Gehoorbeschadiging: stille sluipmoordenaar met oorverdovende gevolgen

Iedereen kent het moment wel vlak voordat je de deur uit gaat: Nog even snel controleren of je alles bij je hebt. Telefoon, sleutels, portemonnee en natuurlijk je oordopjes. De wereld is immers mooier met je favoriete muziek, maar heb je enige idee hoeveel invloed deze door jouw gekozen soundtrack van je leven op je gehoor heeft? Gehoorbeschadiging ligt op de loer.

Feit: het aantal mensen met een gehoorbeschadiging is in de laatste 35 jaar verdubbeld. Hoe is dit mogelijk? Is de wereld om ons heen zo veel luider geworden, is alles de schuld van oordopjes of zijn we tegenwoordig gewoon niet bewust genoeg van de gevolgen? Voor al deze punten valt wat te zeggen en dat is precies waar het grootste gevaar zich schuilhoudt.

Geluid is overal om ons heen en het is praktisch onmogelijk om je er volledig van af te sluiten. Harde geluiden die je als normaal beschouwt kunnen schadelijker zijn dan je denkt. Neem bijvoorbeeld de reis die je iedere dag maakt om op je werk of school te komen. Als je www.pluginpartyon.nl een drukke verkeersweg fietst, word je al blootgesteld aan geluiden tot 80dB. Een voorbijrazende trein produceert dezelfde geluidssterkte en een metro gaat hier nog eens 5dB overheen.

Hoeveel kunnen we aan?

Volgens de Hoorstichting kan geluid vanaf 80 decibel schadelijk zijn. Hoe schadelijk het geluid daadwerkelijk is hangt af van hoe lang je er aan blootgesteld wordt. Geluiden van 80dB kun je tot 8 uur per dag veilig aanhoren. Die paar uur per week die je aan het reizen bent vormen dus niet meteen een gevaar, maar het draagt wel bij aan het totaal. Dit is immers niet het enige wat je oren op een dag te verduren krijgen.

Onze omgeving is vaak een cocktail aan geluiden en het ironische is dat juist wanneer we hieraan proberen te ontsnappen, we onze oren het meest beschadigen. Volgens velen is de beste manier om je af te sluiten van je omgeving namelijk het opzetten van een koptelefoon of oordopjes. Of je nu in de trein zit, op je werk of door de sportschool loopt, overal zie je mensen met oordopjes in. Het probleem is dat velen zich niet beseffen hoeveel schade dit kan veroorzaken.

Het verband tussen oordopjes en gehoorbeschadiging

Sinds het einde van de jaren zeventig is het aantal mensen met gehoorbeschadiging omhoog geschoten. Het is geen toeval dat deze groei begon op het moment dat de walkman verscheen. Ineens werd het mogelijk om overal en altijd van muziek te genieten. Zo kwam ook de koptelefoon steeds meer in opkomst. De bron van het geluid ligt nu direct tegen je oor en je hoeft minder rekening te houden met je omgeving omdat je een eigen bubbel creëert.

Altijd en overal je muziek, dat betekent dus ook meer blootstelling aan hard geluid. Niet alleen de duur neemt toe, maar ook het volume. Buiten de deur word je overspoelt met omgevingsgeluid en omdat niet alle koptelefoons en oordopjes noise cancelling zijn, kiezen we er vaak voor om het volume flink op te schroeven. Zonder dat je het doorhebt ga je al snel van 85dB naar 110 of zelfs 120dB

gehoorbeschadiging

Dit klinkt misschien niet als een grote verhoging, maar je moet er rekening mee houden dat een verhoging van 3dB een verdubbeling van de geluidsdruk op je trommelvlies betekent. Enkele minuten een geluid van 120dB zorgt dus voor meer schade dan acht uur lang een geluid van 85dB.

De pijnlijke gevolgen

Deze verhoogde druk zorgt ervoor dat de fijne haarcellen die in je slakkenhuis zitten beschadigd raken of zelfs kapot gaan. Deze haartjes zijn verantwoordelijk voor het doorgeven van het geluid naar de gehoorzenuw, die het signaal vervolgens doorgeeft naar de hersenen. Hoe meer van deze haarcellen kapot gaan, hoe minder je hoort en hoe lastiger het wordt om geluiden van elkaar te onderscheiden. Het grootste nadeel van deze schade is dat het onomkeerbaar is. De haartjes kunnen niet meer herstellen en het zal dus nooit meer verbeteren.

Naast het wegvallen van geluid kan overlast ook andere gevolgen hebben, zoals het waarnemen van geluid zonder dat er een externe bron aanwezig is. De alom bekende piep of fluittoon in je oor na een avondje stappen bijvoorbeeld. Deze piep trekt vaak vanzelf weg en is meer een waarschuwing. Bij ernstige beschadiging kan deze toon blijvend zijn. Deze wordt ook wel Tinnitus genoemd. 20% van de jongeren heeft deze aandoening.

Pas dus goed op je oren

Gehoorbeschadiging is een veel voorkomend probleem. Dit komt vooral omdat je lichaam je pas een teken geeft wanneer het te laat is. De schade is onomkeerbaar en daarom is het belangrijk om verstandig om te gaan met je oren. Je hebt ze immers hard nodig. Je kunt dit doen door voor speciale koptelefoons of oordopjes te kiezen, maar bovenal moet bewust zijn van de gevolgen. Minder luisteren op een lager volume is een blijft de beste manier om je oren in topconditie te houden.

Gehoorbeschadiging voorkomen

Ben je regelmatig te vinden op concerten en festivals? Ga dan voor oordoppen met muziekfilter en spoor ook andere aan om dat te doen. Kortom, join the movement. Welke movement? The Plug in Party on Movement. Zij willen zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen om bij een concert of festival oordoppen met muziekfilter te dragen. Daar kun jij bij helpen. Hoe? Dat lees je hier en daar zie je ook meteen op welke toffe prijzen je dan kans maakt.

Men's JournalHoorstichting

Reageer op artikel:
Gehoorbeschadiging: stille sluipmoordenaar met oorverdovende gevolgen
Sluiten