Pim Jansen
Pim Jansen Netflix 21/03/2019

Apple Video worstelt en hoeft geen hulp van Netflix te verwachten

Volgende week maandag is het zover. Tijdens een speciaal event zal Apple zijn streamingdienst ‘Apple Video’ gaan tonen, maar we weten nu al dat Netflix niet van de partij is. Je zal dus niet op zoek kunnen gaan naar Netflix Originals of Netflix films. Netflix topman Reed Hastings is daar dan ook heel stellig in: “We laten klanten onze content liever via ons eigen platform zien. We hebben ervoor gekozen om dat niet te integreren met hun service.”

Apple Video zonder Netflix

De wens van Apple om Netflix content te integreren in de app is zowel opvallend als begrijpelijk. Om een volwaardig product aan te kunnen bieden is het noodzakelijk om voldoende content te kunnen streamen. In het geval van Apple is dat, op zijn zachts gezegd, lastig. Het bedrijf beschikt op dit moment nog niet over voldoende eigen content waardoor men zich min of meer gedwongen voelt om samen te werken met anderen. Slechts vijf eigen producties zijn klaar.

Zo wordt de eigen content gecombineerd met dat van grote aanbieders zoals HBO en Walt Disney. Om de lancering van de streamingdienst extra luister bij te zetten zijn alvast de grote namen uit Hollywood uitgenodigd om acte de presence te geven. Zo zullen onder andere Reese Witherspoon, Jennifer Aniston, Octavia Spencer en regisseur Steven Spielberg aanwezig zijn.

Concurrentie neemt toe

De grootste concurrent voor Apple is vooralsnog Netflix. Met ruim 130 miljoen gebruikers is de streamingdienst een dominante speler op het gebied van on-demand content. Die dominante positie zou met de komst van onder andere Apple behoorlijk onder druk komen te staan. Zo is Apple niet de enige die graag in dezelfde vijver wil gaan vissen, ook Disney en telecomprovider AT&T hebben vergevorderde plannen om een eigen streamingdienst op te zetten.

Netflix kan marktaandeel verliezen

Die toenemende concurrentie baart Netflix behoorlijk wat zorgen. Het kan niet alleen leiden tot het verlies van een behoorlijk marktaandeel, maar ook de hoeveelheid beschikbare content kan door de concurrentie onder druk komen te staan. De eerste berekeningen van techsite Recode gaan uit van een verlies van 20 procent wat betreft het aantal uren aan beschikbare content in de V.S.

Netflix omarmt de concurrentie

Vooralsnog maakt Netflix zich geen zorgen. Reed Hastings ziet de toenemende concurrentie juist als een unieke mogelijkheid om ervaring op te doen en kennis te delen. “Dit zijn allemaal fantastische, grote en financieel solide bedrijven, met belangrijke initiatieven. Ze gaan geweldige programma’s brengen en ik zal jaloers zijn. Ze zullen een paar geweldige ideeën hebben en die zullen we willen lenen. We worden een betere bedrijfstak als we goede concurrenten hebben.”

Dat het nog niet zo lekker loopt bij Apple Video is vooral te danken aan Tim Cook. De grote baas schijnt namelijk nogal een bemoeial te zijn.

NOS

Reageer op artikel:
Apple Video worstelt en hoeft geen hulp van Netflix te verwachten
Sluiten