2 tips voor een goede nachtrust van een slaapexpert en hoogleraar

Slaap functioneert als het ware de resetknop van je brein. Daarom streven we allemaal naar een goede nachtrust, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan als je uren in bed naar het plafond ligt te staren.

Niet alleen functioneer je minder goed wanneer je een nacht niet lekker geslapen hebt, maar je nachtrust zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat jouw spieren na een workout kunnen herstellen en dat je jouw gedachtes op een rijtje kunt zetten.

Om voor de volle 100 procent van je nachtrust te kunnen profiteren, zal je er voor moeten zorgen dat je snel in slaap valt en niet lang in bed blijft woelen.

Het geheim van een goede nachtrust

Gelukkig zijn er slaapexperts die ons tips kunnen geven over hoe we het maximale uit onze nachtrust kunnen halen. In een interview met De Telegraaf deelt slaapdeskundige Sigrid Pillen het geheim van een goede nachtrust. Kort gezegd: je moet gedachten kunnen loslaten en vertrouwen hebben dat je in slaap kunt vallen. Makkelijker gezegd dan gedaan uiteraard, maar het is de kern.

Sigrid: “Veel mensen denken van tevoren al dat het ze niet gaat lukken om in slaap te vallen omdat het voorgaande keren ook niet is gelukt. Als je met die gedachten naar bed gaat, is de kans groot dat het daadwerkelijk niet lukt. Als je vertrouwen hebt en je het bed in stapt met de gedachte: ‘Oh heerlijk, lekker slapen’, dan maak je geheid meer kans om snel naar dromenland te vertrekken.”

Beter slapen is dus vooral een mentaal spelletje, maar het is uiteraard ook belangrijk dat je moe genoeg bent om in slaap te kunnen vallen. Gewoontes als dagelijks een uur wandelen gaan je daar zeker bij helpen.

7 redenen waarom je na 8 uur slaap nog steeds kapot bent

Donkere woonkamer goed voor je slaap

Een andere tip om ‘s avonds sneller in slaap te kunnen vallen, krijgen we van hoogleraar Chronobiologie & Gezondheid Bert van der Horst. “’s Avonds voor het slapen de woonkamer al donker maken, kan helpen om goed in slaap te komen”, vertelt hij. “Op die manier raakt je lichaam via je hersenen eraan gewend dat het nacht is en dat het tijd is om te slapen. Zo kun je je eigen bioritme een beetje sturen.”

Zet de lampen ‘s avonds dus iets minder fel (nog beter is het gebruik van kaarslicht), en zorg er ook voor dat je in de avonduren niet meer teveel naar een telefoon- of televisiescherm kijkt. Deze tips liggen misschien voor de hand, maar hoe vaak lig jij ‘s avonds nog in bed te scrollen op Instagram? Precies. Waarschijnlijk vaker dan nodig is.

Wil je jouw bioritme echt een handje helpen, slaap dan met lichtdoorlatende gordijnen of schaf een wake-up lamp aan. Op die manier word je ‘s morgens op een natuurlijke manier wakker, en is het makkelijker om op te staan dan wanneer je volledig in het duister tast.

Meer voordelen van slapen

Het is een feit dat een goed lichaam en slapen met elkaar te maken hebben. Slapeloosheid is een bewezen oorzaak van gewichtstoename, dus ook als je jouw lockdownkilo’s liever kwijt dan rijk bent. is een goede nachtrust essentieel.

4 uren per nacht verleden tijd: zo denkt Elon Musk nu over slaap

6 gewoontes van CEO’s voor een betere nachtrust

Telegraaf

Reageer op artikel:
2 tips voor een goede nachtrust van een slaapexpert en hoogleraar
Sluiten