Pim Jansen
Pim Jansen Banen en Salaris 29 sep 2022
Leestijd: 1 minuut

Dit is het gemiddelde salaris in Nederland én België

Praten over geld is zowel in Nederland als België nog altijd een taboe, maar stiekem wil je toch weten wat een ander verdient. We zetten het gemiddelde salaris in de Lage Landen voor je op een rij. Zit jij erboven of eronder?

Tipje van de sluier: waar Nederland zijn zuiderbuur tegenwoordig weer te sterk af is met voetbal, scoort België net iets beter als het om salaris gaat.

Het gemiddelde salaris in België

Volgens de laatste cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel uit 2020 ligt het gemiddelde salaris in België op 3.832 euro. Het gaat hier om een bruto maandloon, dus niet wat Belgen netto gestort krijgen op hun bankrekening.

Dat dit het gemiddelde loon in België is, betekent niet dat dit salaris ook het vaakst voorkomt onder Belgen. Voor 59 procent van de werknemers ligt het brutoloon lager dan het gemiddelde.

Het gemiddelde salaris in Nederland

De meest recente cijfers van het CBS komen ook uit 2020. In Nederland is het gemiddelde salaris 3.794 euro. Ook hier betreft het een bruto maandsalaris. Het is overigens realistischer om jezelf te vergelijken met het inkomen van Jan Modaal. Lees in dit artikel wat het inkomen is per leeftijd en opleidingscategorie.

Inflatie

Zowel Nederland als België heeft te maken met torenhoge inflatie. Er komt voor de zoveelste keer dit jaar een nieuw record aan. Lees hier wat de voorspellingen zijn.

Onderhandelen over salaris

Tijd om dat gemiddelde salaris in Nederland en België op te krikken, dus. Weet dat je hiervoor niet hoeft te wachten op het eindejaarsgesprek. Als je denkt recht te hebben op een hoger loon, dan kun je dit altijd aanvragen. Kom wel goed beslagen ten ijs. Zet verschillende feiten en statistieken op papier, wees niet verlegen en blijf realistisch. Met deze negen lessen (en trucjes) kom je een heel eind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is het gemiddelde salaris in Nederland én België
Sluiten