Gaming Manners: Final Fantasy XII verdient een tweede kans (+winactie)

Volg je de game-industrie niet meer op de voet. Geen nood: daarom is er Gaming Manners. In deze rubriek houden Manners en game-expert Jelle van Es je op de hoogte van zaken die je moet weten. Vandaag: Final Fantasy XII.

We hebben de afgelopen jaren heel wat oude games voorbij zien komen die met een nieuw likje verf opnieuw zijn uitgebracht. Deze remasters zijn soms totaal overbodig in het huidige aanbod, omdat het om games gaat die een paar jaar geleden zijn uitgebracht. Er zijn echter remasters die het wel waard zijn. Remasters die je games van vele jaren geleden voorschotelen en die je op één of andere manier wellicht hebt gemist. Final Fantasy XII valt wat ons betreft precies in die categorie.

Final Fantasy XII, die nu met de subtitel The Zodiac Age opnieuw wordt uitgebracht op de PlayStation 4, stamt oorspronkelijk uit 2007 en is zodoende tien jaar oud. De game kwam in een tijd dat de Xbox 360 al anderhalf jaar op de markt was en de PlayStation 3 op het punt van lanceren stond. In een tijd dat we overstapten naar HD-tv’s was het een stap terug om de oude PlayStation 2 aan te sluiten en dit avontuur te beleven. Door al dat grafische geweld werd de game destijds behoorlijk ondergesneeuwd. Deze remaster is dus een uitgelezen kans om het avontuur alsnog te beleven.

De wereld van Ivalice

In deze game reis je af naar de fictieve wereld van Ivalice, een wereld die in meerdere Final Fantasy-games wordt aangedaan. De game begint met een flinke oorlog, waarin de Empire overwint. De bevolking geeft zich vervolgens redelijk snel over aan de nieuwe overheerser, met uitzondering van een kleine verzetsgroep, waar jij als speler later in de game een prominente rol in gaat spelen.

Het verhaal

Het begint met de jongen Vaan, die samen met zijn jeugdvriendin Penelo opgroeit als wees. De oorlog heeft het leven gekost van de ouders van hen beiden en ze proberen er het beste van te maken. Penelo neemt graag klusjes aan, terwijl Vaan als dief hier en daar wat bij elkaar schraapt. Het simpele leven wordt op de kop gegooid wanneer Vaan in aanraking komt met Balthier en Fran, en voordat je het weet ben je een verzetsgroep die het kwaad verdrijft.

Qua achtergrondverhaal zit Final Fantasy XII dik in orde en ook de diverse personages die worden geïntroduceerd spreken tot de verbeelding. Daarom is het eeuwig zonde dat de game na een goede openingsscène een paar uur lang heel vervelend wordt om te spelen. Na deze openening loop je een groot aantal saaie dungeons door, waarbij je niet veel meer doet dan een beetje knokken. Gelukkig is het vechtsysteem van de game on point, waardoor dit gedeelte niet geheel ondragelijk wordt.

Potje knokken

Het is namelijk een systeem waarmee je vijanden gewoon rond ziet lopen in jouw directe omgeving, en wanneer je met hen in aanraking komt, begin je automatisch te knokken. Je bestuurt daarbij één personage, terwijl je de andere twee via het zogenaamde Gambit-systeem automatisch dingen laat doen. Zo geef je de personages bepaalde automatismen mee die ze uitvoeren wanneer er aan de voorwaarden wordt voldaan.

Zo kun je iemand automatisch laten genezen wanneer zijn gezondheid onder de zeventig procent zakt. Hierdoor gaan gevechten erg snel en is het fijn om in de game gewoon op jacht te gaan naar (bijvoorbeeld) monsters. Bijkomend voordeel is dan ook dat jouw personages weer sterker worden door deze gevechten op te zoeken.

Sterk geheel

Deze remaster biedt naast verbeterde graphics ook een soundtrack die rijker klinkt, waardoor het geheel goed past bij het huidige aanbod. Ja, het is nog altijd een game van tien jaar oud, maar het is zeker goed te pruimen. Daarnaast maakt de game gebruik van een nieuw job-systeem, waarbij je wat meer richting kunt geven aan de rol die jouw verschillende personages moeten vervullen.

Al met al is deze remaster een verrijking van het game-aanbod. Zeker in deze periode van relatieve rust qua releases is het een game om je vele uren mee te vermaken.

Win Final Fantasy XII

Final Fantasy XII: The Zodiac Age is nu beschikbaar voor de PlayStation 4. In samenwerking met de uitgever mogen we de game samen met een tof t-shirt weggeven. Het enige wat je daarvoor moet doen is een mail sturen naar [email protected] met daarin de vermelding Final Fantasy XII Prijsvraag Manners.nl en het meesturen van je adresgegevens, zodat we de game op kunnen sturen. Succes!

Reageer op artikel:
Gaming Manners: Final Fantasy XII verdient een tweede kans (+winactie)
Sluiten