Pim Jansen
Pim Jansen Cars 18 jun 2018

Gelekt: de foto’s van de nieuwe Audi A1

Als je wordt gevraagd om een geheim te bewaren is het moeilijk om dat ook inderdaad te doen, zeker als het de nieuwe Audi A1 betreft. Nu heeft het wel veel weg van een gekrompen A3, mooi is ie in ieder geval wel.

De nu uitgelekte foto’s tonen aan dat de tweede generatie A1 een scherp nieuw uiterlijk heeft gekregen, met een bredere, zeshoekige grill en vierkante koplampen die bijdragen aan de tamelijk agressieve uitstraling. De A1 volgt hetzelfde design als de recente toevoegingen aan de Audi-lijn, met een langere carrosserie en fris ogende achterlichten.

Binnenin zijn er kleurrijke accenten rondom verschillende functies in de cabine, wat suggereert dat Audi de hoeveelheid aanpassings- en personaliseringsopties die beschikbaar zijn op de A1 zou kunnen uitbreiden en in lijn zijn met de directe concurrenten in de markt voor supermini-wagens.

De nieuwe audi A1

Infotainment systeem

Er is ook een enorm up-to-date infotainment systeem aanwezig, met het MMI Touch-touchscreen display dat wordt gebruikt op de nieuwe A6, A7, A8 en Q8 naast het 12,3-inch Virtual Cockpit digitale instrumentenpaneel van Audi. In tegenstelling tot die auto’s biedt de A1 echter geen derde display in de middenconsole. Ondertussen zullen Apple CarPlay en Android Auto worden gebruikt, terwijl wifi-hotspottechnologie kan worden uitgerold omdat Audi de connectiviteit wil aangaan die wordt geboden door de belangrijkste rivaal van de A1, de MINI.

Een onthulling van de Audi A1 werd enkele dagen geleden bevestigd in een teaser die wees op zijn lancering in Spanje, en we zouden later deze week meer over de nieuwe auto te weten moeten komen.

De concurrentie

Met de nieuwste versies van de Volkswagen Polo en Ford Fiesta op de markt, moet de nieuwe A1 nog duurzamer zijn om zijn reputatie als een van de stijlvolste supermini’s op de markt te behouden. Er is ook de MINI Cooper van 2018 om mee te wedijveren en uiteraard met de volgende generatie DS 3, die binnenkort ook beschikbaar komt.

MQB-platform van de VW Group

Hoewel je niet alles aan de foto’s kunt zien, zal de A1 moeten doorgaan voor de kleinste versie van het alomtegenwoordige MQB-platform van de VW Group, genaamd A0. De switch in de architectuur betekent ook dat de productie van de A1 vanuit Brussel in België wordt overgebracht naar SEAT’s Martorell-fabriek in Barcelona, ​​waar de auto naast de Ibiza en Arona wordt gebouwd.

Het nieuwe platform biedt veel voordelen, met als eerste de mogelijkheid om de A1 groter te maken dan het huidige model. De wielbasis moet ongeveer 90 mm groter zijn dan de bestaande A1 en aangezien de gelekte beelden de groei van de A1 lijken te bevestigen, zou de uitgebreide wielbasis voordelen voor de achterpassagiers met zich mee moeten brengen. De bagageruimte zal ook iets stijgen, mogelijk van 270 liter van de huidige auto tot ongeveer 300 liter.

2018 Audi A1: de mogelijke motoren

Een nieuw platform brengt nieuwe motoren, en het A1-model zal waarschijnlijk beginnen met een opnieuw ontworpen versie van de huidige 1.0-liter driecilinder turbo, die rond de 100 pk kan leveren. Met de nieuwe Polo en de aankomende A1 die veel mechanisch DNA delen, kan Audi er ook voor kiezen om de A1 aan te bieden met de nieuwe 1.5-liter benzine- en dieselmotoren van de VW Group – hoewel de laatste eenheden waarschijnlijk als eerste in de volgende A3 versie zal verschijnen. Wanneer de A1 de nieuwe 1.5-liter motoren krijgt, zou dit een toename van 90 pk naar 160 pk betekenen.

 

Reageer op artikel:
Gelekt: de foto’s van de nieuwe Audi A1
Sluiten