Geboortehuis Adolf Hitler wordt politbureau na architectuurwedstrijd

Het geboortehuis van Adolf Hitler in Braunau wordt een politiebureau. Het architectenbureau Marte.Marte Architekten is de winnaar van een door de Oostenrijkse overheid georganiseerde ontwerpwedstrijd.

Waar we normaal onze vingers aflikken bij ’s werelds mooiste architectuur, is hier vooral de locatie uniek. De Oostenrijkse overheid organiseerde eerder dit jaar een architectuurwedstrijd voor een herontwerp van het huis in Braunau waarin Adolf Hitler in 1889 werd geboren. Deze week is de winnaar bekendgemaakt .

Geboortehuis Adolf Hitler wordt politiebureau

De Oostenrijkse overheid en het lokale bestuur van het district Braunau am Inn worstelen al jaren met de geschiedenis en het geboortehuis van Adolf Hitler. Hij woonde er slechts de eerste drie jaar van zijn leven, alvorens de familie Hitler naar Duitsland vertrok. Toch werd het geboortehuis door de jaren heen een soort bedevaartsoord voor neonazi’s, die nog altijd naar Braunau afreizen om een blik te werpen op het verder niet al te bijzondere huis.

geboortehuis, adolf hitler, braunau, oostenrijk, architectuur, politiebureau
Het geboortehuis in de huidige staat (Afbeelding: Wikimedia Commons)

Als blijk van historische verantwoordelijkheid organiseert de Braunauer ‘Vereniging voor hedendaagse geschiedenis’ sinds 1992 al de ‘Braunauer dagen voor hedendaagse geschiedenis’. Maar met het huis zitten bewoners en de overheid al decennia lang in de maag. Het doel van de architectuurwedstrijd was dan ook om dit stukje geschiedenis te neutraliseren.

‘Antithese van het gedachtegoed van de dictator’

“Je kunt de democratische structuur van een land herkennen aan hoe er met geschiedenis wordt omgegaan. Het heeft Oostenrijk veel tijd gekost om zijn eigen geschiedenis onder ogen te zien”, aldus de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer bij de prijsuitreiking van de wedstrijd.

geboortehuis, adolf hitler, braunau, oostenrijk, architectuur, politiebureau
(Afbeelding: Marte.Marte Architekten)

Over de nieuwe functie van het geboortehuis van Adolf Hitler is de minister opgetogen. “De nieuwe functie van het gebouw is een volledige antithese van waar de dictator voor stond. Een politiebureau is een plek waar democratie en mensenrechten worden verdedigd, een plek die bescherming biedt tegen vervolging en een vooruitblik op vrede en vrijheid mogelijk maakt.”

Op naar 2023

De nieuwe functie en het herontwerp van het geboortehuis van Adolf Hitler moeten er onder meer voor zorgen dat neonazi’s Braunau in het vervolg links laten liggen. Toch is er ook kritiek vanuit de bevolking. Veel bewoners hadden liever een educatief centrum gezien voor historisch besef onder de komende generaties. Hoe dan ook: het politiebureau moet in 2023 af zijn.

geboortehuis, adolf hitlerr, braunau, oostenrijk, architectuur, politiebureau
(Afbeelding: Marte.Marte Architekten)

Check ook: De wederopbouw na 9/11: vijf puike staaltjes architectuur op Ground Zero

Reageer op artikel:
Geboortehuis Adolf Hitler wordt politbureau na architectuurwedstrijd
Sluiten