Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 22 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

George R.R. Martin: ‘Game of Thrones krijgt ander einde in mijn boeken’

Seizoen 8 van Game of Thrones heeft nogal wat stof doen opwaaien. Het zou niet de finale zijn die Game of Thrones verdiende. Er is zelfs een petitie in het leven geroepen om het einde van seizoen 8 te herschrijven. In zekere zin krijgen mensen die de petitie getekend hebben hun zin, te weten dat George R.R. Martin heeft onthuld dat Game of Thrones in zijn boeken een ander einde zal hebben.

Game of Thrones, het geesteskind van George R.R. Martin

Bijna iedereen heeft de serie gezien, maar Game of Thrones begon toch echt met de boeken van George R.R. Martin. Tot en met seizoen 6 is de serie gebaseerd op de eerste vijf Game of Thrones boeken die George R.R. Martin schreef; A Game of Thrones (1996), A Clash of Kings (1999), A Storm of Swords (2000), A Feast for Crows (2005) en A Dance With Dragons (2011). De andere twee boeken van George R.R. Martin – The world of ice and fire (2014) en Fire & Blood (2018) – zijn meer van encyclopedische aard.

Resumerend: de eerste zes seizoenen van Game of Thrones komen uit het brein van George R.R. Martin. De uithuwelijking van Daenerys Targaryen aan Khal Drogo, de ijzeren troon, de verschillende huizen, de white walkers, red wedding; alles kwam uit zijn hoofd. Maar voor seizoen 7 en seizoen 8 was het aan de seriemakers om het verhaal te voltooien, omdat de boeken nog niet geschreven waren. George R.R. Martin was er wel zijdelings bij betrokken, maar ook niet meer dan dat.

game of thrones, seizoen 8, einde, boeken, laatste seizoen, petitie
George R.R. Martin met actrice Maisie Williams, die Arya Stark speelt

Op zijn blog heeft de schrijver nu zijn licht laten schijnen op het einde van seizoen 8 van Game of Thrones. George R.R. Martin heeft al laten weten zelf ook nog twee afrondende boeken te schrijven – The Winds of Winter en A Dream of Spring – en de grote vraag is nu of die boeken hetzelfde item hebben. “Het is moeilijk om te beseffen dat de serie ten einde is gekomen, het was een emotionele rollercoaster”, begint George R.R. Martin. “Iedereen vraagt nu of het einde van mijn boeken hetzelfde is als de serie. Nou… Ja. En nee. En Ja. En nee. En ja. En nee. Een boek is een compleet ander medium dan een televisieserie, dus er zitten veel meer details in. Het einde zal dus niet hetzelfde zijn.”

Boek of serie, wat is het echte einde?

De vraag die George R.R. Martin naar eigen zeggen vaak ook voorgeschoteld krijgt, is of het einde van de boeken of de serie het echte einde van Game of Thrones is. “Dat vind ik een domme vraag. Wat vind je van deze: ik schrijf de boeken, fans lezen ze. Vervolgens kan iedereen zijn eigen mening vormen en er op internet over discussiëren”, besluit George R.R. Martin, de geestesvader van de boeken en serie die ons jarenlang zo veel geboden hebben. En we krijgen dus nog een toetje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
George R.R. Martin: ‘Game of Thrones krijgt ander einde in mijn boeken’
Sluiten