Er is hoop voor ‘flop’ Gemini Man: 5 filmklassiekers die verlies leden

De nieuwe film van Will Smith, Gemini Man, dreigt uit te lopen op een flop met een verlies van omgerekend 67 miljoen euro. Maar er is hoop voor de makers. Ook met een dramatisch begin kun je uitgroeien tot klassieker.

Gemini Man met Will Smith is de flop van 2019

Iedereen heeft de trailer van Gemini Man wel gezien, waarin Will Smith als Henry Brogan een kloon van zijn jongere ik ontmoet. Maar de zalen blijven angstvallig leeg. Gemini Man kostte zo’n 125 miljoen euro om te maken, waarna studio’s Paramount en Skydance en de twee Chinese investeerders van de film er nog een slordige 90 miljoen euro tegenaan gooiden voor marketing.

Gemini Man (2019) – Official Trailer – Paramount Pictures

Watch the new trailer from visionary director Ang Lee, starring Will Smith. Gemini Man is In Theatres October 11th, 2019. Gemini Man (#GeminiMan) is an innovative action-thriller starring Will Smith (#WillSmith) as Henry Brogan, an elite assassin, who is suddenly targeted and pursued by a mysterious young operative that seemingly can predict his every move.

De film heeft wereldwijd nog maar 107 miljoen euro opgeleverd. 19 miljoen daarvan komt uit China, waar de verwachtingen veel hoger lagen. Vijf filmklassiekers die ook begonnen met miljoenen aan verlies.

Fight Club (1999) – IMDb: 8,8

flop, gemini man, will smith, fight club
Bron: 20th Century Fox

In 1999 was er veel controverse rond Fight Club, de film van regisseur David Fincher. Vaak is dat goede publiciteit, vooral als er ook nog eens hoofdrollen voor Brad Pitt en Edward Norton zijn weggelegd. Toch verliet deze briljante film de bioscopen met 36 miljoen euro verlies. Dat werd later ruimschoots goedgemaakt.

Blade Runner 2049 (2017) – IMDb: 8,0

blade runner 2049, flop, gemini man, will smith
Bron: Sony Pictures

In 2017 verscheen Blade Runner 2049, de prequel van de film van Ridley Scott met Rutger Hauer in de hoofdrol. Kosten noch moeite werden bespaard tijdens de productie, recensies waren lovend. Maar de film met onder anderen Ryan Gosling, Harrison Ford en de Nederlandse Sylvia Hoeks flopte. Er werd 231 miljoen euro verdiend aan kaartverkoop, maar om winst te draaien moest er minimaal 360 miljoen euro worden binnengeharkt.

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007) – IMDb: 7,4

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, flop, gemini man, will smith, verlies

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford is een historische, biografische western uit 2007 onder regie van Andrew Dominik. De film richt zich op de legende Jesse James vanuit het oogpunt van Robert Ford. Hoofdrol: Brad Pitt. Goede recensies. De wereld liep alleen niet warm voor het gestileerde en trage epos. In de bioscoop werd minder dan de helft dan het budget van 27 miljoen euro terugverdiend. Dat werd via DVD-verkoop achteraf ruimschoots goedgemaakt.

Donnie Darko (2001) – IMDb: 8,0

donnie darko, flop, verlies, gemini man, will smith

Donnie Darko is een meesterwerk van regisseur Richard Kelly en bleek de doorbraak voor hoofdrolspeler Jake Gyllenhaal. De film had een budget van 4 miljoen euro, aan kaartverkoop werd 6,7 miljoen verdiend. Inclusief alle andere kosten leed de film een klein verlies. Dat had vooral te maken met de slecht getimede marketingcampagne, waarin een vliegtuig crashte. De film ging op 26 oktober 2001 in première, iets meer dan een maand na de aanslagen op 11 september.

The BFG (2016) – IMDb: 6,4

the bfg, gemini man, will smith, flop, verlies
Bron: Walt Disney Pictures

Wie heeft in zijn jeugd het boek De Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl niet gelezen? De verfilming van Steven Spielberg in 2016 zou dan ook een succes worden, meende men. Maar The BGF is het bewijs dat niet alles wat Walt Disney Pictures aanraakt in goud verandert. Het budget van de film was 125 euro en er werd slechts 143 miljoen euro verdiend. Alle marketingbudgetten en andere kosten meegerekend, leed de film een dikke 80 miljoen euro verlies. Ook hier waren de recensies lovend.

? Lees hier meer over Gemini Man met Will Smith

Reageer op artikel:
Er is hoop voor ‘flop’ Gemini Man: 5 filmklassiekers die verlies leden
Sluiten