#GerechtigheidvoorBas is trending op Twitter, maar niet om de juiste reden

Het trieste nieuws is je ongetwijfeld niet ontgaan. Afgelopen vrijdag werd de 24-jarige Bas van Wijk neergeschoten bij de Nieuwe Meer. Bas sprak een man aan die probeerde een horloge van één van zijn vrienden te stelen. De dader trok een pistool en haalde de trekker naar verluidt meerdere keren over. Bas werd geraakt en raakte zwaargewond. Eenmaal in het ziekenhuis overleed hij aan zijn verwondingen. Een triest verhaal dat al snel leidde tot de hashtag #GerechtigheidvoorBas.

Een goed initiatief. De dader van deze laffe daad is namelijk nog steeds niet gevonden. Alle hulp die ervoor kan zorgen dat hij alsnog gepakt wordt, is meer dan welkom. Deze verschrikkelijke daad mag niet ongestraft blijven. Het is dan ook goed om te zien dat #GerechtigheidvoorBas trending is, maar is dat wel zo. Het lijkt er inmiddels op dat deze hashtag namelijk niet meer over Bart gaat, maar over de strijd tegen ‘links’.

#GerechtigheidvoorBas maakt veel los

Wanneer je Twitter opent zijn er namelijk weinig tweets die bijdragen aan het doel van deze hashtag. Je zou verwachten berichten tegen te komen die gaan over het signalement van de dader of betuigingen van medeleven. Gelukkig zitten die er ook tussen, maar ze zijn in de minderheid. De hashtag wordt nu voornamelijk gebruikt om de frustratie richting ‘links’ te uiten.

Hoe gaat dit helpen?

Er wordt geprobeerd om #GerechtigheidvoorBas te kapen om andere frustraties op tafel te leggen. Er is inmiddels zelfs een demonstratie aangevraagd bij de Gemeente Amsterdam. Er wordt door veel mensen alleen wel aan getwijfeld of dit om de juiste reden is. Hoe gaat dit gerechtigheid brengen voor Bas of troost bieden aan de nabestaanden?

Stop met al die haat

Op deze manier proberen mensen de hashtag weer terug te brengen naar waar deze voor bedoeld is. Gelukkig zijn bovenstaande Twitteraars niet de enigen. Een groot aantal mensen heeft zich namelijk al uitgesproken tegen de enorme hoeveelheid haat, frustratie en woede die nu rond #GerechtigheidvoorBas hangt. Zij staan op tegen de kapers.

Hoewel we juichen voor de mensen die #GerechtigheidvoorBas proberen te beschermen, begrijpen we ook de frustratie bij de tegenbeweging. Iedereen wil zich gehoord voelen en het is volledig terecht dat ze boos zijn. Het is namelijk heel begrijpelijk dat je vindt dat er meer aandacht zou moeten zijn voor de moord op Bas. Maar laten we het wel netjes houden.

Geef #GerechtigheidvoorBas terug

Zoals de laatste tijd zo vaak gebeurt, wordt ook nu weer een goed bedoeld initiatief een politieke discussie. En ook deze is weer onbeschaafd en van een soms diep triest niveau. Er zijn uitzonderingen, maar een groot deel van de betrokkenen wil alleen hun eigen mening doorduwen. Daar gaat niemand beter van worden.

We hopen dat iedereen door blijft gaan met het uiten van hun zorgen en frustraties, maar houd het netjes. Probeer naar elkaar te luisteren. Als je wil dat andere mensen jouw tweets serieus nemen en erover nadenken, dan moet jij ook bereid zijn om hetzelfde te doen. Misschien kan deze hastag dan alsnog een bijdrage leveren en helpen om gerechtigheid te brengen voor Bas.

Reageer op artikel:
#GerechtigheidvoorBas is trending op Twitter, maar niet om de juiste reden
Sluiten