Memento+Inception in gamevorm – Get Even

Een game die doet denken aan twee fantastische films? Yes please. Zorg dan direct dat je Get Even speelt, want dit is een topper.

Get Even is een bijzondere en noemenswaardige game, omdat het een filmachtige titel is met de nadruk op het verhaal. Dat is altijd een gewaagde keuze, want weinig games blinken uit in het vertellen van een tof verhaal, helemaal wanneer de gameplay op geen enkele manier uitzonderlijk is. Get Even is dus een uitzondering, want de gameplay op zich is absoluut geen reden om de game te spelen. Maar dankzij het verhaal en de manier waarop dit verteld wordt, werkt Get Even enkel in gamevorm; er wordt gespeeld met perspectief en invloed zoals dat alleen mogelijk is in games. Gek genoeg voelt het geheel aan als een combinatie van twee specifieke films, namelijk Memento en Inception.

Psychologische thriller

Op het eerste gezicht lijkt Get Even een soort first-person horror shooter, zoals F.E.A.R. dat is, maar die vergelijking gaat niet helemaal op. Get Even draait absoluut niet om actie en de game is er totaal niet op uit om jou continu te laten schrikken. Er heerst wel een grimmige sfeer die bedrukkend werkt en constante spanning oproept, en dat is zeer effectief. Toch is het geen game waarin het angst aanjagen de hoofdrol speelt. Het is een psychologische thriller die jou laat twijfelen aan alles, waardoor het verloop van het verhaal weet te verrassen.

Het verhaal is boeiend, duister, en verrassend

De grootste kracht van de game is overduidelijk het verhaal en dat maakt het lastig om de game aan te raden, want het zit vol bizarre situaties en wendingen die je juist zelf moet ervaren. De premisse is vrij simpel: jij speelt Cole Black, een man die zich in een virtuele realiteit lijkt te begeven. Jij bekijkt gefragmenteerde herinneringen van Black en terwijl je dit doet, word je aangesproken door een stem van een man genaamd Red. Hij begeleidt je door enkele gebeurtenissen die jij doorloopt en het is aan jou hoe je dit doet. Je kunt sluipen en confrontatie vermijden, of je knalt iedereen overhoop. Welke optie je ook kiest, het verhaal is boeiend, duister, en verrassend, maar meer kunnen we niet zeggen zonder het verloop te verklappen.

Wat we wel kunnen zeggen is dat Get Even oprecht spannend en mysterieus is, zoals Aziatische horrorfilms dat ook zijn. Gevoelsmatig lijkt de game telkens naar een schrikmoment toe te werken dat zelden komt, waardoor je de hele tijd op het puntje van je stoel zit. En omdat je vrijwel constant gespannen bent, ben je zeer betrokken bij het verhaal. Dat is nodig, want de game is een ware psychologische thriller die vreemde maar erg toffe narratieve bochten durft te nemen. Het heeft qua structuur iets weg van Inception, met een vleugje Memento, en de narigheid van The Machinist. Indien je geen filmliefhebber bent, kunnen we Get Even het beste samenvatten als een naargeestige thriller waarin niets is wat het lijkt.

Mechanisch eenvoudig

En zoals een goede thriller betaamt, is actie niet de hoofdmoot, en dat heeft voor- en nadelen. Er wordt de tijd genomen om spanning op te bouwen, maar wat je uiteindelijk doet in de game is op een mechanisch niveau niet erg interessant. Het rondlopen en het ontdekken van het verhaal werkt goed samen met de intense sfeer en het ijzersterke sounddesign, want je wil graag weten hoe de vork in de steel zit maar je zit geen seconde comfortabel op je stoel. Maar de sluip- en schietactie is niet bijster boeiend, al fungeren deze momenten wel als een aangename afwisseling.

Dus indien je op zoek bent naar een game die toffe mechanieken kent, zoals de slowmotion-actie van F.E.A.R., dan moet je Get Even links laten liggen. Dit is een titel die je speelt vanwege het bijzondere verhaal en de grimmige atmosfeer, en op dat gebied zet Get Even iets unieks neer.

Get Even is beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One, en Microsoft Windows.

Reageer op artikel:
Memento+Inception in gamevorm – Get Even
Sluiten