Externe bijdrage
Externe bijdrage Partner 28 mei 2025
Leestijd: 3 minuten

Zo verdien je geld met het opladen van je elektrische auto

Geld verdienen met het opladen van je auto? Hoe dan? Welnu, er bestaat zoiets als negatieve stroomprijzen.

Elektrisch rijden is niet alleen schoner, het kan ook geld opleveren. Dankzij zogeheten negatieve stroomprijzen komt het steeds vaker voor dat je niet betaalt voor stroom: je krijgt juist geld toe als je stroom op het juiste moment verbruikt. Als je een dynamisch energiecontract hebt én zonnepanelen, kun je hier slim op inspelen. Maar ook zonder zonnepanelen kun je profiteren van negatieve stroomprijzen. Als je daarnaast slim inspeelt op je energieverbruik, kun je zelfs geld verdienen met je laadpaal.

Wat zijn negatieve stroomprijzen?

Op momenten dat er meer elektriciteit wordt opgewekt dan wordt verbruikt, krijg je een negatieve stroomprijs. Denk bijvoorbeeld aan een zonnige dag. Of een dag met een stevige wind. Op dat soort momenten kan de stroomprijs op de beurs onder nul zakken. Een negatieve stroomprijs, dus.

Wanneer kun jij hiervan profiteren?

Om zelf ook van een negatieve stroomprijs te kunnen profiteren, is één element cruciaal: je hebt een dynamisch energiecontract nodig. Dit betekent dat je geen vast tarief betaalt, maar dat de stroomprijs steeds verandert. Sterker nog, dit verandert ieder uur! De prijs is afhankelijk van de stroombeurs. Dus, bij veel zon en wind zijn de prijzen laag. Bij grijs en windstil weer stijgt de prijs.

Heb je zonnepanelen? Wanneer er veel zon en wind is, kan het gebeuren dat er een overschot aan energie wordt opgewekt. Hierdoor dalen de terugleververgoedingen. Soms is de stroomprijs negatief. Dan kan het gebeuren dat je moet betalen om energie terug te leveren aan het net. Hier hanteren energieleveranciers verschillende regels voor. Dan is het dus voordeliger om de stroom zelf te verbruiken. Je kunt overdag je auto opladen met stroom van je eigen zonnepanelen. Als je dat doet tijdens negatieve stroomprijzen, bespaar je dubbel en zie je geld toe?

De prijsopbouw van een dynamisch energiecontract

Het idee klinkt spannend: een energiecontract afsluiten zonder dat je precies weet hoe hoog de kosten zijn. Daarom is een vast energiecontract de meest gekozen optie. Toch is het niet zo onzeker als je wellicht denkt, aldus Joris Kerkhof, expert energie bij Independer: “In feite zijn er twee manieren waarop leveranciers van dynamische contracten een maandbedrag bepalen. Aanbieders van dynamische contracten kunnen een correctiefactor toepassen op de beursprijs. Deze ligt tussen de -15% en de 15%. Je betaalt dus het hele jaar een vastbedrag gebaseerd op een ‘gecorrigeerde’ beursprijs. In deze correctiemarge verwerkt de leverancier de verwachting van de ontwikkeling op de energiemarkt.”

Haal het maximale uit het opladen van je elektrische auto met dynamische stroomprijzen

Met een paar handige tips haal je het meeste uit je dynamische energiecontract. Maar een contract moet ook bij jouw thuissituatie en huishouden passen. Met een energievergelijker zie je makkelijk welk contract het beste bij jou past

Tips:

  1. Gebruik een app: hiermee kun je gemakkelijk de huidige stroomprijzen inzien.
  2. Plan je laadsessies in: laad je auto op wanneer de zon schijnt. Vooral wanneer je zelf zonnepanelen hebt.
  3. Combineer laden met ander verbruik: maak gebruik van de goedkope uren. Zet op dat moment ook je wasmachine of vaatwasser aan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.