De mindset die je moet doorbreken om meer geld te verdienen

Praten over geld verdienen is lastig voor veel mensen. Het lijkt wel alsof we nog liever over onze sekslevens praten dan over ons salaris en onze spaarrekening. Dat heeft te maken met je money mindset, die bij de meerderheid van de mensen negatief is.

Wat is je money mindset? En nog belangrijker: hoe kun je die beïnvloeden zodat je meer geld gaat verdienen?

Money mindset: de betekenis

Je money mindset is de manier waarop naar je geld kijkt en hoe je – op basis van deze mindset – omgaat met geld. De meerderheid van de mensen heeft een negatieve money mindset. Ze zien geld als iets ‘moeilijks’, iets waar je eigenlijk nooit genoeg van hebt. Ze geloven (onbewust) niet dat zij het waard zijn veel geld te verdienen.

Dat deze negatieve mindset de overhand heeft in onze samenleving, zie je aan het feit dat erover praten taboe is. Rijke mensen worden vaak als ‘slecht’ bestempeld (let maar eens op in films en series, zakenmannen zijn vaak shady) en één inkomstenbron is de norm.

Geld is overal

Waarschijnlijk voelt geld voor jou als een schaars middel. Misschien moet je zelfs op de kleintjes letten aan het einde van de maand. Waarschijnlijk zou je wel meer willen sparen of zelfs besparen of ben je daar al mee bezig. Geld voelt schaars, en dat terwijl het in feite overal is.

Lees ook: Dit trucje laat jou ongemerkt 1.500 euro per jaar sparen

Als je gewend bent voor één baas te werken, heb je het gevoel dat dit de enige mogelijke manier is om geld te verdienen. Meer geld verdienen kan alleen door een salarisverhoging van misschien een paar honderd euro te krijgen, bij je huidige baan of bij een volgende.

Belemmerende gedachtes

Twee belemmerende gedachten. 1.) geld is ‘vies’, ‘lastig’ en veel geld hebben is voor de slechten. 2.) Geld is schaars. Als je zo denkt, zul je nooit veel meer geld verdienen dan nu. Je belemmert jezelf. Je doet die investering niet, terwijl het je op de lange termijn veel meer zou kunnen opleveren. Die side hustle start je niet op, omdat je denkt dat het je toch geen geld gaat opleveren.

Ga je geld juist zien als een manier om een goed leven te creëren voor jezelf, geloof je dat je het waard bent om veel geld te verdienen en zie je overal kansen om geld te verdienen? Dan zal je een positieve money mindset ontwikkelen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Vergeet je opvoeding

Omdat in onze samenleving een negatieve money mindset de norm is, heb jij deze mindset ook in je kindertijd ontwikkeld. Heeft waarschijnlijk te maken met de manier waarop je ouders vroeger spraken over geld en hoe ze hiermee omgingen.

Hielden ze de hand op de knip of deden ze niet moeilijk over geld? In andere woorden: namen jullie vroeger je eigen broodjes mee naar de Efteling of mocht je daar iets lekkers kopen? De manier waarop je geld uitgeeft heeft met je verleden te maken. Vaak doe je dat op dezelfde manier als je ouders of juist op de tegenovergestelde manier.

Negatieve money mindset doorbreken

Nu je snapt wat je money mindset is, is het tijd om die te doorbreken. Hoe verander je een negatieve in een positieve mindset? Met de tweede mindset heb je het zelfvertrouwen om wél die investering te doen, om die salarisverhoging te onderhandelen, een side hustle te starten of zelfs helemaal voor jezelf te beginnen.

Bewustwording dat dit inderdaad de manier is waarop je geld naar kijkt, is een eerste stap. Veel mensen zullen sceptisch zijn, omdat dit een beetje zweverig klinkt. Maar hopelijk is er een vuurtje aangewakkerd en ga je je meer in dit onderwerp verdiepen.

Verdiep je in boeken en artikelen

Er zijn gelukkig een hoop boeken en artikelen geschreven en podcasts gemaakt over dit onderwerp. In de tijd van het internet heb je alle informatie tot je beschikking. Of dit nou over passief inkomen, financiële onafhankelijkheid, beleggen of ondernemen gaat. Maar je money mindset veranderen kan al zo simpel zijn als actief bezig zijn met wat er binnenkomt en uitgaat op je bankrekening, terwijl je daar vroeger eigenlijk niet eens op durfde te kijken.

Net als dat we van één workout niet opeens kilo’s zijn afgevallen, zal je negatieve mindset doorbreken een lange tijd duren. Je zult merken dat zodra de eerste stappen zijn gezet, het makkelijker en sneller gaat.

Lees ook: Zo durf je aan het einde van de maand wél je bankrekening te checken

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
De mindset die je moet doorbreken om meer geld te verdienen
Sluiten