Redactie
Redactie Life 19 jan 2016

Geboden van een gentleman anno 2016

Wat de klassieke geboden van een gentleman zijn, weet je. Ze zijn je ofwel met de paplepel ingegoten, ofwel later duidelijk geworden (eventueel door schade en schande). En dus weet je dat je nimmer spreekt met volle mond, altijd de deur openhoudt voor een dame, jouw jas aan haar afstaat als ze het koud heeft en mensen nooit met één woord antwoordt. De klassieke gedragsregels en geboden zijn voor jou gesneden koek. Maar onze hedendaagse maatschappij noopt tot een update. Dit zijn nieuwe adviezen, geboden en regels die de laatste jaren gaandeweg zijn ontstaan.

1. Een gentleman heeft geen geheimen in zijn telefoon

Nu de belangrijkste zaken en momenten van jouw leven altijd wel op een manier zijn opgeslagen in jouw telefoon, is jouw geliefde smartphone een hot topic geworden in de relatie. Een echte gentleman heeft nooit iets te verbergen. Oók niet in zijn telefoon. Mocht puntje bij paaltje komen en jouw dame je sommeren jouw telefoon af te staan, dan zal zij hierin geen geheime sextingsessies vinden, noch sexy selfies van dames, behoudens die van haarzelf. Niet omdat een gentleman zijn geheimen goed weet te verbergen maar omdat een gentleman simpelweg dergelijke geheimen niet heeft.

2. Een gentleman richt zijn apparatuur vrouwvriendelijk in

De tv, de receiver, spelcomputer, Apple TV of Chromecast: jouw videohoek staat anno twintigzestien vol met state-of-the-art-techniek. Prachtige techniek, maar techniek die allemaal komt met een eigen gebruiksaanwijzing en eigen afstandsbediening. Jij bent misschien dan wel een gadgetfreak, jouw vriendin/vrouw is wellicht wat minder goed op de hoogte van wat je waarvoor gebruikt en hoe het allemaal werkt. Een gentleman zorgt er derhalve voor dan zijn dame de weg weet in deze digitale jungle. Zorg dat zij niet radeloos achterblijft met acht verschillende afstandsbedieningen wanneer jij op pad bent. Dat jij je vermaakt met je maten, betekent niet dat zij Downton Abbey moet missen.

3. Een gentleman weet wanneer de telefoon in zijn zak blijft

Laat mensen maar zeuren over hoe ‘de generatie van nu altijd met die telefoon bezig is.’ Jij weet wel beter. Sure, onderweg naar het werk in de trein even naar je scherm turen om de nieuwste Manners-artikelen door te nemen, is uiteraard geoorloofd. Maar een echte gentleman weet wanneer hij zijn telefoon in de zak houdt. Tijdens alle vormen van sociale interactie, welteverstaan.

4. Een gentleman heeft geld achter de hand

Meer dan ooit tevoren wijzen wij je op het belang van het hebben van spaargeld. Het hoeft heus geen enorm vermogen te zijn, maar ook een gent komt wel eens voor verrassingen en financiële tegenslagen te staan. Hij weet die evenwel altijd te counteren. Blut zijn is geen optie.

5. Een gentleman denkt aan zijn grootouders

Heb jij nog grootouders? Koester hen dan. Vergeet niet dat de wereld van Facebook, Facetime en WhatsApp voor 99% langs alle ouderen heen gaat. Geef je opa en/of oma een belletje, ga er eens langs en vergeet niet met kerst een fysieke kaart te sturen in plaats van een appje naar al je contacten (waar zij niet tussen zitten omdat ze geen smartphone hebben). Voor jou een kleine handeling, voor je grootouders een groot gebaar.

6. Een gentleman betaalt voor zijn films en muziek

Piraterij is voor gieren. Vind je muziek, series en films tof? Dan betaal je hier gewoon voor, zoals het hoort. Je steunt de artiesten die je gaaf vindt. En laten wij eerlijk zijn: zo veel geld hoeven een Netflix- en Spotify-abonnementje echt niet te kosten.

7. Een gentleman shopt niet louter online

Natuurlijk bestel je jouw basics lekker makkelijk bij de e-grutter. Maar vergeet niet: er zijn plekken waar jij je als gentleman nog echt gentleman kunt voelen. Plekken waar je door een vakman met liefde en passie voor zijn vak kundig behandeld wordt. Bezoek eens één van die plekken. Stap eens binnen bij een goede herenmodezaak.

8. Een gentleman mengt zich niet in online moddersmijterij

MSN-ruzies waren al niet meer cool toen je de brugklas was ontgroeid. Online moddersmijterij is iets waar je als moderne gentleman van weg blijft. Je doet niet aan schreeuwerige Facebookgroepen en opportunistisch populisme ten koste van anderen. Mocht jij wel verzeild raken in een e-discussie, dan presenteer jij jezelf waardig, respectvol en met argumenten bewapend.

9. Een gentleman steunt zijn lady in haar carrière

De tijd waarin een traditionele rolverdeling vanzelfsprekend was, ligt echt achter ons. Steeds meer vrouwen jagen een succesvolle carrière na en steeds meer vrouwen slagen hierin. Als moderne gentleman steun je jouw lady in haar carrière. Dit betekent dat je support biedt als ze het moeilijk heeft op haar werk maar dit betekent eveneens dat je haar thuis steunt en dus jouw steentje bijdraagt aan het huishouden.

10. Een gentleman verplaatst zich in de belevingswereld van zijn vrouw

Wij kunnen je uit eigen ervaring vertellen dat vrouwen zich in groten getale bezighouden met de belevingswereld van hun man. Niet voor niets krijgen wij op ons redactie-adres dagelijks mails van vrouwen die op Manners toffe schoenen hebben gezien voor hun vriend/man of dames die op zoek zijn naar een stukje advies. Andersom mag dit ook van jou verwacht worden. Een echte gentleman weet wat er speelt in het leven van zijn liefje. Weet welke topics haar boeien, waar zij naar kijkt en waar zij zich mee bezighoudt. Gebruik gerust sites als NSMBL en Beautify om je kennis up to date te houden.

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Geboden van een gentleman anno 2016
Sluiten