Redactie
Redactie accessories 23 jun 2016

Geef de hoed zijn podium terug

Wij zijn niet van het ‘vroeger was alles beter’-principe, maar kijkend naar de mode van vroeger zijn er best wel dingen die terug mogen komen. De hoed. Veel mannen zijn het erover eens dat de hoed weer vaker gedragen mag worden en zowaar: je ziet de hoed weer vaker in het straatbeeld verschijnen, maar dat is niet louter positief.

Ah, the good old days: soms zijn de vervlogen tijden best mooi. Menig twintiger of dertiger van nu zal zo nu en dan wensen dat hij de jaren twintig en dertig had meegemaakt. De jasjes en dassen in combinatie met de verfijnde herenhoeden… menig man zag er – in elk geval op de foto’s die wij kennen – uit om door een ringetje te halen. Die stijl is niet meer. Wie zich nu kleedt als een jaren 20 of 30 gentleman loopt er in het huidige modebeeld in de meeste situaties ietwat overdressed bij. Desalniettemin zijn veel van ons gecharmeerd van die stijl en doen we pogingen om elementen hiervan terug te brengen.

De hoed is al enige tijd terug, maar vooral als een gimmick.

Dit laatste lukt vaker niet dan wel, maar hoeden vormen hier een uitzondering. Je ziet veel mannen met hoeden om je heen; wellicht draag je zelf ook met regelmaat een hoed. Kijk je naar de dragers en de momenten, dan zie je een patroon ontstaan: in de zomer, op festivals, op een feestje, tijdens die oh zo casual bedrijfsborrel: de hoed is al enige tijd terug, maar vooral als een gimmick: als een festivaldingetje en hipstersymbool.

Wat de hoed ooit was…

Wat de hoed thans is: hipstersymbool en festivaldingetje

Wat is het toch met die (festivals en) hoedjes? Vanzelfsprekend is een festival de plek bij uitstek om je te laten gaan op het gebied van fashion, om een extensie te zijn van jezelf en om nieuwe dingen te proberen, maar inherent hieraan is dat festivalpubliek op mij altijd een beetje geforceerd overkomt. Ineens lopen ‘we’ op blote voeten, ineens dragen ‘we’ meer opsmuk dan Captain Jack Sparrow en ineens zijn ‘we’ ontzettend bohemisch. Het is inmiddels een soort ongeschreven regel dat je een festival niet meer mag bezoeken zonder hoed.

Da’s allemaal niet erg: het maakt het leuk, levendig en mooi, maar waarom alleen dan? Waarom is de hoed – ooit toch echt de onmisbare accessoire voor een gentleman – van stijlicoon verworden tot festivaldingetje om te uiten dat we zo ontzettend vrij en creatief zijn?

Het dragen van een hoed zou weer moeten worden gaan gelden als een uiting van verfijnde smaak en niet als viering van millennialisme.

Het ontmoedigt de potentiële serieuze hoeddrager, om het zo maar even te stellen. Want – zo hoor je als je goed luistert naar je omgeving – een man met een hoed op is maar een aansteller. Jawel, een douchebag, wordt soms zelfs beweerd. Het dragen van een hoed – meer specifiek: een trilby of fedora – heeft voor best veel mensen ineens iets van een fashion show op de runway: allemaal leuk en creatief hoor, maar ‘doe maar niet in het echte leven’ en dat terwijl er van origine niets volkser is dan het dragen van een hoed.

Iedere man, jong of oud, droeg ooit een hoed en als wij met z’n allen vinden dat dit verdomde stijlvol is, waarom proberen we het hoofddeksel dan naar een leuk-voor-op-het-festival-hoek te dwingen? Ik zeg: geef de hoed zijn podium terug. Het dragen van een hoed zou weer moeten gaan tellen als een uiting van verfijnde smaak en niet als viering van millennialisme. Dus ga jij binnenkort weer naar een festival, laat dan die hoed even in de kast liggen, wil je? Ga los met je prints, je sandalen je… weet ik veel, maar laten we vooral werken aan een revival van de hoed in het dagelijkse straatbeeld.

(Foto’s: iStock)

Wil je meer weten over het dragen van een hoed? Lees dan deze artikelen:

Breng de hoed terug in je dagelijkse outfit
Manners Essentials: Gatsby hat
Manners Essentials: de hoed

Reageer op artikel:
Geef de hoed zijn podium terug
Sluiten