ervoor dat je cortisol-levels dalen, waardoor je stress afneemt. Ook zorgt het koud douchen voor minder spierpijn (na die work-out die je als het goed is net hebt gedaan) en geeft het je immuunsysteem een oppepper. En ben je bezig met afvallen? Ook daar kan koud douchen bij helpen. Toch maar een kans geven, dus?

Als echte ochtendhater haat je ons waarschijnlijk grondig nu. Maar we spreken elkaar wel weer als je de tips uit dit artikel hebt opgevolgd. Wedden dat deze gewoontes voor je ochtendroutine een wereld van verschil maken?

Ochtendroutine voor een gezonder leven

Daarnaast is het natuurlijk zaak om een beetje op je voeding te letten, vooral als je thuis werkt. Bekijk deze vier kleine aanpassingen aan je ontbijt voor een gezonder leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 gewoontes in je ochtendroutine voor een productieve dag
Sluiten